– Jeg tror kvinner trenger et spark bak

Av de 24 særforbundene som Olympiatoppen samarbeider med, er det kun fire av dem som har en kvinnelig hovedtrener på landslagsnivå for senior.

Kun en av seks hovedtrenere på seniorlandslagene er kvinner. TV 2s håndballekspert Gro Hammerseng-Edin syntes det er synd at det ikke er flere kvinner som vil være hovedtrenere.

– Jeg tenker at det er dystre tall i Norge med tanke på at det er så mange jenter som spiller håndball og vi er en enormt sterk håndballnasjon på damesiden og herresiden.

– Jeg tror kvinner trenger et spark bak, det tror jeg absolutt, sier håndballtrener Kristine Lunde-Borgersen.

Trenertrioen

Jentelandslaget (LK04) i håndball ble startet i høst og her er samtlige hovedtrenere kvinner. Trenertrioen består av Kristine Lunde-Borgersen, Gitte Madsen og Lene Rantala.

Lunde-Borgersen er overrasket over kvinnemangelen blant særforbundene og mener det trengs flere kvinnelige hovedtrenere.

– Kvinnelige trenere gjør ting på en annen måte, tenker på en annen måte, kommuniserer på andre måter, oppfører seg på andre måter. Det ene er ikke nødvendigvis bedre enn det andre, men jeg tror vi trenger en miks. Det tror jeg er bra for forskjellige miljøer.

– Vi må ha en holdningsendring

Idrettspresident Berit Kjøll tar kvinnemangelen på alvor og peker spesielt på frafallet av kvinner i 20-årsalderen. Kjøll mener de må gå inn og se på hvordan de kan bidra for å rekruttere flere kvinner og finne løsninger for kvinnelige trenere som faller fra.

– Vi må erkjenne at vi må ha en holdningsendring og at dette er et kulturproblem i vår egen bevegelse, og det har vi gjort. Så vi må gå ordentlig inn og se hvilke aktiviteter kan vi iverksette i enda større grad for å beholde alle disse dyktige jentene i idretten.

Hammerseng-Edin peker også på mammarollen og reisebelastningen som naturlige årsaker til kvinnemangelen, spesielt for de tidligere toppidrettsutøverne.

– Jeg tror det handler om at en del av oss som har hatt en lang karriere som håndballspillere tenker familie når vi legger opp, og at det da i utgangspunktet ikke frister å gå direkte ut i en jobb man reiser mye med.

– Vi trenger enormt god hjelp av mannfolka der ute til å dytte damene ut i roller hvor det er reising, og gi aksept for at også mødrene kan ha en jobb hvor man reiser litt.

Kvotering for bedre kjønnsbalanse

Hammerseng-Edin mener det er for lite mangfold i trenerrollen i idretten i Norge, og mener at kjønnskvotering kan være en løsning på problemet.

– Jeg tenker at man kanskje må gå veien at man må begynne å bestemme seg for et minimumsantall kvinnelige trenere, og det må bli tatt beslutninger på øverste nivå om at sånn skal vi ha det hos oss.

Olympiatoppens samarbeidsidretter

Norges Ishockeyforbund
Norges Curlingforbund
Norges Skøyteforbund
Norges Skiforbund (alpint, freestyle/freeski, kombinert, langrenn, hopp)
Norges Skiskytterforbund
Norges Snowboardforbund
Norges Bordtennisforbund
Norges Golfforbund
Norges Håndballforbund
Norges Orienteringsforbund
Norges Fotballforbund
Norges Skytterforbund
Norges Roforbund
Norges Cykleforbund
Norges Bryteforbund

Norges Friidrettsforbund
Norges Kampsportforbund
Norges Kickboxingforbund
Norges Padleforbund
Norges Rytterforbund
Norges Seilforbund
Norges Svømmeforbund
Norges Triatlonforbund
Norges Volleyballforbund

Forbundene med kvinnelige hovedtrenere på seniorlandslag er markert med fet skrift.

– Kvotere inn kvinner?

– Ja, rett og slett sørge for at det er bedre kjønnsbalanse.

Tidligere landslagsspiller Lunde-Borgersen tror et prosjekt for å gi et kvinneløft kan gi en boost med tanke på rekruttering.

– Jeg tror kvinner trenger et spark bak, det tror jeg absolutt. Samtidig er kvotering kanskje ikke det jeg ville gjort først, men noen ganger så må det til. Det er sikkert veldig mange som har de kvalitetene og egenskapene som skal til for denne jobben, og da kan det være at kvinner må prioriteres først.

Særforbundene TV 2 har tatt utgangspunkt i inkluderer ikke paraidrett.

Lik TV 2 Sporten på Facebook