FREMTIDSHÅP: Julie Blakstad, Erling Braut Haaland og Håkon Evjen.
FREMTIDSHÅP: Julie Blakstad, Erling Braut Haaland og Håkon Evjen. Foto: SCANPIX/MONTASJE

norges største fremtidshåp – fotball:

– Et norsk stortalent hele verden allerede kjenner til

TV 2-ekspertene Jesper Mathisen og Solveig Gulbrandsen har plukket ut de største talentene på fotballbanen på henholdsvis herresiden og kvinnesiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På fotballbanen har flere norske stjerneskudd markert seg på den største scenen den siste tiden.

Både på kvinnesiden og herresiden flommer det nesten over av talentfulle spillere, og det var ikke en lett oppgave for TV 2s eksperter Jesper Mathisen og Solveig Gulbrandsen å plukke ut de aller største talentene født 1.1 2000 eller senere.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen poengterer at han ikke har sett alle spillerne han tok med på sin liste over Norges største fotballhåp like hyppig i aksjon.

– Jeg har ikke sett alle disse spillerne like mye, men jeg har snakket med folk som kjenner disse lagene og årskullene godt, og dette er de som oftest har gått igjen, poengterer han.

Her er Jesper Mathisens største fremtidshåp i fotball, født 1.1 2000 eller senere:

Erling Braut Haaland, Red Bull Salzburg (født 2000):

– Braut Haaland kjenner hele verden til etter at han har herjet i Champions League denne sesongen, og av spillerne på lista må vi nok kunne si at dette er den mest spennende spilleren av de alle sammen. Han har fysikk, fart og avslutningsferdigheter som er helt der oppe blant de beste, og så er han totalt fryktløsm roser Jesper Mathisen.

Håkon Evjen, Bodø/Glimt/AZ Alkmaar (født 2000):

– Evjen fikk store gjennombrudd i Eliteserien denne sesongen, og det blir spennende å se han i AZ. Det bør være et nivå som passer han bra, og allerede nå er han så god at vil ha gode muligheter til få mye spilletid i Nederland.

Edvard Sandvik Tagseth, Rosenborg (født 2001):

– Tagseth er en spiller jeg tror og håper Rosenborg og Horneland kommer til å satse på, for nå er det på høy tid med et generasjonsskifte på Lerkendal. Det vil naturligvis ikke være slik at en haug av nye og yngre spillere erstatter de gamle på en vinter, men Tagseth er en spiller som har ferdigheter RBK-supporterne kommer til å like. Han kan brukes i flere forskjellige posisjoner, for han er en smart spiller som har veldig gode ferdigheter med ball.

Jesper Mathisen klarte imidlertid ikke å begrense seg til å plukke ut kun fem store fremtidshåp. Derfor tok han med flere spillere på listen etter de tre nevnte over som allerede har markert seg på det øverste nivået:

Oscar Bobb, Manchester City (født 2003), Odin Thiago Holm, Vålerenga (født 2003), Isak Hansen-Aarøen, Tromsø/Manchester United (født 2004), Andreas Schjelderup, Bodø/Glimt (født 2004) og Marius Fossum, Stabæk (født 2004):

– De tre spillerne født i 2004 var de tre Brede Hangeland og jeg plukket ut i «Jakten på morgendagens fotballhelt» i år, og det var Isak som ble valgt av tre veldig gode alternativer. Han reiser snart til Manchester United, og er en spiller som er løpssterk, smart og veldig god teknisk. Han er også kaptein på sitt landslag, og har vist seg frem som en leder både i medgang og motgang, påpeker Mathisen.

– Hun er det største talentet
På kvinnesiden blomstrer også talentene. TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen sier følgende om sine utvalgte fremtidshåp:

– Alle er etablerte i Toppserien, selv om de fortsatt er unge. Noen av dem banker allerede på A-lagsdøren, og jeg er sikker på at vi får se dem på flere av A-landslagets samlinger i nær fremtid, roser hun.

– Av de fem på listen mener jeg at Julie Blakstad er den som for øyeblikket fremstår som den spilleren med størst potensial, fastslår hun.

Her er Solveig Gulbrandsens største fremtidshåp i kvinnefotball, født 1.1 2000 eller senere:

Julie Blakstad, Fart (født 2001):

– I sin første sesong i Toppserien, har 18-åringen vært så god at seriemester Lillestrøm Kvinner forsøkte å hente henne på lån allerede i sommer. Hun ble nylig kåret til årets unge spiller i Toppserien. Jeg vil si at hun er en ganske så komplett fotballspiller, og innehar gode offensive og defensive kvaliteter. Som midtbanespiller har hun også en ekstra «X-faktor», der hun kan spille andre gode, samtidig som hun er målfarlig selv, beskriver Solveig Gulbrandsen.

Elisabeth Terland, Klepp (født 2001):

– Terland er i mine øyne en spiller som besitter alle de offensive kvalitetene som trengs. Hun har god fart, er kreativ, og er en spillertype det blir svært spennende å følge med på hvordan hun utvikler seg videre, slår Gulbrandsen fast.

Rikke Nygard, Arna-Bjørnar (født 2000):

– Hun er en liten, kvikk og teknisk meget god spiller med en flott forflytningsevne. Hun ble tatt ut i troppen da Martin Sjögren presenterte A-landslagstroppen til EM-kvalifiseringskampene mot Hviterussland og Færøyene, til tross sin unge alder, poengterer Gulbrandsen.

Celin Bizet Ildhusøy, Vålerenga (født 2001):

– Celin er en meget teknisk spiller, som er litt unorsk i spillerstilen. Hun har god kroppsbeherskelse og spiller med flere finesser i spillet sitt, i tillegg til å være målfarlig, mener TV 2-eksperten.

Emile Marie Joramo, Trondheims-Ørn (født 2002):

– Hun er god én mot én, taklingssterk og står godt i dueller. Joramo er teknisk god og både i duellespillet og nærspillet. God løpskapasitet, beskriver Gulbrandsen om Trondheims-Ørn-talentet.