LEKTE SEG: Sanna Solberg mot Cuba.
LEKTE SEG: Sanna Solberg mot Cuba. Foto: DANIEL STILLER

Alle (!) utespillerne scoret, men målrekorden glapp såvidt for Norge i storseier

Norge VM-åpnet med et brak mot Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge-Cuba 47-16 (25-9)

Da Norge ledet 25-9 til pause over Cuba i åpningskampen av VM, var det ikke fritt for at tankene gikk litt til Håndballjentenes målrekord: 48-11 mot Uruguay i 2001.

De norske jentene måtte til slutt nøye seg med 47-16-seier, etter en sluttspurt som endte med Camilla Herrems lekre trikkskudd.

Emilie Hegh Arntzen visste ikke hva målrekorden var.

– Nei?! Da hadde vi slått den, sier hun til TV 2, og ser ut som hun banner litt inni seg, før hun fortsetter lattermildt:

– Det er ikke så viktig, men jeg syns vi spiller godt forsvar og får en del enkle mål. Jeg trodde det skulle bli en tøffere kamp enn det det ble.

Silje Waade var også ikke kjent med at man var i nærheten av rekorden.

– Jeg sa vi skulle gå for 50, men det gikk ikke. Det var nesten, sier hun til TV 2.

Norge fikk imidlertid akkurat det de ønsket seg i det store bildet: En relativt lett kamp, som medførte begrenset tid på banen for nøkkelspillere som Stine Bredal Oftedal, og at mange fikk komme i gang med mesterskapet. Alle utespillerne noterte seg for nettkjenning.

– Norge er proffe og tar det på alvor. Det blir en kosekamp for venstrekantene, mens Silje Solberg er solid i målet, konkluderer TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Markante debutanter

VM-debutantene Ingvild Bakkerud og Moa Högdahl scoret henholdsvis fire og to hver, mens Heidi Løke ble Norges toppscorer med åtte mål - i det som er hennes trettende mesterskap. Det var like mange som Camilla Herrem.

– Det var flere av debutantene som gjorde det veldig bra, og det trenger vi, for det er viktig at de både får kjenne på det og at gjør det bra. Det er godt for dem og godt for oss, sier landslagskaptein Stine Bredal Oftedal til TV 2.

– Det er veldig gøy med tre debutanter som gjør en veldig god kamp, sier Heidi Løke til TV 2.

Bakkerud var meget fornøyd med å score fire mål i mesteskapsdebuten.

– Det var utrolig nervøst til å begynne med, men det er en veldig god gjeng med jenter, så man finner veldig fort roen faktisk. Det er deilig, for jeg var litt stresset før start, sier Bakkerud til TV 2.

Tidlig rykk

Håndballfeberen lar vente på seg i Kumamoto. Norge gjorde jobben foran relativt glisne tribuner, med bare et titalls ikledd Norges røde farger, men riktignok også et par hundre lokale skuelystne som med klappere bidro til tidvis god stemning.

Norge stupte VM i gang i det for anledningen ombygde svømmeanlegget Aqua Dome i Kumamoto. Kari Brattset ga Norge ledelsen med det første skuddet, og Silje Solberg reddet straffe på Cubas første forsøk.

Dermed var en god tone satt.

Tvillingsøster Sanna Solberg startet forrykende, og scoret fire mål på kampens åtte første minutter.

Elleve minutter ut i kampen stod det 10-4 til Norge og det ble akkurat den plankekjøringen man forventet. Til pause var differansen økt til 25-9.

Aldri tvil

Selv om Thorir Hergeirsson før kampen spøkte i et intervju med TV 3 at kampen var 50/50, har til og med han vært klar i forkant på at denne kampen skal Norge vinne - til tross for Cubas uortodokse og smått fysiske stil.

At åpningskampen ofte innebærer et lag med rusk i maskineriet er et annet element som er blitt omdiskutert, men motstanden i Kumamoto lørdag var noe helt annet enn Tyskland i fjorårets EM, eller Russland i VM 2015.

Den gangen gikk Norge helt til topps i mesterskapet, til tross for tapet i åpningskampen.

Bonuser

En seier vil selvsagt lønne seg for spillerne.

Skulle Norge vinne mesterskapet får alle spillerne, 19 inkludert tre reserver, 120.000 kroner hver. 90.000 er for gullet. 30.000 kommer på toppen for å sikre OL-plass allerede i VM, skriver NTB.

Skal det siste slå inn, må Norge vinne finalen 15. desember.

Dette er bonusene for mesterskapet (OL-satsene i parentes):

Gull: 90.000 (100.000) kroner.

Sølv: 60.000 (75.000)

Bronse: 40.000 (50.000)

4. plass: 17.000

5. plass: 10.000

Direktekvalifisering til OL: 30 000