KOMPENSERER: Morten Thorsby er ikke fornøyd med at han er nødt til å fly til landslagssamlingen, men kompenserer ved å kjøpe CO2-kvoter.
KOMPENSERER: Morten Thorsby er ikke fornøyd med at han er nødt til å fly til landslagssamlingen, men kompenserer ved å kjøpe CO2-kvoter. Foto: Vidar Ruud

Roser landslagets miljøforkjemper

Generalsekretæren i Naturvernforbundet roser landslagets klimaforkjemper Morten Thorsby og oppfordrer flere til å følge hans eksempel.

Sampdoria-proff Morten Thorsby (23) er landslagstroppens største miljøforkjemper.

Det har også landslagssjef Lars Lagerbäck merket seg. Han dro en spøk da han fikk spørsmål om samfunnsengasjementet til Thorsby, som har sluttet å fly unødvendig.

– Hvis ikke får han vel slå seg sammen med Greta [Thunberg] og ta båt. Jeg vet ikke, humrer Lagerbäck.

Thorsby er oppriktig frustrert over at han må ty til flyturer i jobben sin.

– Det er for vanskelig å komme seg rundt uten å forurense. Jeg fløy jo hit, og jeg kommer til å fly til Malta også. Det er vanskelig. Jeg tror alle av oss opplever at det i hverdagen er vanskelig å ta gode valg med de livene vi har, sier 23-åringen til TV 2.

Roses av naturvernforbundet

Thorsby vil jobbe for at fotballen som industri skal begynne å ta mer ansvar.

– Jeg skal kutte det jeg kan og snakke om saken med andre. I fotballen er det mye å gå på rundt miljøvern. Alle må ta i et tak her. Jeg vil jobbe for at fotballen skal ta sin del av ansvaret.

Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark, mener det er utrolig viktig at fotballspillere er med på å engasjere seg for miljøet.

– Det er kjempeviktig! Fotballspillere er forbilder for mange, og det er de største profilene vi har innen norsk idrett. Det at de viser rett engasjement er med på å påvirke og opplyse andre, sier Esmark til TV 2.

– Forbundet bør være neste skritt. De burde følge eksemplene som blir satt. Og dette gjelder alle kamper, ikke bare de hvor landslaget er involvert. Helt ned på breddeidretten bør det gjøres tiltak, blant annet ved å legge til rette for at man kan gå eller sykle til og fra kamp.

Kompenserer med klimakvoter

Thorsby tok buss og tog fra Nederland til Oslo i sommer. Da han ble klar for Sampdoria, valgte han å kjøre fra Norge til Genova. Etter Færøyene-kampen skal Norge fly til Malta.

Thorsby blir med på flyet, men skal gjøre opp for seg ved å kjøpe klimakvoter.

– Jeg kommer til å gjøre opp for meg ved å kjøpe CO2-kvoter for alle flyreiser jeg gjør i år. Det er ikke optimalt, men det er det beste jeg kan gjøre.

Thorsby skal samarbeide med et norsk firma for å finne ut eksakt hvor mange klimakvoter han må kjøpe.

– Det blir mange tusen kroner, det er sikkert, men jeg vet ikke helt hvor mange. FN har et kvoteprogram der man sponser fornybarprosjekter i utviklingsland. Kvoteprisen er forskjellig.

Selv om Thorsby selv mener det ikke er optimalt å kompensere ved å kjøpe CO2-kvoter, er Esmark veldig fornøyd med at han velger å gjøre det.

– Det har veldig stor effekt. Det er viktig at man viser flyselskapene at man bryr seg om klimaet og at man er bekymret. I tillegg så gir det klimakompensasjon, ved at det gir støtte til tiltak for å redde miljøet.

Gjennombrudd i Italia

Når han ikke kjemper for miljøet, kjemper Thorsby om plass på midtbanen til Serie A-klubben Sampdoria. Der fikk han nylig endelig spille 90 minutter, men var benket igjen til neste kamp – selv om det ble seier.

– Det var godt å få spille. Jeg visste jo at det kom til å ta tid på et nytt sted. Serie A er også et steg opp. Nå føler jeg at jeg har kommet bra inn i det. Spesielt etter trenerbyttet, forteller Thorsby.

Den nye treneren er ingen ringere enn legenden Claudio Ranieri, som ledet Leicester til Premier League-tittelen. Den italienske fotballkulturen, som skiller seg fra den offensivt orienterte nederlandske, har også Thorsby fått merke.

– Det er mye defensivt fokus og masse taktikk. Man får ikke spille før man viser at man har den italienske mentaliteten. Det gjelder også at man kan språket.