Rosenborg med nedslående rekord i Europaligaen

Rosenborg klarte 1-1 mot PSV, men satte samtidig en nedslående rekord i Europaligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

PSV-Rosenborg 1-1:

Pål André Helland sendte Rosenborg i ledelsen på vakkert vis på Philips Stadion. Men 17-åringen Mohammed Ihattaren utlignet til 1-1 etter pause.

Se Hellands vakre 1-0-scoring øverst!

Oppgjøret endte 1-1, og dermed har Rosenborg satt ny bunnrekord i Europaligaen.

For Rosenborg har nå spilt 16 Europaliga-kamper på rad (0-4-12) uten å vinne. Det er rekord i Europaligaen. Kypriotiske Apollon Limassol hadde tidligere rekorden med 15 kamper på rad uten seier. De endte skrekkrekken i forrige sesong da Lazio ble slått 2-0.

RBK-trener Eirik Horneland innrømmer at innsatsen i Europaligaen ikke har stått i stil med forventningene.

– Det er under det vi hadde ønsket oss. Vi hadde ønsket å konkurrere mer i gruppen, slik at vi kunne vært med helt inn. Vi har gitt vekk enkle mål og blitt kontret litt i senk. Det skyldes at vi har angrepet litt for dårlig. Vi må jobbe med angrepsspillet slik at vi klarer å bryte gjennom oftere, sier Horneland til TV 2.

Rosenborgs trener Eirik Horneland under oppgjøret mot PSV.
Rosenborgs trener Eirik Horneland under oppgjøret mot PSV. Foto: Peter Dejong

Pål André Helland var imidlertid fornøyd med fulltrefferen han satte mot PSV.

– Jeg har helt klart mine mangler som fotballspiller, men det jeg er god til er at jeg er involvert i mål og sjanser. Jeg har min store styrke på den siste tredjedelen. Ellers på banen er jeg ganske begrenset som fotballspiller. Det som er vanskeligst i fotball er jeg ganske god på, men ellers er jeg ganske begrenset. I det siste har jeg fått ballen mye i gunstige situasjoner, og da skjer det mye farlig, sier han til TV 2.

Horneland mener imidlertid at RBKs prestasjoner mot PSV var brukbare.

– Jeg synes det var en bra førsteomgang. Det var bra struktur og orden da. Det var en fin scoring fra Pål. Jeg synes omgangen var jevn. I 2. omgang tar de over litt og vi må forsvare oss mye. Jeg skulle ønske at vi kunne angrepet enda mer, men det er bra moral av guttene å stå kampen ut. Vi fikk med oss et viktig poeng, og det trengte vi, mener Horneland.

Horneland oppsummerer sin første sesong som RBK-trener slik:

– Det har vært bølgete. Vi fikk en fryktelig start, før vi hadde en fin periode gjennom sommeren. I høst har det vært litt ruglete. I Europa har det vært for svakt. I serien har det vært uavgjort borte og seier hjemme, konkluderer han.

Pål André Helland mener resultatet mot PSV var en god avslutning på sesongen.

– Det var et bra resultat på bortebane. Det var viktig at vi ikke skjemmet oss helt ut med å stå igjen med null poeng. Førsteomgang var ganske bra, men i andreomgang var det bare ræl. Det var mokk, mæl, løping og kriging. Det var ikke mange pasninger vi fikk sydd sammen. Vi gir dem totalt initiativet i kampen. Men førsteomgangen synes jeg var spennende. Det er bare å la meg starte, så skal dette bli artig, smiler Helland til TV 2.

– Kan du ha en ny sesong som i år?

– Det kan jeg ikke, svarer han kort.

– Klassescoring av Helland
Pål André Helland sendte Rosenborg i ledelsen på vakkert vis da han satte en markkryper i mål fra langt hold. Den lekre fulltrefferen kom i det 22. minutt.

– Det var en klassescoring av Helland. Det kom ut av ingenting. Det var en strålende scoring av Helland, slo TV 2-kommentator Peder Mørtvedt fast.

– Dette var Pål André Helland på sitt aller beste. Se på det der. Det var så kontrollert og så vakkert og så godt utført. Helland visste nøyaktig hva han gjorde, for det var en så smart avslutning, mente TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

I det 62. minutt utlignet PSV. 17-åringen Mohammed Ihattaren fikk ballen like utenfor 16-meteren. Fra langt hold dundret han ballen i mål.

I sluttminuttene fikk Alexander Søderlund en kjempemulighet til å sikre seieren for RBK da han fikk ballen på bakerste stolpe. Angriperen headet utenfor. På overtid mente PSV at de ble snytt for straffe, og de fikk også en scoring annullert for angrep på keeper i forkant.

Kampen endte 1-1. Rosenborg var allerede før kampen ute av Europaligaen.

Må ta til takke med nivå tre i Europa
Rosenborg-exiten markerte siste mulighet for et norsk lag til å plukke rankingpoeng denne sesongen. Det så lenge lovende ut for Norge. Rosenborg hadde muligheten til å kvalifisere seg til Champions League, men snublet i siste hinder mot Dinamo Zagreb. Europaliga-gruppespill var et lite plaster på såret. Molde var noen få minutter unna å bli det andre norske laget i gruppespillet, men serbiske Partizan ble til slutt for sterke.

Totalt står Norge med 3.750 rankingpoeng etter denne sesongen. Det holder til en foreløpig 22. plass på listen som toppes av Spania foran England. UEFA-rankingen tar hensyn til norske resultater i Europa de siste fem sesongene.

Det er denne listen som avgjør hvor mange lag og i hvilke turneringer lagene havner i i 2021/22-sesongen. Dette er den første sesongen for UEFAs nyvinning UEL2 (UEFA Europa Conference League). Dette er nivå tre i Europa bak Champions League og Europaligaen. Danmark er per dags dato helt oppe på 13. plass. De 12 beste nasjonene får to lag med i Champions League-kvalik.

I 2020/21-sesongen vil Norge få ett lag i Champions League-kvalik og tre lag i Europaliga-kvalik. I 2021-22-sesongen vil Norge vil få ett lag i Champions League-kvalik og tre lag i UEL2-kvalik.

Kan glemme to lag i Champions League

Det er ingenting som tyder på at det vil endre seg de neste årene. Kommende sesong forsvinner nemlig Norges sterke 2015/16-sesong (7.250 rankingpoeng). Norge drar fortsatt med seg den utrolig svake 2016/17-sesongen (1.375 rankingpoeng). Det betyr at Norge etter alle solemerker vil falle flere plasser nedover på rankinglisten. Drømmen om to norske lag i Champions League-kvalik er foreløpig utopi. Det kan også bli lenge til et norsk lag bortsett fra serievinner får mulighet til å spille Europaliga. Da må Norge klatre opp til 15. plass på rankinglisten.