Thingnes Bø knakk Martin Fourcade i sporet.
Thingnes Bø knakk Martin Fourcade i sporet. Foto: Fredrik Sandberg

Thingnes Bø knuste Fourcade og sikret norsk stafettseier

Johannes Thingnes Bø knuste Martin Fourcade på ankeretappen, og sikret Norge stafettseieren i Østersund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johannes Dale, Erlend Bjøntegaard og Tarjei Bø ga Norges ankermann Johannes Thingnes Bø et meget godt utgangspunkt.

Thingnes Bø gikk ut 11,3 sekunder foran erkerival Martin Fourcade. Nordmannen trengte ett ekstraskudd både på liggende og stående, men gikk fortere enn sin franske rival i sporet.

Ut fra siste skyting lå 26-åringen sju sekunder foran Fourcade, som ikke virket å være i sitt ess.

Dermed kunne Thingnes Bø cruise inn til seier for Norge, 32,3 sekunder foran Frankrike. Italia ble nummer tre.

– Jeg fikk det utgangspunktet jeg ville ha. En liten luke på rundt ti sekunder er det jeg trenger for å prøve å holde den i sporet i alle fall, og så mista jeg forspranget mitt på hver skyting. Men jeg hadde en bra finish og da ga franskmennene opp, oppsummerte Thingnes Bø til NRK.

Godkjent fra debutanten

Stafettdebutant Johannes Dale leverte en feilfri liggende skyting, men fikk det tyngre på stående. Med to ekstraskudd gikk han ut 28 sekunder bak Tyskland i tet, men 22-åringen leverte en kjemperunde og vekslet som nummer fem, 14,1 sekunder bak tyskerne.

– Jeg synes jeg gjennomfører på en god måte. På stående blir jeg litt shaky av en ny situasjon, men jeg synes jeg løser det på en god måte. Det var mye trøkk som skulle ut på sisterunden, sa stafettdebutanten til NRK etter etappen.

Norges andremann Erlend Bjøntegaard fikk vanskelige forhold på sin liggende, og måtte bruke to ekstraskudd. På stående klarte Bjøntegaard seg med ett ekstraskudd, men der var det flere lag som fikk det vanskelig. Både Frankrike og Tyskland måtte ut i strafferunde. Ved andre veksling lå Norge som nummer tre, 10,6 sekunder bak Sverige.

Brødrene Bø fikset seieren

Tarjei Bø klarte seg med ett ekstraskudd på liggende, og da Sverige måtte ut i strafferunde tok Bø og Norge over ledelsen, 17,5 sekunder foran Frankrike. Ett ekstraskudd ble det også på stående, og Bø gikk ut 16,5 sekunder foran franskmennene etter stående. Bø tapte litt til franske Desthieux på sisterunden, men kunne sende ut lillebror Johannes 11,3 sekunder foran franskmennenes ankermann Martin Fourcade.

Dermed var det duket for en superduell på ankerettapen. Thingnes Bø gikk fort i løypa, men da nordmannen trengte ett ekstraskudd på liggende, og Fourcade skjøt fullt hus var avstanden krympet til 8,4 sekunder etter første skyting.

Thingnes Bø gikk raskt i sporet, og tross ett ekstraskudd på stående gikk han ut sju sekunder foran Martin Fourcade. På sisterunden var nordmannen overelegen, og sikret norsk stafettseier.