TILBAKE PÅ BEITOSTØLEN: Petter Northug tegnet fredag avtale med kombinertlandslaget under pressetreff med landslaget i kombinert.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILBAKE PÅ BEITOSTØLEN: Petter Northug tegnet fredag avtale med kombinertlandslaget under pressetreff med landslaget i kombinert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen

– Du vil bare bli ferdig med denne helgen

Som aktiv synes Petter Northug at åpningshelgen bare var stress.

Sesongen 2019/20 er den første hele skisesongen uten Petter Northug på startstreken.

12. desember i fjor valgte Northug å legge opp. Selv om han etter planen skal gå enkelte langløp i vinter, noe VG har omtalt, blir det langt roligere enn han er vant til.

Det trives Northug godt med.

– Det er fantastisk. Jeg får heller være med på litt andre ting og se hva folk egentlig gjør på Beitostølen. Det har jeg ikke opplevd før. Det er godt å være tilbake, spesielt når det er skikkelig snøvinter. Det er hyggelig, sier han.

– Fullstendig overtenning

Som aktiv var det enten himmel eller helvete for Northug på Beitostølen. Han la ikke spesielt stor vekt på konkurransene.

– Det er litt trist. Du vil ha en gjennomkjøring og komme deg til verdenscup. Du vil bare bli ferdig med denne helgen. Som landslagsløper er det fullt kjør fra du kommer til du drar. Det er en helg du vil bli ferdig med. Det er litt det samme med Ruka neste helg, sier Northug, som merker seg at det ofte dukker opp overraskelser i åpningshelgen.

– Her er det mange som har fullstendig overtenning. Du ser ofte mange navn som du aldri ser resten av sesongen. Man må ikke se seg blind på resultatene på Beitostølen.

– Var litt tung

Flere av landslagsløperne skuffet på sprinten. Emil Iversen røk ut i kvartfinalen. Det samme gjorde Sindre Bjørnestad Skar. Finn Hågen Krogh endte nest sist i sitt semifinaleheat.

Iversen sier han manglet det siste giret.

– Det var ganske bra nivå på det jeg gjorde, men det manglet et gir for å være veldig bra. Jeg var litt tung, sier han.

Han mener helgen på Beitostølen kan gi en boost inn mot verdenscupåpningen.

– Jeg fikk veldig gode svar her i fjor. Jeg håper å få det i år også. Jeg klarte ikke det på sprinten, så jeg ser litt mørkt på lørdagen. Men det kan snu over natten. Det har skjedd før. Jeg må bare finne flyten.

– Stiv svettelukt

Iversen og Northug delte ofte rom på landslagssamlinger. Da Northug la opp, la Iversen ut et bilde av de to sammen i sengen. «Mitt aller største forbilde i skisporet #TusenTakk #Kongen»

Et år seinere forteller Iversen at han er glad Northug valgte å legge opp.

– Det er behagelig å slippe å se den nakne ræven hans og kjenne på den stive svettelukten. De siste årene var ambisjonen hans å pakke så lite som mulig. Da vi var i Canada hadde han med seg én super. Det var ikke så veldig behagelig lukt av den. Det er noen plusser med at han ikke er med, humrer skiløperen.

– Nå er det behagelig. Nå er han heller litt i kulissene. Det er mer enn nok. Dere vil vel savne ham, men vi har klart å ta opp hansken. Han viste vei, og nå har vi flere verdensmestre. Northug har gjort sitt, men han skal ha sin del av æren for at vi har blitt så gode som vi har blitt, fortsetter Iversen.

– Savner ham ikke resultatmessig

Niklas Dyrhaug mener det var lurt av Northug å stake ut en ny kurs i livet.

– Vi kommer alltid til å savne Petter. Jeg har god kontakt med ham, og han følger med. Jeg tror det var sunt for ham å legge skiene på hylla. Finne på noe annet. Så får han sitte i kulissene og sende ut meldinger etter skirenn, forteller Dyrhaug.

Eirik Myhr Nossum har fulgt Petter Northug helt fra barndommen. Nossum var Northugs trener i 2013/14-sesongen. Da fikk han oppleve skikongen både på godt og vondt. I 2018 ble Nossum ansatt som trener for allroundlandslaget. Uten Northug på laget vant de norske herreløperne rubbel og bit i Seefeld.

– Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke savner ham i år resultatmessig. Han ville slitt enda mer i år med å slå seg inn i verdenscupen. Men Petter Northugs evne til å dra publikum og oppmerksomhet til idretten kommer vi til å savne. Han får man ikke erstattet ved å knipse i fingrene og si at vi skal være sånn og sånn. For noen kommer det naturlig, og alt annet blir ikke bra, sier Nossum.

Han opplevde at Northug var flink til å dele av sin erfaring med de andre løperne på laget.

– Jeg har vært med Northug i mange år. Mye av det jeg kan eller ikke kan har jeg plukket opp av ham. En fyr med de merittene som ønsker å dele må man bare si takk og lov for, sier han.

PS! Petter Northug er nå tilknyttet TV 2s langrennssendinger.