Fredag møtte Ingvild Flugstad Østberg pressen for første gang etter startnekten.
Fredag møtte Ingvild Flugstad Østberg pressen for første gang etter startnekten. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Østberg følte seg som et dårlig forbilde: – Kanskje det som var verst

Ingvild Flugstad Østberg (29) gleder seg til å konkurrere igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag fra kl. 12.00: Se Tour de Ski-åpningen på TV 2 eller Sumo!

Fredag møtte Ingvild Flugstad Østberg media for første gang siden hun for en drøy måned siden gråtkvalt fortalte at hun ikke fikk gå rennene på Beitostølen og i Ruka av helsemessige årsaker.

Østberg gleder seg til å gå sesongens første skirenn.

– Først og fremst er det godt å være tilbake. Det var selvfølgelig en merkelig følelse ikke å gå i Ruka under verdenscupåpningen og se de andre på TV, sier 29-åringen.

– Jeg vet ikke helt hvordan formen er og hvordan rennene kommer til å gå. Men først og fremst er jeg glad for å være her, og ser frem til endelig å starte sesongen.

– Men helsen har først og fremst vært det viktigste, understreker hun.

– Kan du si noe om hvilke grep du har tatt?

– Det er klart at jeg har tatt ned treningsbelastningen. Det har vært mindre reise og ikke noen konkurranser, så det gir seg selv sånn sett. Jeg har hatt god hjelp og et godt samarbeid med helseteamet vårt, og gjort de tingene og grepene som gjør at jeg kan stå her nå, svarer Gjøvik-jenta.

Fikk kritikk

Medieoppmerksomheten hun fikk i etterkant var enorm. Østberg hadde forberedt seg mentalt på at det kom til å bli overskrifter.

– Jeg prøvde så godt jeg kunne å si så mye som jeg følte var riktig. Og på en måte nok. Samtidig er det noen ting som er personlig og ikke alle har krav på å vite òg. Jeg følte at jeg fikk respekt for det til en viss grad, og så vet jeg selvfølgelig at noen mener at jeg skulle sagt mer, medgir Østberg.

Hun spør seg selv om dem som var kritiske selv hadde gått ut med sine personlige helseopplysninger.

– Jeg må prøve å fokusere på all den støtten jeg fikk. For jeg prøvde egentlig det motsatte, å være såpass åpen og ærlig som det var mulig å være for meg. Da er det klart at det ikke er så gøy å få kritikk for det. Men jeg visste at det kanskje kom òg, påpeker 29-åringen.

Etter startnekten satt hun med en følelse om at hun var et dårlig forbilde.

– Jeg tror nesten den stakk mest for min del. Du føler at du gjør mye bra og kan være til en inspirasjon for mange, også raser det kanskje litt der og da. Det var kanskje det som føltes verst.

Har trent én gang om dagen

Lørdag er første renn i Tour de Ski. Da skal kvinnene gå 10 kilometer friteknikk. Østberg er spent på hvilke svar hun får.

– Jeg kunne vært enda bedre forberedt. Men jeg har et godt grunnlag, og har trent veldig bra over lang tid og mange år. Jeg håper å ha litt på det. Men at jeg er optimalt forberedt akkurat til Tour de Ski, vet ikke jeg om jeg kan si.

– Hvordan har hverdagen vært?

– Jeg har ikke sittet og tvinnet tommeltotter og ikke hatt noe å finne på. Jeg kjeder meg aldri. Det har gått mye i én økt for dagen og sånne ting, svarer hun.

Skal hun forsvare Tour de Ski-tittelen, er trolig Therese Johaug kvinnen å slå. Østberg gjør sitt for å dempe forventningene.

– Jeg har lagt ned forventningene til meg selv resultatmessig. Jeg kan ikke ramse opp mange hardøkter som har gått knirkefritt i det siste. Sånn sett er det litt vanskelig å si hvordan dette skal gå.

Innfridde ikke krav i helseattesten

Det var på en pressekonferanse før den nasjonale langrennsåpningen Østberg fortalte om startnekten.

– Det er veldig kjedelig og beklagelig at det er blitt sånn. Det er helsemessige årsaker der ikke alle krav i helseattesten er innfridd. Det vil si at det beste for meg nå er å stå over skirenn, sa en tydelig preget Østberg den gangen.

– Helseattesten er ikke tilstrekkelig. Da er det som alle løpere som skal gå skirenn i vår regi, da går man ikke skirenn. Vi setter helse foran prestasjon. Det er viktig for oss. Det er løperne fullstendig innforstått med, sa landslagslege Øystein Andersen til TV 2.

Regjerende mester

Gjøvik-jenta er regjerende Tour de Ski-mester, men får en tøff oppgave med å forsvare tittelen. Therese Johaug sto over Tour de Ski forrige sesong, men har vist fryktinngytende form denne sesongen.

Fredag ble det klart at finske Krista Pärmäkoski har trukket seg fra Tour de Ski på grunn av sykdom.

Slik er programmet for Tour de Ski:

Lørdag 28. desember (1. etappe): 10/15 km fellesstart fri teknikk – Lenzerheide (TV 2)

Søndag 29. desember (2. etappe): Sprint fri teknikk – Lenzerheide (TV 2)

Tirsdag 31. desember (3. etappe): 10/15 km individuell start fri teknikk - Toblach (NRK)

Onsdag 1. januar (4. etappe): 10/15 km jaktstart klassisk – Toblach (NRK)

Fredag 3. januar (5. etappe): 10/15 km fellesstart klassisk – Val di Fiemme (NRK)

Lørdag 4. januar (6. etappe): Sprint klassisk – Val di Fiemme (NRK)

Søndag 5. januar (7. etappe): Fellesstart fri teknikk – Val di Fiemme (NRK)