Johaug og Østberg i bakken – Jacobsen til topps

Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant da Johaug falt og Østberg brakk staven.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble historisk da hun vant 10 kilometer fellestart i Val di Fiemme.

Jacobsen spurtslo svenske Ebba Andersson og vant etappe nummer 100 i Tour de Ski. Tyske Katharina Hennig knep tredjeplassen.

Johaug ble nummer fire, mens Østberg endte på femte.

– Jeg bare går så fort jeg kan. Jeg har alltid hatt tro på at jeg, på mitt aller beste, at jeg også kan være vanskelig å slå. Jeg har veldig lite fokus på enkeltpersoner når det gjelder konkurrenten mine. Det er vel det som gjør det lettere for meg å beholde troen, sier Jacobsen til TV 2.

Allerede i den innlagte spurten var Astrid Uhrenholdt Jacobsen på offensiven. Der tok 32-åringen 15 bonussekunder.

– Det er jo gøy når jeg drar den muskelmassen jeg har oppover og setter meg utfor. Så får jeg litt igjen for det, fortsetter Jacobsen.

Johaug-fall

I den tøffeste utforkjøringen, allerede på første runde så det dramatisk ut da Johaug falt i svingen i enden av bakken.

Men 31-åringen hadde få problemer med å komme seg på beina og hente inn sekundene teten fikk etter fallet.

Se dramatikken i vinduet øverst! (Bilder med tillatelse fra NRK)

– Det var ikke helt min dag i skisporet i dag, vi kan vel konstatere det. Det var litt stang ut, men det hører med sporten, sier Johaug til TV 2.

Johaug leder fremdeles sammenlagt, og har 19 sekunder ned til Østberg på andreplass.

– Jeg har fortsatt den gule trøyen på meg, og jeg har aldri hatt det her i Val di Fiemme før. Så jeg har fortsatt lyst på sammenlagtledelsen. Den har jeg ikke gitt opp, sier Johaug til TV 2.

Johaug innrømmer at hun føler det på kroppen at folk gleder seg over at hun ikke er «uovervinnelig».

– Klart man blir litt irritert. Men det er bare motivasjon som man tar med seg til de neste rennene, påpeker 31-åringen.

Det ble en skuffende etappe for Heidi Weng, som endte på 8. plass – 19 sekunder bak Østberg.

– Vi andre blir bare bedre og bedre. Therese er vanvittig god fra starten av sesongen og det har hun alltid vært, mens vi andre trenger litt skirenn for å komme oss inn i det. Jeg er ikke overrasket, altså, sier Heidi Weng om at Jacobsen slo Johaug til TV 2.

Østberg falt og brakk staven

Liker før mål ble det enda mer dramatikk da Ingvild Flugstad Østberg brakk staven.

– De siste to rundene følte jeg meg veldig bra. Så skjer det på verst tenkelig tidspunkt at staven blir kjørt på bakfra og knekker, og da har man ikke noe å gjøre helt i toppen. Det er surt på en dag jeg føler jeg kunne vært med å fighte foran der. Det var kanskje Therese som gjorde det, jeg så ikke helt hva som skjedde bak meg. Therese sa det ikke var med vilje, selvsagt, sier Flugstad Østberg etter at hun knakk staven i siste motbakke og trolig tapte seieren til NRK.

Det så lenge ut til at 29-åringen skulle være med å kjempe om nok en etappeseier, men med fall i utforkjøringen i nest siste runde og stavbrekk i siste runde ble det bare med 5.plass.

– Der og da ble jeg forbanna på situasjonen. Jeg ble ikke forbanna på Therese, men jeg blir irritert over det som skjer. For jeg føler at jeg har et ekstra gir og det hadde vært gøy å få brukt det. Til at jeg brekker staven synes jeg at jeg klarer meg ganske bra, sier Østberg til TV 2.

– Er det blitt sånn nå at alle slår Johaug?

– Dere er nå morsomme da, sier Østberg og forlater TV 2.