Theresse Sessy Åsland ble grovt vekthetset under cupfinalen lørdag. Her fra mesterligakampen mot Anderlecht i sommer.
Theresse Sessy Åsland ble grovt vekthetset under cupfinalen lørdag. Her fra mesterligakampen mot Anderlecht i sommer. Foto: David Catry

Landslagsspiller grovt vekthetset under cupfinalen

Therese Sessy Åsland åpner opp om utfordringen hun må leve med.

24-åringen var sentral da LSK Kvinner slo Vålerenga hele 5-1 i cupfinalen lørdag.

Åsland scoret det fjerde målet foran Vålerenga-fansen, og provoserte dem i etterkant ved å feire foran dem.

Søndag våknet hun opp til grov hets på Twitter fra en anonymisert konto som er i regi av en Vålerenga-supporter.

Twitter-innlegget ble publisert underveis i cupfinalen.

«Da er det ingen bønn. Therese Sessy Åsland: Du er for feit til og kalles idrettsutøver!», skrev Twitter-kontoen.

LSK Kvinner-spilleren tok et skjermdump av innlegget og la det ut før det ble slettet.

«Fotball er følelser, fotball er kroppsspråk og fotball er samhold og idrettsglede. Me er alle forskjellige på kvar vår måte», skrev Åsland til bildet.

Stavanger-jenten tolker vekthetsen som at vedkommende ikke fant noe å utsette på fotballkvalitetene hennes.

– I første omgang stod de tre meter foran meg. Da ble det veldig mye følelser for meg selv da jeg scoret, og etter den omgangen vi hadde. Jeg er et følelsesstyrt menneske og feirer når jeg scorer mål. Men jeg sa ingenting, jeg skrek bare, poengterer Åsland overfor TV 2.

Åpner opp om utfordringen

Hun hadde debatten som har vært om kroppspress, den siste uken aktualisert i langrenn, i bakhodet da hun slo tilbake.

– Hvordan påvirker slik hets deg?

– Jeg tar meg heldigvis ikke så veldig høytidelig. Jeg vet at kroppen min er på plussiden hele året, for å si det sånn. Men det er en underliggende grunn til at jeg ser slik ut som de kanskje ikke vet. Jeg lever som en toppidrettsutøver «24-7», og vet at det arbeidet jeg gjør er bra, svarer Åsland.

Landslagsspilleren forteller at hun har polycstisk ovariesyndrom, forkortet til PCOS. Ifølge helsenorge.no er halvparten av kvinnene som har syndromet overvektige.

– Det gjør at man har dårlig insulinresistens i kroppen, og at man ikke må spise så mye og trene veldig mye for å holde seg veldig «fit.» Det er en utfordring jeg må leve med, og jeg har akseptert at jeg mer eller mindre må være ekstra nøye med alt jeg putter i kjeften, forklarer 24-åringen.

– Heldigvis er jeg på en måte sterk i topplokket. En tweet skal ikke få ødelegge hva jeg tenker om meg selv. Det er selvfølgelig noe jeg har slitt med i mange år. Jeg har ikke sett ut som en toppidrettsutøver med six-pack og ti prosent fett, men jeg hadde aldri blitt den fotballspilleren jeg er om ikke, fortsetter hun.

Fortrinn

Åsland mener at det har gitt henne et fortrinn i nærdueller.

– Det er ikke så lett å flytte på meg fordi jeg veier litt mer enn andre, argumenterer hun.

Samtidig som hun ikke lar seg påvirke av hetsen, er LSK-profilen krystallklar på at man må passe på hva man skriver når det gjelder kroppspress.

– Er det normalt å få slike meldinger?

– Jeg har aldri fått det, svarer hun, og fortsetter:

– Jeg har fyrt opp denne kampen i forkant, og prøvd å få både Klanen og våre supportere i LSK til å lage så mye støy som mulig for å få en skikkelig ramme. Jeg ønsket meg dette, og elsker sånne kamper med litt fyr. Men jeg visste ikke at de skulle bli så sure og kommentere hvordan jeg ser ut.

Talsperson for Klanen, Erling Rostvåg, poengterer at de ikke kan kontrollere hva enhver Vålerenga-supporter skriver på nettet.

– Men uavhengig av om det er en Enga-supporter eller ikke, er vi selvfølgelige motstandere av kroppshets og tar avstand fra det, understreker Rostvåg.