FERDIG: Mauricio Pochettino er ferdig som Tottenham-manager.
FERDIG: Mauricio Pochettino er ferdig som Tottenham-manager. Foto: Ian Kington

Pochettino ferdig i Tottenham

Det bekrefter klubben tirsdag kveld.

Mauricio Pochettino er ferdig som Spurs-manager, det melder Tottenham på sin Twitter-profil.

47-åringen som tok Tottenham til forrige sesongs Champions League-finale (0-2-tap for Liverpool), er nå ferdig som manager i Nord-London-klubben.

– Vi var ekstremt motvillige for å gjøre denne endringen og det er ikke en avgjørelse styret har tatt lett på, eller i hastverk, sier klubbeier Daniel Levy ifølge Tottenhams hjemmeside.

– Beklageligvis har resultater i hjemlig liga fra slutten av forrige sesong og i starten av denne sesongen vært ekstremt skuffende. Det påhviler styret å ta de vanskelige avgjørelsene, denne tok mer, gitt de mange minneverdige øyeblikkene vi har hatt med Mauricio og hans trenerteam, men det er gjort i klubbens beste interesser, sier Levy.

– Han mistet gnisten

Dermed er argentineren ferdig i klubben etter fem år, etter at han kom i 2014 fra managerjobben i Southampton. Trenertemaet med Jesus Perez, Miguel D'Agostino og Antoni Jimenez slår følge med Pochettino ut dørene.

Etter Champions League-finalen har det gått nedover for Pochettino og Tottenham. Etter tolv serierunder ligger klubben på 14. plass i Premier League med 14 poeng.

– Det skjer fordi han har mistet gnisten, det er helt åpenbart. Spillerne under Pochettino har mistet gnisten og en prestasjonsgruppe på dette nivået er gnist helt avgjørende. Så har det vært en nedovergående trend de siste sesongene under Pochettino og resultatene i høst har vært bemerkelsesverdig dårlige. Så denne Champions League-finalen i vår kamuflerte nok at slitasjen var i ferd med å bli for stor. En spillergruppe som har vært sammen med den samme manageren, en veldig krevende manager, over mange år uten å lykkes, uten trofé, denne belønningen som gir energi til å gå løs på nye tunge år. Nå var nok dette prosjektet sluttkjørt, sier TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Under landslagshvilen har Pochettino vært i krisesamtaler med klubbeier Daniel Levy, der det er blitt bestemt at argentineren er ferdig i klubben. Ifølge The Telegraph må Tottenham punge ut med 150 millioner kroner for å kvitte seg med 47-åringen.

– Mauricio og hans trenerteam vil alltid være en del av vår historie. Jeg har stor beundring for hvordan han har taklet de tøffe stundene borte fra vår hjemmebane, mens vi bygde vår nye stadion og for varmen og positiviteten han bragte til oss. Jeg vil takke ham og hans trenerteam for alt de har bidratt med. De vil alltid være velkomne, forteller Daniel Levy.

Thorstvedt: – Det er trist

– Det er veldig synd, det er det første jeg tenker. Det kommer kanskje frem flere grunner, men om det bare er dårlige resultater, er det dårlig. Jeg blir rett og slett trist, men han får seg en annen bra jobb. Det store spørsmålet er hva som skjer i Tottenham, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt.

Den tidligere Tottenham-keeperen har ingen formening om hvem som tar over.

– Men jeg går ut for at de har noen linet opp, sier Thorstvedt.

– Det er ikke noen form for krise. De er ikke under nedrykksstreken med tre runder igjen. Det er ikke noe som må gjøres, så det er trist. Det er altfor mange managere som får fyken. Han kommer til å gå ut som en kjempehelt for Tottenham-fansen. Han har en enorm standing, sier Thorstvedt.

– Man blir fort historieløse

Tottenhams beste ligaplassering under argentinerens ledelse var i 16/17-sesongen da Spurs endte på andreplass i Premier League med 86 poeng, sju poeng bak Chelsea som tok ligatittelen. Siden den gang har Tottenham vært gjenganger blant topp fire-lagene i den engelske ligaen og i Champions League.

– Man blir veldig fort historieløse og tar alt som en selvfølge. Spol tilbake til årene før Pochettino. Da var det mange år med Tottenham midt på tabellen. Så var det litt bedring med Harry Redknapp, men Pochettino løftet det opp til noe enda bedre, sier Thorstvedt.