Northugs dom etter ydmykelsen: – Vi må lære av svenskene

Norge ble slått av to svenske lag på kvinnenes lagsprint i Dresden. – Vi må se og lære av Sverige, sier Petter Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video av avslutningen i videovinduet øverst. Video med tillatelse fra NRK.

Det norske førstelaget bestående av Maiken Caspersen Falla og Julie Myhre hadde lite å stille opp med mot svenskene på lagsprinten i Dresden søndag.

Linn Svahn og Maja Dahlqvist vant sprinten for det svenske førstelaget.

Og for å gjøre ydmykelsen komplett skjøv Sveriges andrelag de norske jentene ut av pallen.

Det konkluderte en helsvart helg i Dresden for de norske sprintjentene. Ingen av de norske klarte å kvalifisere seg til kvinnefinalen lørdag.

Northug: – Ingen bryr seg om lagsprint

Petter Northug gjorde karriere av å banke svensker på både sprint og distanse. Men nå mener den abdiserte skikongen at vi må se til Sverige for å bli bedre på sprint på kvinnesiden.

– Det var ikke overraskende. På skøytesprint har Sverige vært mye bedre enn oss. De har fostret opp veldig mange gode utøvere på kvinnesiden. De har skapt et miljø hvor suksess smitter.

LÆRE AV SVENSKENE: Petter Northug mener de norske sprintjentene har mye å lære av Sverige.
LÆRE AV SVENSKENE: Petter Northug mener de norske sprintjentene har mye å lære av Sverige. Foto: Terje Pedersen

– Akkurat nå må vi bare se og lære av Sverige. Så får vi håpe at de yngre jentene som ikke er her i dag, ser at det er gode muligheter til å kjempe seg inn på et verdenscuplag med hard treningsinnsats, sier Northug.

Petter Northug mener likevel at det ikke er resultatene på søndagens lagsprint som er alarmerende.

– For å være helt ærlig er en lagsprint, og attpåtil en bysprint, i verdencup noe ingen bryr seg om. I VM betyr det alt, men her betyr det ingenting. Verken for utøvere eller landslagsledelsen. Det er en grunn til at denne helgen kommer etter Tour de Ski for å si det sånn, sier Northug.

Mener bredden er for dårlig

Han får støtte av TV 2-ekspert Petter Skinstad. Han har lenge stått i bresjen for at Norge bør ha et eget sprintlandslag på kvinnesiden. Og selv om svenskene heller ikke har det, mener han det er stor forskjell på treningshverdagen til de to nasjonene.

– Det er ikke noe krise ikke å være best her. Men vi ser i Dresden et nytt eksempel på at når det gjelder sprint i ordets rette forstand, så har vi absolutt noe å lære av Sverige på kvinnesiden. Vi er rett og slett ikke i nærheten. Vi blir fragått. Der er det mye å lære av Sverige, hvordan de setter opp laget, kjører svinger, veksler. Tekniske og taktiske vurderinger underveis.

– De har mange unge, sterke utøvere innad i laget, som hjelper på treningsgruppen. Jeg synes dessverre at vi er litt på hæla når det gjelder sprint på kvinnesiden, sier Skinstad.

Skinstad mener bredden i sprint per dags dato er for dårlig på kvinnesiden.

– Ståa er den at vi har Maiken Caspersen Falla som er helt i toppen, og så har vi en hel del jenter som har potensial, men som ikke er stabile nok ennå. Svenskene har kjempebredde i laget, sier Skinstad og ramser opp på stående fot en hel drøss med svenske utøvere som har havnet i toppen denne sesongen.

– Man kan sammenligne Stina Nilsson, som er skadet nå, med Maiken Caspersen Falla, og tenke over hvor synlig det ville vært hvis Maiken ikke hadde gått denne helgen. For Sverige er det knapt merkbart. Det sier en hel del.

Fiasko for herrene også

Heller ikke for herrene ble det en jubeldag. I fjor ble det dobbeltseier på lagsprinten, men søndag havnet begge de norske lagene utenfor pallen.

Frankrike vant foran Sverige og Russland. Norges første- og andrelag kom på henholdsvis 4. og 5. plass.

Håvard Solås Taugbøl og Sindre Bjørnestad Skar gikk for Norges førstelag, mens Norge 2 besto av Pål Trøan Aune og Eirik Brandsdal.