Utskjelt som Netflix-skurk – kan gjøre sensasjonelt Premier League-comeback

INGEN SUKSESSHISTORIE: Jack Rodwell var spilleren som hadde verden for sine føtter, men som er blitt husket for feile ting.
INGEN SUKSESSHISTORIE: Jack Rodwell var spilleren som hadde verden for sine føtter, men som er blitt husket for feile ting. Foto: Reuters
Han framstod som en spiller som ikke lenger gadd å prøve å kjempe seg inn på laget. Nå nærmer Jack Rodwell seg retur til det ypperste selskap.

Se Sheffield United-West Ham United fredag fra 20.30 (kampstart 21.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

21. mai 2017 spilte Jack Rodwell 90 minutter sentralt på midtbanen for et Sunderland som hjelpeløst tapte 1-5 for ligamester Chelsea på Stamford Bridge.

Laget hans var allerede nedrykksklare - endte 16 poeng bak trygg plass - og mannen som en gang hadde vært ett av Englands største talenter hadde nettopp fullført sitt tredje år av en femårskontrakt med klubben.

Sommeren 2014 hadde han signert for over 100 millioner kroner som fersk ligamester med Manchester City, fått etter rapportene over 700 000 kroner i ukelønn, og var den eneste av spillerne i Sunderland-troppen som - da de altså rykket ned tre år senere - ikke hadde en klausul om automatisk 40% lønnsreduksjon i sin kontrakt.

Portrettert som «skurk« i suksesserie på Netflix

Da spilleren så viste seg vanskelig å kvitte seg med, var det liten tvil om at hans posisjon i både laget og byen ble mer og mer utsatt, noe Netflix-dokumentaren «Sunderland Til I Die» virkelig skulle understreke til gagns.

I suksesserien som fulgte Sunderland gjennom hele comebacksesongen på nivå to får man et innblikk i alt som skjer i gangene på Stadium of Light, og det kommer tydelig frem at Rodwell nekter å forlate klubben til tross for at de gjør alt de kan for å kvitte seg med ham.

– Nå er det jo en stund siden jeg så serien, men han kom ikke akkurat godt ut av det. Han framstod som en spiller som ikke lenger gadd å prøve å kjempe seg inn på laget, og kun var opptatt av å mele sin egen kake. Han ble seriens «skurk», sier TV 2s fotballblogger- og ekspert Mina Finstad Berg, som samtidig minner om at det må tas høyde for at dokumentaren ikke nødvendigvis viser hele bildet.

– Nå skal det sies at selv om vi får et helt unikt innblikk i klubben i den TV-serien, er det fortsatt mye vi ikke vet. Serieskaperne har hele veien tatt valg som påvirker hvordan vi oppfatter de ulike menneskene i serien. Vi vet ikke hva som har blitt kuttet ut blant alle opptakene de har.

Fakta: Jack Rodwell

  • Født: 11. mars 1991 (28 år)
  • Posisjon: Forsvar/midtbane
  • Klubb: Sheffield United
  • Tidligere klubber: Everton (1998-2012), Manchester City (2012-14), Sunderland (2014-18), Blackburn (2018-19)
  • 166 kamper og ti mål i Premier League
  • 3 A-landskamper for England (2011 og 2013)
  • Premier League-vinner 2013/14, 2. plass i FA-cupen 2008/09, 2. plass i U21-EM 2009

Det som uansett er et faktum er at Rodwell blir værende hele sesongen mot klubbledelsens ønske, før han i august 2018 - når Sunderland nok en gang har havnet sist på tabellen og rykket ned enda en divisjon - går med på å terminere sin kontrakt ett år før den går ut. «Thank goodness his time on Wearside has come to and end» skriver lokalavisen Chronicle Live, og regner seg fram til at det tidligere stortalentet har kostet klubben nærmere 50’000 kroner per minutt han har vært på banen i løpet av en fireårsperiode som altså også har inkludert to nedrykk. «Pund for pund må han være den verste signeringen i Sunderlands historie», skriver de.

Gitt sjanse av Sheffield United i vinter

Rodwell debuterte i Premier League som Everton-spiller - mot nettopp Sunderland - to dager før sin 17-årsdag i mars 2008, og ble på Merseyside en av ligaens mest spennende spillere. Fire år senere signerte han en femårskontrakt med et Manchester City som var i ferd med å bygge sin storhetstid, før det altså ble Sunderland fra sommeren 2014.

Skadeproblemer, høye lønninger og en «skurketilværelse» på Netflix er blitt hans ettermæle i nordøst, og selv om han fikk karrieren noe på rett kjøl igjen i Championship med Blackburn forrige sesong, var han en mann som var i ferd med å gå i glemmeboken hos de fleste. Forrige sommer var det snakk om en overgang til Roma, men det ble aldri noen kontrakt, og høsten 2019 stod en gang så ettertraktede Rodwell uten kontrakt.

I desember skulle det imidlertid begynne å skje ting, da BBC kunne rapportere om at Premier League-klubben Sheffield United hadde gitt ham muligheten til å revitalisere karrieren. Manager Chris Wilder så hans åpenbare talent og gav ham en sjanse til å trene med klubben, noe Rodwell har grepet med begge hender.

Wilder: – Ikke noe fan av flue-på-veggen-dokumentarer

Treningsoppholdet bar nemlig frukter, og 3. januar offentliggjorde laget som ligger på en overraskende høy 8. plass i Premier League at Rodwell - som fremdeles kun er 28 år - hadde signert en kontrakt med klubben ut sesongen. Allerede på sin første pressekonferanse etter signeringen, ble manager Wilder konfrontert med nettopp Netflix-dokumentaren og måten den portretterte Rodwell på.

ENORMT TALENT: Jack Rodwell var tidvis kaptein på aldersbestemte landslag for England.
ENORMT TALENT: Jack Rodwell var tidvis kaptein på aldersbestemte landslag for England. Foto: Carl Recine / Bildbyrån.

– Jeg tror det kan være en klubb oppe i nordøst der supporterne gjerne ler av Jack Rodwell. Det er to sider av den saken, forresten. Jeg er ikke noe fan av flue-på-veggen-dokumentarer, og de ser alltid etter en skurk, men i mine øyne er det der historie. Jack oppfyller alle kravene han og jeg har satt, og forhåpentligvis kan vi få ham i gang, sa Sheffield United-sjefen.

Forrige helg - allerede få dager etter signaturen var i boks - spilte han fra start i FA-cupseieren over AFC Fylde, og nå kan det snart være duket for et sensasjonelt comeback på øverste nivå, snart tre år etter han sist hadde på seg skoene i en Premier League-kamp i det nevnte 1-5-nederlaget mot Chelsea i mai 2017.

– Jeg føler at jeg har noe å bevise på øverste nivå, og når jeg sier det, så er det fordi det føles at jeg har mer å gi på dette nivået. Jeg er fremdeles kapabel til å spille på øverste nivå og det er ambisjonen min. Jeg er veldig ambisiøs, og ingenting har endret seg der, sier Rodwell selv i et intervju med Sheffield-avisen The Star denne uken.

Debuterte i FA-cupen: – Andre tilbud virket ikke riktige. Dette så perfekt ut

Han forteller også at han takket nei til mange tilbud i løpet av høsten og at det kun var tilfeldigheter som gjorde at han ikke ble Roma-spiller.

– Det var veldig nære at det ble noe av, og kun uheldige omstendigheter som gjorde at det ikke materialiserte seg, men det er en grunn til alt, er det ikke? Andre tilbud virket ikke riktige, men dette så perfekt ut. Det er en stor klubb og det «ticket alle boksene», sier 28-åringen.

Debuten kom som høyre stopper i Sheffield Uniteds etter hvert så karakteristiske trebackslinje, og med fortid både som stopper og midtbanespiller på det høyeste nivået er det ikke utenkelig at Rodwell kan få spilletid i flere roller utover våren.

– Jeg tenker det blir spennende å se om Rodwell faktisk har noe å komme med i Premier League. Chris Wilder og co pleier å vite hva de gjør, sier Finstad Berg.

– Det handler ikke bare om den rollen. Jeg er allsidig og kan åpenbart spille på midtbanen. Det handler om hvor manageren mener det passer at jeg spiller den dagen det er snakk om. Jeg vil være klar og villig, sier Rodwell.

Som før man vet ordet av det altså kan være tilbake på en Premier League-bane.

Mot alle odds.

Se Sheffield United-West Ham United fredag fra 20.30 (kampstart 21.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Lik TV 2 Sporten på Facebook