«VI ER NESTEN I 2020»: Thorir Hergeirsson mener man må slutte å undervurdere lag som Angola. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
«VI ER NESTEN I 2020»: Thorir Hergeirsson mener man må slutte å undervurdere lag som Angola. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Thorirs oppgjør: – Mange har en hoven holdning

Det ble en norsk sliteseier mot Angola. Thorir Hergeirsson har en klar melding til de som trodde det ville bli enkelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge-Angola 30-24 (13-12)

Norge slet lenge mot Angola, men klarte til slutt å hale i land en seier, den fjerde strake i dette mesterskapet.

– Det var nok en slitekamp hvor vi måtte jobbe iherdig for å komme forbi og dra fra. Det er lærerikt, men igjen viser vi god stayerevne og arbeidsmoralt. Når vi vinner 30-24 til slutt er jeg godt fornøyd, sier Thorir Hergeirsson til TV 3.

Han har en klar melding til de som forventet at Norge skulle få det enkelt mot Angola.

– Mange har en hoven holdning til nasjoner som ikke er de kjente europeiske. Det må vi slutte med, vi er i 2020 snart, sier landslagssjefen.

Til TV 2 utdyper Hergeirsson hva han mener.

– Jeg leser ikke aviser fra 4. november, men når jeg leser når gruppen blir trukket og ser hvordan norske journalister snakker om motstanderen, så snakker de ovenfra og ned så det holder. Det er synd. Det viser at man ikke er oppdatert på det som skjer der ute. Det er atleter som trener hver dag, profesjonelle spillere. Kanskje har de ikke like mye penger til å reise, men de trener sammen mer eller mindre hele året to ganger om dagen. De er atletiske, fysiske, har lært håndball og har en smart trener som har vært der i fire år. Det er klart de har utvikling. Det skulle bare mangle. De har utviklet seg mer enn de europeiske. Det er helt klart at de ligger foran. Det er ikke sånn at bare Norge går fremover, mens resten står stille. Verden går fremover. Det er veldig leit og synd at vi tenker sånn. Når du tror at vi skal slå Angola med 12-15 mål, må du tro om igjen. Vi har et ganske nytt lag og må kjempe, sier han til TV 2.

– Undervurderte dem ikke

Silje Solberg, som spilte nok er glimrende kamp i mål, er enige med Hergeirsson.

– De har hatt enorm stigning fra de første kampene. De kom dagen før VM startet, så jeg vil tro at de hadde jetlag. Vi vet at de kan spille god håndball, og vi undervurderte dem ikke. Det hadde mange redninger og har store jenter med mase kraft, sier hun til TV 2.

Stine Bredal Oftedal hevder de ikke ble overrasket av Angola.

– Og det er kanskje det som er litt irriterende for oss. Vi har sett akkurat det samme vi forventet, og de scoret på mye av det likevel. Det var frustrerende, og det tror jeg spredte seg litt. Vi holdt koken og vi malte oss gjennom. To poeng er uansett viktigst, sier kapteinen til TV 2.

– En merkelig kamp

Emilie Hegh Arntzen ble norsk toppscorer med seks fulltreffere i en kamp preget av norske tekniske feil og svake avslutninger. Hegh Arntzen hadde selv en treffprosent på 50, så hun hadde ingen perfekt kamp.

Bak stod Silje Solberg en ny solid kamp. Hun leverer på det nivået hun trenger å gjøre, skal det bli norsk jubel til slutt.

Sammenligner man med Nederlands fantastiske prestasjon mot Serbia tidligere på dagen, kan det bli tøft i fredagens gruppefinale.

– Det er en merkelig kamp. Vi hadde snakket om alt det vi vet at de kommer med, men vi fikk ikke fatt på de høye innspillene eller kjørt det tempoet vi vil, men det var okay, og keeperen deres var en liten vegg bak der. Jeg syntes de spilte bra, men vi fikk ikke brukt det vi er best på, sier Camilla Herrem til TV 2.

Fansen på Angolas side

Angola hadde stor støtte på tribunen takket være rundt 50 japanere utstyt med angolske flagg og røde og svarte klappere.

Men det var nok ikke publikumstrøkket som gjorde at Norge hadde starttrøbbel igjen. Åpningen av kampene har vært et problem for Norge i VM. Det gjentok seg i den fjerde gruppespillskampen, der Angola lyktes med å dra tempo ut av kampen.

Til tross for at angolanerne i løpet av kampens først 16 minutter hadde totalt fire tominuttere, holdt de norske stjerner til 7-7. Norge hadde ingen utvisninger, men fikk ikke uttelling for overtallet på banen.

Det etablerte angrepspillet satt ikke, kontringene ble det for få av mens Helena Sousa stod fjellstøtt i målet når man først fikk løpt gjennom. Med for mange feil og for svake avslutninger måtte de norske jentene nøye seg med en knapp ledelse til pause - 13-12 for tredje kamp på rad.

Sakte, men sikkert

Sousa startet også andreomgang godt og reddet flere ganger med Camilla Herrem alene gjennom. Anført av Emilie Hegh Arntzen og Marta Tomac tok Norge et visst grep om kampen, men Thorir Hergeirsson var alt annet enn fornøyd. I løpet av fire minutter brukte han to timeouter.

Det ble ingen umiddelbar suksess. I løpet av den samme perioden og kort tid etterpå gikk man fra 19-16-ledelse til 21-20.

Til slutt skein imidlertid kvaliteten til de norske jentene gjennom, og sakte men sikkert økte ledelsen mål for mål.

Tidligere torsdag knuste Nederland Serbia 36-23, og dermed er det klart for gruppefinalen alle spådde på fredag.