LANDSLAGSDUO: Moa Högdahl og Mia H. Högdahl sammen på det første pressetreffet under mesterskapet i Japan.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LANDSLAGSDUO: Moa Högdahl og Mia H. Högdahl sammen på det første pressetreffet under mesterskapet i Japan. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud

VM-debutanten behandles litt annerledes enn resten av troppen. Med én god grunn

– Jeg er ikke så god til å ta konstruktiv kritikk fra min mor, sier Moa Högdahl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moa Högdahl er klar for sitt første mesterskap som seniorlandslagsspiller når Norge starter håndball-VM mot Cuba lørdag.

Det skjer etter åtte dager med trening, akklimatisering og oppladning i Fukuoka, noen timer nord for VM-byen Kumamoto.

På treningsleiren har 23-åringen fått spesialbehandling, fordi moren Mia er assistenttrener på landslaget.

Ikke i den forstand at hun får fordeler andre ikke får, men at hun nærmest slipper å forholde seg til moren på trening.

Det er det gode grunner for.

På et møte med landslagssjef Thorir Hergeirsson ble grunnreglene for hvordan det skulle bi når Moa trådde inn på landslaget lagt.

– Thorir har hovedansvaret for meg. Så er det litt mer distansert mellom meg og Mia. Det har fungert veldig bra til nå, sier Moa Högdahl til TV 2.

– Så de andre spillerne har mer med henne å gjøre på trening enn deg?

– Hun har mer ansvar overfor dem enn for meg. Det er det beste for meg, og for laget. Jeg er ikke så god til å ta konstruktiv kritikk fra min mor, ler hun.

– Så det har vært noen feider?

– Absolutt, det har det. Det er så mange at det er vanskelig å nevne noen spesifikke.

– Merkelig situasjon

Hun er imidlertid veldig fornøyd med hvordan reglene har fungert så langt.

– Det går veldig bra, men det er litt merkelig. Det er en situasjon ikke så er i, eller har stått i før.

– Vi er trener/spiller her og mor/datter når landslagsdagene er ferdig.

Landslagsdagene har vart en stund allerede. Håndballjentene var i Fukuoka en uke før.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson beskrev leiren slik i sin innledning: «Fantastiske omgivelser, forpleining og akklimatisering til tid. Vi trengte de dagene for å komme oss dit vi trenger.»

Generelt er alle spillerne TV 2 snakket med nærmest lyriske i beskrivelsen av treningsleiren i Fukuoka. Egen norsk kokk og alt timet og tilrettelagt virker til å ha fått humøret til jentene på topp.

Nå ser Moa Högdahl frem til å få VM kastet i gang.

– Jeg føler meg veldig klar. Både fysisk og mentalt. Nå har jeg gledet meg veldig lenge, sier 23-åringen.

– Jeg forventer å få spille og komme på banen. Når jeg kommer på banen skal jeg gjøre det jeg er god på. Jeg tar det jeg får av spilletid, og prøver å gjøre det på mest mulig måte.

Planen klar

Å ha en mor som trener og en datter som spiller er ikke bare uproblematisk. Det innrømmet Mia Hermansson-Högdahl da datteren ble tatt ut til mesterskapet.

Assistent-treneren vedgikk at hun hadde vurdert å trekke seg. Samtidig sa hun at hun tror det ikke akkurat gjorde det lettere for datteren å komme på landslaget.

– Først er jeg veldig glad på hennes vegne, det er jo en drøm som går i oppfyllelse for henne. Som mamma er jeg jo det, som trener må jeg være så faglige som jeg kan i forhold til det å være en del av et trenerteam som er i et mesterskap med min datter. Jeg mener vi har funnet en god modell, jeg har lite med Moa å gjøre under mesterskapet, det er Thorir som følger henne opp tett og på samling forholder hun seg til Thorir og Mats Olsson (assistent) i dette tilfellet.

– Hun er jo tatt ut på grunn av sine kvaliteter som spiller, ikke fordi hun er min datter. Jeg tror faktisk det er tøffere å bli tatt ut da, sier Mia Hermansson-Högdahl.

Thorir Hergeirsson forklarte uttaket slik:

– Det er fordi hun er kvalifisert. Hun er en av de unge spillerne, som har vært med på rekruttlandslaget over tid og var reserve under mesterskapet i fjor sammen med Ingvild Bakkerud. Moa tar jevnt og trutt nye steg i Viborg og er i utvikling. Hun er en veldig spillende bakspiller, det er fremtiden. Når landslag har mindre og mindre tid sammen, er spillende spillere nøkkelen til å skape spill på kort tid sammen med spillerne, sa Thorir Hergeirsson til TV 2.