Antidoping Norge vil ha enda strengere straff for Russland:

Mener russerne bør bli utestengt fra verdenscupen

Det er den russiske langrennsleiren sterkt uenig i, og argumenterer med at det ikke foreligger noen positive prøver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag er det D-dag for russisk idrett - nok en gang.

Da skal styret i Verdens antidopingbyrå (WADA) avgjøre om de vil følge innstillingen til utvalget som har gransket påstandene om systematisk russisk doping.

Essensen i innstillingen er å utestenge russerne i fire år fra store internasjonale mesterskap.

Det mener ikke Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge (ADNO), er tilstrekkelig.

– Det kommer til å bli kaotisk

Han mener de også bør utestenges fra verdenscupen, slik at publikum unngår den forvirrende situasjonen de har vært vitne til før, hvor russerne kan delta i verdenscupen, men må stå over mesterskap.

– Jeg mener at de burde legge alle kortene på bordet og si med tydelige ord og handling at de ønsker å bidra til en ren idrett. Inntil de gjør det, vil det optimale være at de ikke får være med på internasjonale idrettskonkurranser. Det burde inkludere VM, OL, paralympiske leker og verdenscuparrangement, sier han til TV 2, og legger til:

– Innstillingen, slik jeg oppfatter det, fra WADAs komité er at det er en fire års utestengelse fra OL, paralympiske leker og VM, så fremt du ikke kan bevise at du ikke har vært implisert i doping på noe vis tidligere.

– Blir det nesten absurd om russerne blir nektet mesterskap, men får lov til å gå verdenscup?

– Det kommer til å bli kaotisk. Det kommer det til å bli stilt spørsmål ved. Da må vi forvente at de internasjonale særforbundene går gjennom sitt regelverk og gjør det de kan for at deres konkurranser er rene. Det må vi kunne forvente av en milliardindustri som internasjonal toppidrett er.

– Det vil være en katastrofe

Russernes største langrennsstjerne er, ikke overraskende, lunken til forslaget:

– Jeg forstår ikke hvorfor. Vi har mange kontroller, overalt, og vi er rene, så det burde ikke være et spørsmål engang, sier Aleksandr Bolsjunov til TV 2.

Den russiske landslagstreneren, Markus Cramer, rister på hodet når TV 2 spør om hva han tenker om det norske forslaget.

– Det er altfor strengt, sier han, og fortsetter:

– I denne diskusjonen er det alltid utøverne som blir mest skadelidende. Det er ikke riktig. En suspensjon kan gjelde for VM eller OL, men det vil være en katastrofe om det også skulle gjelde verdenscupen. Det vil det også være for internasjonal langrenn. Og nok en gang: det eksisterer ikke positive prøver fra disse utøverne. Vi gjør alt vi kan for å vise at vi er rene. Og så begynner denne historien igjen...

– Det er vanskelig å svare på spørsmålet

Ikke alle norske langrennsløpere vil ta et klart standpunkt i Russland-saken, men Sjur Røthe er enig i logikken til Solheim.

– Jeg skal ikke si at jeg er enig, men hvis man først skal utestenge, så skjønner jeg veldig godt poenget hans. Det gjør jeg. Blir man utestengt av en eller annen grunn, så bør det gjelde over hele fjøla. Det er min mening, sier han.

Martin Johnsrud Sundby snakker gjerne om temaet, men er usikker på hva straffen for utøverne bør bli.

– Dette er, i utgangspunktet, en sak uten positive prøver. Jeg synes det er vanskelig å svare på. Det er fryktelig gode konkurrenter. Konkurrenter jeg har enorm respekt for. Og det er også systemer der som er utrolig åpne og inkluderende, konkurrenter som inviterer meg med på treningssamlinger og som er en del av dette sirkuset som vi er helt avhengige av. Og så skal jeg ta stilling til om disse, på bakgrunn av et større politisk spill, skal få lov til å konkurrere. Det er utrolig vanskelig å svare på. Alle må jobbe det de kan for å bli kvitt det som eventuelt har foregått i Russland, selvfølgelig. Jeg er litt usikker på hva de konkrete følgene for utøverne bør være. Det er vanskelig å svare på spørsmålet, egentlig.

– Noen kommer til å gå med i dragsuget

Egil Kristiansen, landslagstrener for skiskytterne, er litt mer kompromissløs.

– Jeg tør ikke å spå noe utfall (av det som skal skje på mandag, journ. anm.). Juksemakere må tas, og da går det kanskje utover noen uskyldige. Sånn er det bare. Jeg håper at de skyldige blir tatt og får sin straff, og noen kommer til å gå med i dragsuget, men sånn er det vel bare, sier han.

Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade snakker også velvillig om temaet, men har ikke et klart svar på hva den passende straffen bør være.

– Håper du på noe i den ene eller andre retningen?

– Ikke noe personlig mot utøverne eller Russland som nasjon. Mer mot at idretten må forholde seg til reglene, og reglene må være like for alle. Og hvis noen har lurt seg unna, så er vi nødt til å få det ryddet av bana. Og lage et system som er likt for alle og enklere å forholde seg til, sier nordmannen.

– Jeg har snakket mye om dette temaet tidligere. Og det er en vanskelig sak. Selvsagt vil jeg at de som jukser blir straffet, og landet de kommer fra må straffes i tillegg, men det er aldri en god løsning å utestenge noen. De må selvsagt straffes, og straffen må være streng, men Russland er en stor vintersportnasjon som må beholdes. Jeg vet ikke hva som bør gjøres. Jeg blir veldig lei meg om Russland ikke er med i OL, VM og verdenscup, men på den andre siden har de gjort feil fleire ganger. Det må de straffes for. Jeg vet ikke hva den beste løsningen vil være, men mandag blir en viktig dag for idretten, sier Fourcade.

– Håp for Russland

Solheim, på sin side, virker til å begynne og miste tålmodigheten med Russland.

– Manipulering og sletting av data for mer enn 100 utøvere viser at de ikke ønsker å bidra til en ren idrett. Og det er kanskje det jeg opplever som det største problemet her: en stor idrettsnasjon må vise med handling og holdning at de ønsker å komme dopingen til livs. Og det savner jeg, sier han.

– Er det håp for Russland?

– Ja, det mener jeg absolutt. Det bør det være, og det skal det være. Men det må vilje til, og den viljen venter vi fortsatt på.

– Har internasjonal idrett vært for snille med Russland frem til nå?

– Ja.