– Mange mener Valakari er mer posør enn trener

Ole Martin Årst går hardt ut mot Tromsø-trener Simo Valakari.

Tromsø må feire hundreårsjubileet i Obos-ligaen etter å ha rykket ned i siste runde med 1-1 hjemme på Alfheim søndag kveld.

Tromsø-helten Ole Martin Årst er ikke nådig i kritikken av klubbens trener, Simo Valakari.

– Resultatene er viktigst, men det er også måten ting blir gjort på, og det mange mener er at Valakari er mer posør enn trener. Jeg har stått last og brast bak Valakari, men det er betinget på at de tar poengene som skal til. Da må man ha en plan B og en plan C, eller hente spillere som passer til de forskjellige planene. Det han har ikke gjort. For meg er det å være naiv, sier Årst.

Årst forteller at han var i Tromsø forrige uke, og forteller at han fikk høre misnøyen mot det som foregår i klubben.

– Tro meg, jeg sier dette av kjærlighet. Jeg er vokst opp der som liten gutt, har vunnet Norway Cup med TIL og har tre perioder der i voksen alder. Det er min klubb. Det nedrykket svir og gjør så vondt, fortsetter Årst.

Den pensjonerte målmaskinen understreker at ikke Valakari har all skyld.

– Men her er det en naiv tilnærming til fotball, og det er skremmende at det ikke er gjort grep tidligere, sier Årst.

Valakari motivert for neste sesong

Da TV 2 spurte Valakari om han var Tromsø-trener neste sesong, svarte finnen at han er «veldig motivert» for oppgaven.

– Jeg føler et stort ansvar, og jeg vil prøve å rette opp, sier Valakari, som sier at han føler med supporterne og at resultatene ikke lyver.

Sportssjef Svein-Morten Johansen sier til TV 2 at de vil bruke et par dager på å fordøye nedrykket.

– Dette var hardt, hardt for alle som sitter i garderoben. Men om et par dager må vi se hverandre i øynene og planlegge hva vi gjør videre. Det må involvere alle i klubben, ledelsen og alle sammen. Hvis man gjør endringer, gjør man det og hvis ikke må vi legge en plan for neste år. Beholder vi de som sitter i garderoben og tilfører noen nye, så skal vi klare dette, sier Johansen til TV 2.

Styreleder Stig Bjørklund varsler en grundig evaluering. Sportssjef Johansen og trener Valakari kommer også til å bli evaluert, sier Bjørklund til Nordlys.

– Nå skal selvfølgelig alt evalueres og hver eneste stein snus på. Faktum er at vi har vært i denne situasjonen i de fire siste sesongene. Vi er nødt å evaluere og finne ut hvordan man skal komme et skritt videre nå, slik at vi kan rykke opp igjen på første forsøk. Vi skal gå i gang med det allerede denne uka, sier Stig Bjørklund til Nordlys.

Årst: – Ganske fælt å se på

Årst mener det har vært for lite utvikling under Valakari. Han begrunner det med at klubben tar færre poeng, slipper til flere sjanser, skaper færre sjanser selv, har mindre ballbesittelse, har flere balltap og vinner færre dueller.

– Summen av dette er at han trener et lag som rett og slett ikke har utviklet seg og som er enkelt å lese. Det er lett å ta ut sentrale spillere. Det er ingen plan B, og da er det ganske fælt å se på når det så til de grader går den ene veien. Det har vært noen lysglimt innimellom, men den røde tråden er borte. Alt det positive med Valakari er utvisket, sier Ole Martin Årst.

Styreleder i supporterklubben Isberget, Alf Edvard Masternes, sier at han er både «forbannet og skuffet» over sesongen. I likhet med Årst etterlyser han en plan B fra Valakari for å ta de nødvendige stadionene.

– Det er vanskelig å peke på kun treneren og hans disponeringer. Vi har blant annet hatt en skadesituasjon der vi til tider har spilt uten spisser, og kamper uten et forsvar der vi har sluppet inn altfor mange mål. Vi har ikke klart å disponere troppen riktig, sier Masternes til TV 2.

Redaktør: – Ikke råd til å sparke Valakari

Valakari signerte i mars i år en kontrakt som strekker seg ut 2022-sesongen.

– Valakri blir sittende. Han har en lang avtale og klubben har ikke råd til å sparke. Så hvis noen vil betale noen millioner for å avsette ham, står man fritt til det, sier sportsredaktør i avisa iTromsø, Rune Robertsen, til TV 2.

Årst mener Tromsø har satt seg i en vanskelig posisjon med forlengelsen.

– De har brutt med spillestilen, men også kulturen som har vært der. Det er det jeg tror faller Tromsø-folk tyngst for brystet. Hadde det vært et lag som kjempet med nebb og klør og virkelig spilte det som egentlig har vært Tromsø-fotball, så kunne de levd med det. Mange sliter med det nå, for det skal være pen og pyntelig ballbesittelse, og det sliter folk med. Får du resultater, er det ett fett hvordan du spiller. Å rykke ned med denne fotballen gjør det ekstra ille, sier Ole Martin Årst.

Robertsen frykter det kan ta lang tid før Tromsø er tilbake i Eliteserien.

– Over mange år har TIL vært i nedrykksstriden. Det er ingen tvil om at det som skjer er fortjent. De sliter, det er ingen ordentlig eier. Det starter helt på toppen. Tas det ikke tydelige og ordentlige grep, vil TIL være i Obos-ligaen i lang tid, sier iTromsøs sportsredaktør og kommentator.

Supporterlederen mener klubben må tørre å stikke fingeren i jorden.

– Vi må se hvordan vi skal klare å lede klubben tilbake til Eliteserien. Det er ikke noe «walk in the park» i Obos-ligaen. Der er det knalltøft. Det er mange elementer som må på plass, sier Alf Edvard Masternes.