FAVORITT: Leo Skiri Østigård stortrives på utlån i tyske St. Pauli. 20-åringen er blitt en publikumsfavoritt for klubben som ukentlig lokker 30.000 tilskuere til stadion.
FAVORITT: Leo Skiri Østigård stortrives på utlån i tyske St. Pauli. 20-åringen er blitt en publikumsfavoritt for klubben som ukentlig lokker 30.000 tilskuere til stadion. Foto: St. Pauli

Leo (20) hylles i Tyskland: – Han er allerede for god for dette nivået

Nordmann spås stor framtid etter sukesss i Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er bare så vidt fylt 20 år, men Leo Skiri Østigård har allerede rukket å imponere i tysk fotball. Sist helg ble romsdalingen tatt ut på rundens lag i 2. Bundesliga.

– Leo er en veldig, veldig god spiller for å være 20 år. Det er en spiller du tror skulle være langt eldre. Han er absolutt blitt en nøkkelspiller for St. Pauli, sier sportsredaktør Andreas Zschorsch i Bild-Hamburg.

Han følger St. Pauli tett – og han er ikke i tvil om at norsk fotball vil få mye glede av Skiri Østigård i årene som kommer:

– Han vil bli en viktig spiller for det norske landslaget. Det er jeg sikker på. Han er allerede for god for det nivået han spiller på nå, mener Zschorsch.

Selv setter den tidligere Molde-spilleren pris på skrytet fra journalisten. 20-åringen er glad for at han tok valget om å bli leid ut fra engelske Brighton.

– Allerede da jeg gikk til Brighton, visste jeg om interessen herifra. Og etter forsesongen i England ble det ganske klart at jeg skulle på utlån. Da tenkte jeg at dette kunne være en perfekt liga. Etter en litt tøff start, med en leggskade og sånt, så har det vel bare gått en vei. Jeg føler meg som en viktig spiller for klubben, sier Skiri Østigård.

Tviler på Premier League-retur neste år

Det var sommeren 2018 at midtstopperen ble solgt til Brighton. Hans kontrakt med den engelske klubben varer minimum ut neste sesong. I tillegg har partene opsjon på ett år til.

Allerede har sportssjef Andreas Bornemann gjort det klart at St. Pauli håper å beholde nordmannen i klubben utover nåværende låneavtale. Den går ut ved sesongslutt.

– Jeg vet ikke så mye om framtiden enda. Men helt ærlig så tror jeg ikke det blir å spille i Premier League allerede til neste år. Jeg tipper det fort blir et nytt utlån eller eventuelt andre ting, sier han.

Selv om enkelte hevder han allerede er for god for nivå to i Tyskland, utelukker han ikke å bli værende i St. Pauli.

Det er en klubb Skiri Østigård virkelig har fått sansen for.

– Jeg føler den klubben her passer meg som hånd i hanske. Jeg er blitt veldig glad i både klubben og fansen. Det er en spesiell klubb, der det er nesten 30.000 tilskuere på hver eneste kamp. Det er ganske heftig. Du må nesten oppleve klubben for å skjønne hvor ekstremt det er, sier han.

St. Pauli har i en årrekke markert seg som en klubb med sterke meninger. Så sent som i oktober ble nøkkelspiller Cenk Sahin løst fra kontrakten på grunn av brudd på klubbens verdier. En Instagram-post der han støttet Tyrkias militæroperasjon i nordlige Syria var det som fikk det hele til å bikke over.

Klubben er veldig klar på hvilke verdier de har. Alle er velkommen her. Klubben er for eksempel veldig klar på at de støtter homofili. Så siden verdiene står så sterkt her, så skal du ikke gjøre veldig mye feil før du blir kastet ut. De er ganske klare på hvordan du skal oppføre deg, sier Østigård.

Verdisettet til klubben har definitivt blitt en suksess. Selv om klubben spiller på nivå 2, har den supportere fra hele verden.

– Jeg liker meg veldig godt når det er sånt. Det er enorm stemning på kampene, og jeg ønsker å gi noe tilbake, sier Leo Skiri Østigård.

Han var lagkamerat med Mats Møller Dæhli, som nylig meldte overgang til belgiske Genk.

– Mats var en veldig fin fyr, som hjalp meg med mye da jeg kom hit. Han er en stor mann i klubben, men jeg har forståelse for at han ønsket å prøve noe nytt. Så gjelder det bare for meg å prestere opp mot samme nivå som han, sier Skiri Østigård.

Tør endelig å tenke på landslaget

Han slet med en liten skade umiddelbart etter at utlånet til Tyskland gikk i boks, men har siden 2-0-seieren over Hamburg i serierunde seks vært et opplagt navn i startoppstillingen til St. Pauli så lenge han har vært frisk.

– Leo framstår som en spiller med erfaring og selvtillit. Han er ikke så høy, men han er en av de beste hodespillerne i ligaen. Sist møtte han Fabian Klos – kjent for å være den beste hodespillerne i ligaen. Nå vet vi hvem som er best, sier Bild-journalist Zschorsch og levner ingen tvil om at 20-åringen fra Åndalsnes kom seirende ut av den interne duellen i 3-0-seieren.

Etter kampen ønsket egentlig ikke trener Jos Luhukay å løfte fram noen enkeltspillere. Likevel klarte han ikke å dy seg.

– Fabian Klos er en av de beste spissene i ligaen. Når jeg ser hvor mange hodedueller mot ham, spesielt i andreomgang ... Han er bare 20 år. Det gleder hjertet mitt, uttalte han ifølge Mopo.de.

Spørsmålet nå virker ikke å være om Skiri Østigård blir klar for det norske A-landslaget. Spørsmålet er heller når U21-landslagsspilleren er klar for det nivået.

– Jeg skal være så ærlig å si at jeg har begynt å tenke på landslaget nå. Det er en drøm jeg har. Tidligere har jeg tenkt at jeg ikke har vært i nærheten, men nå føler jeg at jeg spiller i en liga som er et steg over den norske ligaen. Og da er det klart at jeg ser på muligheten som større enn tidligere, sier han.

Inntil videre nyter han å spille fast i St. Pauli.

– Det viktige for meg nå er at jeg får spilt mange kamper. Det er kamper i banken du trenger som ung midtstopper. Jeg vil videre, jeg har ambisjoner og jeg vil bli bedre. Målet og drømmen er selvsagt å ende opp på A-landslaget, sier han.