Vil utestenge Russland fra all idrett i fire år

Et utvalg nedsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA) foreslår at Russland utestenges fra all idrett i fire år for brudd på dopingreglementet.

Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov er blant Russlands største langrennsstjerner. Foto: Terje Pedersen
Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov er blant Russlands største langrennsstjerner. Foto: Terje Pedersen

Utvalget ledet av briten Jonathan Taylor mener at Russland har neglisjert dopingreglementet over år, skriver The New York Times.

Det nevnte utvalget har over flere år arbeidet med å komme til bunns i russernes bruk av doping og forsøkene på å skjule dopingen for omverden.

Utvalget mener at Russland har manipulert datamateriale som de har gitt fra seg. Hele denne saken baserer seg på rapporten om statsstyrt doping som ble offentliggjort i 2015.

Utvalget har kommet med sin innstilling, og nå er det opp til WADAs styre å ta den endelige beslutningen på hva som skal skje med russisk idrett på styremøtet i Paris 9. desember.

Nøytralt flagg

Hvis utvalgets innstilling følges, vil Russland blant annet ikke kunne stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020 og heller ikke i vinter-OL i Beijing i 2022. De mener at Russland må utestenges fra alle arrangement som har ratifisert WADA-koden, inkludert for eksempel VM i fotball i Qatar i 2022.

I stedet kan enkelte russiske utøvere stille i internasjonale mesterskap under nøytralt flagg, slik det ble praktisert under vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i 2018.

Hvis Russland blir suspendert kan de heller ikke selv arrangere internasjonale mesterskap i fireårsperioden. Offisielle russiske representanter vil ikke være velkomne i internasjonale mesterskap og konkurranser utenfor landets grenser.

I søkelyset

Russland har lenge vært i søkelyset fordi man mener at landets antidopingbyrå (RUSADA) har fusket med utøveres prøveresultater.

WADA har bedt om at disse prøvene ble utlevert, men i september kom det fram at prøvene var manipulerte før de ble avlevert.

Det er derfor at landet mulig står foran en historisk hard straff.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2