Kalles «fenomen» av ekspert ved Olympiatoppen

Johannes Thingnes Bø forbløffer trenerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– OK, vi går opp. 25,5. 26! Vi er på limiten nå, roper Olympiatoppens Morten Bråten til Johannes Thingnes Bø.

Stryningen går så hardt på rulleskimølla at gummien rundt hjulene på skiene etter hvert løsner. Hvert stav- og skøytetak studeres av granskes av to ansatte ved Olympiatoppen.

– Det er bra! Kom deg opp på skia. Glimrende! sier Bråten, mens han stadig øker tempoet.

Aha-opplevelse
Han er fagansvarlig for teknikk og motorikk, og har med seg kollega Magnus Midttun, som har ekspertise på kraft og styrke. Sistnevnte filmer også Thingnes Bø under deler av treninga.

– Du bruker beina bra, veldig bra. Men med armene bruker du litt tid på å komme opp i posisjon, synes jeg, sier Midttun til Thingnes Bø under en pause.

Stryningen sier han får en aha-opplevelse av å jobbe med Olympiatoppen-ekspertene.

– Ja, som regel får jeg det hver eneste gang. Det er et våpen vi kommer til å bruke i mange år framover. Vi har fått to møller her på Olympiatoppen, og det er gull verdt, sier han.

I løpet av økta får Thingnes Bø se hva han gjør bra og mindre bra på video. Og han evner å ta til seg tilbakemeldingene og overføre dem til handling nesten umiddelbart.

– Her har du flott punch i overkroppen. De kommentarene som Magnus kom med, om å holde fast, gjør at du blir litt raskere, kommenterer Bråten.

– Det hjelper altså, veldig, istemmer Thingnes Bø.

– Gudbenådet
Bråten har jobbet i Olympiatoppen siden 1991. Han har sett de fleste av våre største vintersporthelter på nært hold, men nøler ikke med å hente fram de store ordene når han beskriver nivået og potensialet til mannen som i fjor sanket med seg uvirkelige 16 verdenscupseirer, i en såpass marginal idrett som skiskyting.

– Johannes har, hva skal jeg si, en gudbenådet følelse på underlaget. Han får en fantastisk gli på skiene. Det er hans forse. Han er en typisk beinløper, og bruker beina på en veldig god måte, sier Bråten.

Og fortsetter:

– Han er et skiteknisk fenomen. Han går på en måte tidlig på trykket, får bra gli på skiene sine og utnytter det mot underlaget, i stedet for å slåss mot underlaget.

Selv om Johannes Thingnes Bø trener mindre enn for eksempel storebror Tarjei, ikke orker å skrive treningsdagbøk og baserer seg mye på å finne en «godfølelse», har han blitt langt mer opptatt av detaljer de siste par årene.

I hvert fall hvis du spør Morten Bråten.

– Ja, han er blitt en mye mer moden utøver. Han tar større ansvar for egen utvikling enn det han gjorde tidligere.

– Hvordan opplevde du ham tidligere kontra nå?

– Før kommuniserte han ikke så bra på egen utvikling. Nå er han blitt veldig god på å samhandle for å få det beste ut av en økt. Ikke bare teknisk, men også fysisk. Han er veldig detaljfokusert. En perfeksjonist på det som har betydning for hans utvikling.

– Begynner han å nærme seg Bjørndalen-nivå...?

– Ja, du kan godt si det sånn, svarer Bråten.

Fra briljant til middels
I sesongåpningen i Østersund har Thingnes Bø levert tre meget solide konkurranser, og én under pari.

På mixed stafett hadde han beste langrennstid og en stående serie det luktet svidd av, på sprinten vant han med beste langrennstid og på stafetten knuste han Martin Fourcade på den siste etappen, mens han på normalstarten var uvanlig svak i sporet og måtte ta til takke med en skuffende 10. plass.

De tunge snøforholdene under normalstarten talte heller ikke til Thingnes Bøs fordel.

– Jeg vet med meg selv at det kan snu utrolig fort. Men hvis det skal være sånn i Hochfilzen også, da må jeg i hvert fall legge en ny plan, sa 26-åringen etterpå.