HARDT: Monsterbakken fryktes av mange, men Therese Johaug tok utfordringen på strak arm.
HARDT: Monsterbakken fryktes av mange, men Therese Johaug tok utfordringen på strak arm. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Total utklassing av Johaug – parkerte alle i monsterbakken

Therese Johaug «danset» opp monsterbakken og tok sin tredje sammenlagtseier i Tour de Ski. Men hun er usikker på om hun stiller til start neste år.

Therese Johaug dominerte på den siste og avgjørende etappen i Tour de Ski og ingen klarte å utfordre sammenlagtvinneren. Natalja Neprjajeva med nummer to sammenlagt. Ingvild Flugstad Østberg kapret 3. plassen.

– Det er artigere å vinne når eksperter her og der sier at Touren ikke passer meg. Det trigger meg veldig til å gå fort og bra, sier Johaug.

Før touren skrev TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad følgende:

– Aldri før har touren passet dårligere for Therese Johaug. Likevel er hun den store favoritten. Rett og slett på grunn av hvor overlegen hun er på distanserenn og, ikke minst, opp den avsluttende monsterbakken.

Usikker på om hun stiller til start

Det er langt fra sikkert at Johaug stiller til start i neste utgave av Tour de Ski.

– Jeg er veldig usikker med tanke på at jeg lyktes veldig godt i fjor med ikke å gå Tour de Ski før mesterskap. Det blir en annen kabal som skal legges opp, sier hun.

Neste konkurranse for Johaug blir i Nove Mesto.

– Bakken er skapt for meg

Johaug vant med over minuttet foran Neprjajeva i sammendraget.

– Jeg er kjempe, kjempefornøyd med Tour de Ski. Det jeg kanskje er aller mest fornøyd med er sprintene, og spesielt sprinten i går og se at jeg kan være med såpass bra i en prolog. At jeg klarte å komme meg videre og at jeg faktisk har vært med hele veien. Jeg har ikke vært på hælene, slik som jeg kanskje har vært tidligere år, og det er jeg veldig, veldig fornøyd med, sier Johaug til TV 2.

Selv om den er tung, stortrives hun i monsterbakken.

– Jeg vet jo at det er bakken som er styrken min. Så når jeg ble liggende først nedover der så bestemte jeg meg for ikke å gå på så mye, at jeg skulle øke tempoet når jeg kom inn i bakken. Du ser det på tidene at jeg økte hele veien oppover bakken. Jeg er veldig heldig i og med at Touren ender med denne siste etappen her, for den bakken er skapt for meg, sier Johaug om monsterbakken.

Østberg nummer tre sammenlangt

Astrid Uhrenholdt Jacobsen endte som nummer fem. Jacobsen lå på 2. plass før etappen, men falt tre plasser. Hun ønsket ikke å prate med media etter målgang.

– Hun var selvfølgelig sliten, stiv og støl. Hun hadde behov for en rask exit, men det ligger ikke noe dramatikk bak det, sier landslagslege Øystein Andersen.

Heidi Weng kjempet seg til andreplassen på etappen og ble nummer fire sammenlagt.

– Jeg skulle nok gått litt saktere i starten på bakken. Jeg ble litt tidlig stiv, men man må jo prøve. En dag holder det kanskje, sier Weng til NRK.

Ingvild Flugstad Østberg kom like bak Weng til tredjeplass, og endte som nummer tre sammenlagt bak Neprajeva. Russeren ble nummer fire på søndagens etappe.

– Da jeg kom over målstreken føltes det som jeg skulle oppsummere livet et lite sekund der. Da var jeg helt ferdig. Jeg har ikke rundet livet, men jeg har i hvert fall overprestert og imponert meg selv i løpet av de dagene jeg har vært her nede. Så jeg var en sliten, men meget godt fornøyd jente som krysset målstreken her, sier Østberg til TV 2.

– Jeg var litt oppesen når det var igjen 200 meter og tenkte at dette gikk bra. Men siste 100 trodde jeg ikke at jeg skulle komme i mål. Så det var forferdelig, men så gikk det veldig bra, forklarer Østberg om toppen av bakken.

At hun endte på pallen i årets Tour de Ski etter å ha vært ute i starten av sesongen, hadde ikke Østberg forestilt seg.

– Det føles som en seier. Det skal jeg ærlig innrømme, en tredjeplass er nesten som å vinne for meg her i dag. Det er jo på en måte ikke det, det er jo en dronning her liksom, men for meg personlig er det en seier, sier hun ærlig.

Stålkontroll

Johaug gikk ut i tet fra starten av, og holdt høy fart hele veien.

Den utfordrende svingen i starten av løypen gikk fint for alle utøverne. Johaug lå i front, noe hun også gjorde da de nådde det smale partiet i løypen. I partiene der det var smalest var det svært vanskelig for løperne å passere Johaug i front.

Hun ledet foran Heidi Weng i det smale partiet og lå også i tet i starten av bakken.

Weng fulgte Johaug, mens resten av feltet slapp umiddelbart. Dermed hadde de to en luke fra første stund opp monsterbakken.

Men Weng tapte oppover i bakken, mens Johaug fortsatte å holde høyt tempo.

Det så ut som at Johaug virket å ha full kontroll etter hvert som de bratteste partiene kom. Hun parkerte rett og slett samtlige konkurrenter.

Hun vant fellesstarten overlegent og tok dermed sammenlagtseieren i Tour de Ski.