Toppklubber ønsker ikke at Børge Lund (t.h.) skal få kombinere jobben som Christian Berges assistent på landslaget samtidig som han er trener for Elverum.
Toppklubber ønsker ikke at Børge Lund (t.h.) skal få kombinere jobben som Christian Berges assistent på landslaget samtidig som han er trener for Elverum. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

– De setter Børge Lunds integritet i et dårlig lys

Børge Lund er taus om toppklubbenes protest mot hans dobbeltrolle, men landslagsassistenten får støtte av TV 2s håndballekspert.

Elleve av tolv toppklubber i norsk håndball protesterer på at Børge Lund skal fortsette som landslagets assistenttrener også etter at han starter i jobben som Elverum-trener.

– De setter Børge Lunds integritet i et dårlig lys. Han har 30 prosent stilling i forbundet etter OL, og så kan de ikke gi ham yrkesforbud. Dersom Berge synes det er godt å ha med Lund, kan vi ikke diskvalifisere ham fordi de bor i samme by. Da blir det mye konspirasjonsteorier, mener TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Frykten for Børge Lunds dobbeltrolle er at Elverum vil få fordeler i spillerjakt, samt hos sponsorer og media ved å ha en trener som også er landslagstrener.

– Christian Berge kommer til å ta ut de han mener er best, så Norge kan fortsette å være i verdenstoppen på herresiden, mener Bent Svele.

– Hadde jeg vært ung og fått muligheten til å spille i Elverum, hadde jeg spilt der uavhengig av hvem som er trener der, sier TV 2s håndballekspert.

Svele mener norsk håndball må samle seg om landslaget.

– Han har vært Bodø-trener i flere sesonger, men nå er det Elverum – fyrtårnet på herresiden. De hadde 12.000-13.000 mennesker i Håkonshall mot PSG og det blir over 8000 mot Flensburg. Hadde de andre jobbet like mye som de gjør i Elverum, hadde de også vært bedre, mener Svele.

Langerud: – Det er litt rart

Lund mener det ikke kan være fokus på ham og saken så tett opp mot EM.

– Det er to dager til mesterskapet starter, og vi har egentlig nok arbeidsoppgaver som skal løses. Vi i teamet kan ikke ha noe fokus på det, så den går egentlig bare videre til Langerud, sier Børge Lund til TV 2 på onsdagens pressemøte i Trondheim.

Lund henviser igjen til generalsekretær i Håndballforbundet, Erik Langerud, når TV 2 spør hvorfor problemstillingen ikke ble tatt opp da trente Bodø.

– Vi ønsker ikke å bruke energi på det i mesterskapet. Det er en diskusjon vi har med Norsk Topphåndball som har pågått en stund. Utover det er det ikke så mye å si, sier Langerud til TV 2.

På spørsmål om hvorfor ikke problemstillingen ble diskutert da Lund var Bodø-trener, svarer generalsekretæren:

– Det er en helt identisk sak, så det er litt rart, men vi må ha respekt for at ting endrer seg og at noen tenker annerledes, sier Langerud.

Berge vil ha med seg de sterkeste

Landslagssjef Christian Berge sier at han «tenker ingenting» om saken.

– Vi har null fokus på det under mesterskapet. Vi har arbeidsoppgaver nok, sier Berge, som også henviser til Langerud.

Men han kan fullrose apparatet han har rundt seg.

– Spillerne får oppfølging hele året, og de får muligheten til å bli veldig, veldig gode. Det er et sterkt team som står bak. Det er vanvittig bra, sier Berge.

– Så da er det viktig å beholde alle?

– Ja, det er jo det. Man vil ha de sterkeste med seg, sier Berge.

TV 2s ekspert Bent Svele er sikker på Berge får beholde sin assistent.

– Det har aldri vært så mange enig i norsk håndball, men samtidig er dette en ikke-sak. Det vil overraske meg mye om en ung og norsk håndballtrener på vei frem som får muligheten til å trene et Champions League-lag og Norges beste lag, blir diskvalifisert til å være landslagstrener, sier Svele.

Vil ikke kommentere mer

VG skriver tirsdag at styret i Norsk Topphåndball enstemmig har signert et protestbrev til Norges Håndballforbund. Der sier de klart at de prinsipielt er imot at samme person er både landslagstrener på seniornivå og elitetrener i en norsk klubb for samme kjønn.

– Vi har i ettertid snakket med elleve av tolv klubber. Alle støtter oss. Det var ikke naturlig å snakke med Elverum, sier styremedlem Jørn-Magne Johannessen i Norsk Topphåndball til VG.

TV 2 har vært i kontakt med Johannessen både tirsdag og onsdag, men han ønsker ikke å kommentere saken mer før til etter håndball-EM er ferdig.

– Nå ønsker vi ro og fokus på EM, sier Johannessen.

Norge åpner EM mot Bosnia-Hercegovina hjemme i Trondheim fredag kveld.