TUNGT: Johannes Høsflot Klæbo i mål etter siste etappe i Tour de ski i Val di Fiemme for menn.
TUNGT: Johannes Høsflot Klæbo i mål etter siste etappe i Tour de ski i Val di Fiemme for menn. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Klæbo raknet i monsterbakken – Bolsjunov vant sammenlagt

Johannes Høsflot Klæbo tapte sammenlagtseieren opp monsterbakken. Simen Hegstad Krüger knuste konkurrentene og tok etappeseieren.

Mens Therese Johaug vant overlegent på kvinnenes fellesstart tidligere på dagen, ble det en langt mer spennende etappe da herrene skulle gå sine ni kilometer.

Kreftene tok slutt for Klæbo opp monsterbakken, mens Simen Hegstad Krüger slo knockout på konkurrentene mot slutten og tok etappeseieren.

Aleksandr Bolsjunov kom inn som nummer tre og vant Tour de Ski sammenlagt. Klæbo kom over målstreken som nummer 21, ett og et halvt minutt bak Krüger, men endte likevel som nummer tre i sammendraget. Sergej Ustjugov ble nummer to.

– Det føles fantastisk. Jeg var redd for å gi for mye for det er veldig tungt oppover bakken. Men på slutten hadde jeg litt krefter igjen, så det var min dag i dag, sier Bolsjunov like etter målgang.

Eirik Myhr Nossum sier at han er ok fornøyd, men innrømmer at han fryktet russerne skulle bli for sterke før start.

– Forklaringen er at det er to russere som var bedre enn oss, enkelt og greit. Det var det en viss realisme i før start også, sier landslagssjefen til TV 2.

– Har de bedre kapasitet enn Klæbo?

– Jeg kjenner ikke til kapasiteten deres, det har jeg ingen målinger på. Men det kan være en del av forklaringen, ja. Så er det en veldig spesiell øvelse som vi trener veldig lite spesifikt på. Det er et av 41 renn i år som er litt spesielt.

– Det røk i Toblach

Klæbo var skuffet etter målgang, men sa seg fornøyd med å ende på tredjeplass i sammendraget.

– Det er vel bare å beklage. Jeg var ikke sterk nok opp den siste bakken i dag for å være med å kjempe om seieren sammenlagt, i hvert fall ikke når Bolsjunov setter opp den farten som han gjorde i dag, sier Klæbo til TV 2.

Etter 15 kilometeren i Toblach ved nyttår, der Klæbo gikk i mål ett minutt og elleve sekunder bak Ustiugov, sa trønderen til TV 2 at løpet var kjørt i forhold til å vinne Tour de Ski. Søndag tok Klæbo på ny opp det som skjedde i Italia.

– Tour de Ski røk i Toblach, dessverre. Det er kjipt. Det var mange ting som ikke klaffet den dagen, og skal man gå fort i Tour de Ski er man nødt å ha gode dager, hver eneste dag. Da går det ikke å tape ett minutt på en 15 kilometer der. Da er det sjanseløst. Så da får jeg si meg fornøyd med en tredjeplass, mener Klæbo som prøver å tenke positivt:

– Tredjeplass er jo bra. Jeg er jo der oppe og viser at jeg kan gå fort over flere dager. Så er det selvfølgelig litt kjipt å ikke være med å kjempe om seieren, og ikke gi det en kamp en gang, sier Klæbo om plasseringen.

Ustjugov i tet - Krüger og Røthe rykket ifra

Feltet gikk rolig ut fra start, der Klæbo lå i front og kontrollerte farten. Utøverne holdt det forsiktig gjennom den verste svingen i starten og alle kom seg igjennom.

Da løperne nådde de flate partiene la Sergej Ustjugov seg i tet, mens Klæbo lå som nummer fire med totalt tre russere foran seg. En optimal plassering for trønderen.

Ustjugov satte opp farten i det monsterbakken begynte, men Klæbo og Bolsjunov holdt følge. Sjur Røthe meldte seg også på oppover bakken.

Med én kilometer igjen lå Ustjugov fremdeles i teten, mens Bolsjunov var med og ledet på dette tidspunktet sammenlagt. Klæbo falt noe bak og det så ikke til å flyte så godt for han som nå lå bakerst i tetgruppen. Røthe var med i front sammen med Krüger.

De to rykket i fra og dannet seg en luke ned til resten. Krüger klarte å rykke i fra mot slutten, mens Røthe gikk over målstreken som nummer tre.