Drillo tror Lagerbäck fortsetter - dette sier landslagssjefen selv

Lars Lagerbäck holder kortene tett til brystet og mener mesterskapet som kommer etter neste sommers EM er «en ganske lang periode» unna når man er i hans alder.

Malta-Norge 1-2

Det norske landslagsåret ble avsluttet med 2-1-seier borte mot Malta mandag, og dermed endte det med 3. plass i EM-kvaliken bak Spania og Sverige i gruppe F.

Etter kampslutt ble landslagssjef Lars Lagerbäcks fremtid nok en gang tema, men 71-åringen ville ikke avsløre for mye fra sidelinjen på Malta.

– Hva er de beste grunnene til at du kommer til å si til NFF at du blir med videre?

– Jeg vet fortsatt ikke mer enn hva jeg har sagt til dere tidligere, men vi får se nå. Vi skal snakke om det nå, og så får vi se hva vi skal finne på etter det som forhåpentligvis blir etter et EM.

– En liten magefølelse må du vel ha?

– Det er veldig vanskelig å si. Jeg vil snakke med dem ordentlig om hvordan vi kan legge opp ting og slike saker. Så får man liksom ta en siste fundering selv. Det er et VM om drøyt 2,5 år, så det er jo en ganske lang periode i min alder iallfall, sier Lagerbäck til TV 2.

Se video øverst!

NFF vil ha ham med videre - Drillo tror han fortsetter

Lagerbäcks nåværende kontrakt med NFF går ut til sommeren, men Forbundet har vært klare på at de ønsker forlengelse med 71-åringen.

– Det er ikke noen hemmelighet fra vår side at vi ønsker at Lars Lagerbäck skal fortsette, sa fotballpresident Terje Svendsen til TV 2 forrige måned.

Rutinerte Lagerbäck har selv vært usikker på om han vil ta fatt på en ny kvalifisering, men også avslørt at det er flere aspekter ved det norske laget som frister ham.

– Det er jo den beste generasjoen på 30 år?

I VM-MODUS: VM-pokalen var på Norgesturné i fjor. Drillo tror Lars Lagerbäck tar fatt på en kvalik for å få Norge også dit.
I VM-MODUS: VM-pokalen var på Norgesturné i fjor. Drillo tror Lars Lagerbäck tar fatt på en kvalik for å få Norge også dit. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

– Ja, du tar jo i nå. Du skal vel ikke glemme bort Drillos-perioden. Men om du ser på alderen på dette laget, så finnes det jo utrolig mange spennende spillere. Det er jeg definitivt med deg på, sier svensken til TV 2.

I TV 2s studio i Bergen sitter tidligere landslagssjef Egil Olsen, som kjenner Lagerbäcks virke godt. Han regner med at han fortsetter.

– Jeg regner med at det er Lars som bestemmer dette her. Jeg ville blitt veldig overrasket om ikke Fotballforbundet prøver alt de kan for å få ham til å fortsette. Det regner jeg med. Og da tipper jeg at han kommer til å gjøre det, men jeg vet ikke, sier Drillo i studio.

Varsler tilbakemelding i løpet av få uker

Tilbake i Middelhavet fortsetter passiaren mellom Lagerbäck og TV 2s duo Marius Skjelbæk og Jesper Mathisen langs sidelinjen også utover det strekket som ble vist i sendingen på TV 2 mandag kveld. TV 2-eksperte Mathisen er klar på at han ønsker seg Lagerbäck med videre, og det er tydelig at rosen varmer.

– Dette er et norsk lag som er i utvikling. Det kommer til å bli bedre og bedre hvert eneste år, og da tror og håper jeg at Lars har tenkt til å være med videre med dette laget. Også må det jo varme å høre hvor varmt de snakker om deg både som sjef og person? sier Mathisen og retter spørsmålet i retning svensken.

– Ja, det varmer jo at du sier det også, men det er klart at det som varmer mest er jo at spillerne og støtteapparatet og hele denne gjengen som har jobbet sammen er positive. På den måten kjennes det jo veldig positivt. Hadde det ikke vært for min alder, ville jeg ikke vært ett sekund i tvil. Men jeg må jo prøve å tenke gjennom hvordan jeg ser ut om 2,5 år, sier landslagssjefen.

Lagerbäck er også klar på at hans svar ikke kan drøye ut for lenge i tid.

– Når er deadline? Vi kan jo ikke vente evig heller?

– Nei. Helt rett. Det er som jeg har sagt. Jeg skal ta en avgjørelse ganske snart etter at vi har snakket gjennom dette her. Om det tar en uke eller et antall uker, kan jeg ikke svare deg på, men jeg skal gi en beskjed. Og det minimum før juleforberedelsene drar i gang altfor heftig, sier Lagerbäck.

– I verste fall tror jeg til og med at man kan kjøre rullestol inn

Etter at Jesper Mathisen så ymter frempå om at formen til 71-åringen virker fin, smiler Lagerbäck godt, før samtalen dreier over i kosttilskudd som kan tas for å bevare kroppen i toppform.

– Ja. Du er snill, men joda. Jeg er vel privilegert, synes jeg selv. For å være så gammel, så er man vel ganske bra med fremdeles. Det handler ikke om musklene. I verste fall tror jeg til og med at man kan kjøre rullestol inn. Det er vel mer hjernen som er problemet i så fall, smiler Lagerbäck.

TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen deler også sitt syn rundt Lagerbäcks fremtid i studio.

– Du må ha en trener som er motivert. Det er det viktigste. Det er bra at spillerne ønsker ham videre, og jeg regner jo med at NFF er ute etter å ha ham med videre. Jeg tror det står på at han må bestemme seg selv. Han har signalisert litt at han er usikker. Så spørs det hvor motivert du er når du er vant til å ta et lag til mesterskap, hvis du ikke tar et lag til mesterskap. Det kan være litt sånne ting han vurderer, sier den tidligere norske landslagsprofilen på kvinnesiden.

Har fått landslaget tilbake på rett kjøl

Lagerbäck overtok Norge underveis i kvalifiseringen forut for VM i Russland, og har siden sin første kamp som sjef i mars 2017 sakte, men sikkert fått troen tilbake på det norske landslaget.

I 2018 vant laget sin gruppe i nyvinningen Nations League på nivå C i Europa, og rykket opp til det nest beste selskap til neste versjon. I inneværende kalenderår har de vist at de kan matche de fleste, men har ikke evnet å vippe de avgjørende kampene i sin favør.

Fem uavgjorte kamper i gruppespillet, inkludert de to skjebnesvangre hjemme mot Sverige (3-3) og Romanai (2-2) der man to ganger lot 2-0-ledelser glippe, har vært medvirkende til at direkte EM-plass aldri ble et faktum. I stedet må Norge prøve å kvalifisere seg via play off, som starter med semifinale mot Serbia på Ullevaal i slutten av mars neste år, før det blir en enkeltstående finale mot en annen nasjon fra det som var Nations Leagues tredje nivå i fjor.

– Jeg synes spillerne totalt sett i år har gjort en ganske bra prestasjon. Ikke helt bra nok, men det ser positivt ut. Får vi alle friske, tror jeg det skal kunne bli en bra play off også, sier Lagerbäck.

Mesterskapsgrossist med Sverige - ikonisk på Island

Lagerbäcks forrige jobb var med Island, som han ledet fra 2011 og frem til deres første mesterskap noensinne, der han også tok skalpen til selveste England i åttedelsfinalen, i EM i 2016. I sin tid på sagaøyen ble han nærmest for et nasjonalt fotballikon å regne.

Lagerbäck er kanskje allikevel mest kjent fra sine år i svensk landslagsfotball, der han var ansatt i nesten 20 år. Først var han U21- og deretter B-landslagssjef fra 1990 til 1997, før han tok steget opp til A-laget som assistenten til Tommy Söderberg i 1998.

Fra 2000 ble han likestilt med Söderberg i jobben, før han ledet Sverige som ensom sjef mellom 2004 og 2009. Ser en bort fra nedturen i kvaliken før VM i Sør-Afrika i 2010, var hans tid som sjef for hjemlandet svært suksessrik, og han tok dem blant annet til fem mesterskap på rad.

Og selv om ikke Sverige kom til VM i 2010, ble Lagerbäck allikevel ikke hjemme. Fire måneder før mesterskapet startet overtok han i stedet ansvaret for Nigeria, som sparket sin landslagssjef etter nedtur i Afrikamesterskapet. Selve VMet ble imidlertid ingen stor suksess for et nigeriansk lag som havnet sist i gruppe med Argentina, Sør-Korea og Hellas, og dermed ble Lagerbäcks tid hos nigerianerne kortvarig.