I ENSOM MAJESTET: Therese Johaug i aksjon på 30 km fellesstart i Seefeld-VM. Ingen av konkurrentene er i nærheten.
I ENSOM MAJESTET: Therese Johaug i aksjon på 30 km fellesstart i Seefeld-VM. Ingen av konkurrentene er i nærheten. Foto: Matthias Schrader

Välbe bekymret for Johaug-dominans – russisk TV-kanal dropper kvinnerenn

Jelena Välbe er bekymret for den norske dominansen på kvinnesiden.

Fredag om ti dager er det nasjonal langrennsåpning på Beitostølen. Uken etterpå starter verdenscupsesongen i Ruka.

I en sesong uten mesterskap blir verdenscupen viktigere enn på lenge. På herresiden er konkurransen stor. Johannes Høsflot Klæbo utfordres først og fremst av russerne Sergej Ustjugov og Alexander Bolsjunov. I tillegg er det en rekke andre norske løpere som utfordrer trioen.

– Bør ringe noen bjeller

Blant kvinnene er Therese Johaug den store favoritten. I et stort intervju med RIA Novosti forteller den russiske skitoppen Jelena Välbe at en av Russlands største tv-kanaler dropper å vise verdenscuprenn for kvinner kommende sesong.

– Jeg snakket nylig med en representant for Kanal 1 (Pervyj kanal). De vil vise noen renn fra verdenscupen, men bare for menn. Da bør det ringe noen bjeller, sier Välbe.

Hun antyder at Johaug-dominansen kan være én av forklaringene.

– Hvis den samme personen hele tiden vinner, og vinner med stor margin, tror jeg man mister interessen. Det har til en viss grad allerede skjedd i kvinnelangrenn. Tidligere var det Marit Bjørgen som var et hav foran konkurrentene. Nå er det Therese Johaug som er et hav foran konkurrentene, sier Välbe.

På herresiden er konkurransen langt tøffere. Välbe har bitt seg merke i at det er flere sprintrenn enn tidligere, noe som taler i Johannes Høsflot Klæbos favør.

– Jeg hørte noen hadde skrevet at Klæbo hadde laget kalenderen. Det er mye sprint og korte distanser. Men jeg vil ikke si det så kategorisk. Jeg tror ikke Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil gjøre noe for én idrettsutøver. Jeg er sikker på at FIS vil ha en god kamp, sier hun, og påpeker samtidig den sprinttunge verdenscupkalenderen ikke akkurat gagner Johaug.

Sender ballen til russerne og FIS

TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad mener det er opp til FIS og konkurrentene å lage mer spennende renn.

– Jeg har aldri hørt om at dominansen til Usain Bolt, Michael Phelps, Mikaela Shiffrin, Marcel Hirscher eller Lionel Messi har ødelagt interessen. Alle idretter har hatt soleklare enere som har vært store profiler. Jeg har aldri oppfattet at det har ødelagt noe for interessen, såfremt man ikke gjør det til noe stort problem. Jeg registrerer at flere synes det er et problem og at mange mener det er kjedelig å se på. Det er negativt. Men da er det egentlig heller øvelsesutvalget, presentasjonen av rennene og kvoter man må se på. Johaug kan ikke gjøre noe annet enn å gå så fort hun kan, sier Skinstad.

Han mener det er naturlig at russerne vier mer tid til herrene.

– Russerne er gode i herrelangrenn. Tre av de russiske langrennskvinnene er gravide. Det tror jeg er hovedårsaken. De har lyst til å se på Ustjugov og Bolsjunov som kjemper om seieren. Hvis de prioriterer det, så gjør det det. Akkurat som sveitserne, som viser Dario Cologna, sier han.

Skinstad påpeker, som Välbe også er inne på, at årets verdenscup ikke akkurat er designet for Johaug.

– Det skaper noen utfordringer at Johaug er så god. Hun kan ikke gjør noe annet, men FIS må sørge for at det blir jevnere og mer spennende. Välbe må fokusere på å få sine utøvere til å bli bedre, og så er det en veldig lite Johaug-vennlig kalender. Sesongens kalender er gunstig for å få tettere konkurranse. Det er gunstigere for Stina Nilsson, Jessica Diggins, Natalja Neprjajeva, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng. Jeg tror Johaug vil være klart best, men det vil være mindre avstander, sier han.

– Kan ikke gå saktere eller trene mindre

Johaugs manager Jørn Ernst synes det er synd dersom det viser seg at Johaug-dominansen er en av årsakene til at russisk tv prioriterer herrelangrenn.

– Men Therese gjør den jobben hun gjør og legger ned den innsatsen hun gjør. Så får de andre gjøre sin innsats. Therese kan ikke gå saktere eller trene mindre. Det er synd hvis det er slik at en tv-kanal ikke ønsker å vise kvinnelangrenn, men jeg synes ikke Therese skal ta på seg ansvaret for det, sier Ernst.

Han kommer samtidig med et skremmeskudd før kommende sesong.

– Alle tester viser at hun i hvert fall ikke blir noe dårligere enn i fjor. Hun er i bra slag. Hele sommeren og høsten har vært bra for Therese. Alt har egentlig gått på skinner. Det har ikke vært sykdom eller noen andre ting, forteller manageren.