Kjernen i oppklaringsmøte med politiet: – Politiet var enige i at de kunne grepet inn smidigere

Kjernen-leder mener politiet oppførte seg unødvendig aggressivt på Lerkendal.

Øverst ser du politiets pågripelse av en RBK-supporter

Det var ikke bare på banen det ble dramatisk da Rosenborg slo Bodø/Glimt søndag kveld. Supporterleder i Kjernen, Espen Viken, reagerer på politiets håndtering av den ulovlige pyrobruken.

– Det som skjedde på Lerkendal i går var en varslet hendelse. Både Rosenborg og politiet var forberedt, og det var sivilkledd politi på tribunen. Vi må tåle at det blir reagert når det er ulovlig. Men måten det ble håndtert på av politiet var ikke greit. Det var veldig uheldig, sa Kjernen-leder Espen Viken til TV 2 tidligere mandag.

En Rosenborg-supporter ble søndag anholdt av sivilt politi i pausen og senere ilagt en bot på 15.000 kroner for kroppskrenkelse og for å hindre politiets arbeid. Det kunne NRK melde mandag. Mannen ble pågrepet for vold mot en vakt.

Supporterklubben Kjernen ved leder Espen Viken hadde mandag ettermiddag et møte med Rosenborg og politiet etter hendelsen som skapte overskrifter på Lerkendal søndag.

Kjernen fikk en forklaring fra politiet om hvorfor de grep inn med sivilt politi og pågrep en RBK-supporter. Flere av de sivilkledde politifolkene på tribunen var også ikledd Rosenborg-skjerf.

– Vi fikk avkreftet at det var snakk om pyro-mistanker, men den saken er nå en sak mellom politiet og påtalemyndighetene. Politiet var enige om at de kunne grepet inn klokere og smidigere. Når det er sagt, så har politimyndighetene rett og plikt til gripe inn ved ulovligheter, og det må vi ha respekt for og forholde oss til, sier Viken til TV 2 etter møtet mandag ettermiddag.

– Det er sjelden det er sivilt politi på tribunen, men det er ikke slik at RBK bestemte dette, selv om noen supportere kanskje tror det. Det er politiet som gjør sine egne vurderinger og sine tiltak for å sørge for sikkerheten, poengterer han.

Kjernen fikk samtidig oppklart en del ting rundt bruken av pyro under kampene i Eliteserien.

– Vi hadde et ryddig møte med RBK og politiet. Alt i alt er vi kommet nærmere en løsning som nærmer seg der vi ønsker å være, men det er fortsatt en del småting som vi ikke er enige om. Det er jo en utfordring, men det er mulig vi aldri klarer å bli helt enige, og det må vi tåle å leve med, sier Espen Viken til TV 2.

– Vi fikk avklart en del ting som vi tidligere har vært uenige om, avkreftet en del mistanker og kommet et skritt videre. Møtet var et veldig godt utgangspunkt for dialogen videre, fortsetter han.

Kjernen vil sammen med supporteralliansen NSA fortsette å jobbe for at det blir lovlig med organisert pyro under kampene i Eliteserien.

– Vi ønsker lovlig pyro, og at det fyres på en ordentlig måte. Det er vakkert og bra. Men vi opplever at NFF har skrenket dette inn. Vi vil fortsatt jobbe for at dette foregår på en lovlig og fin måte i organiserte former, sier han.

Mener politiet gikk forsiktig frem
Innsatsleder Håkon Jørgensen i Trøndelag politidistrikt uttalte til NRK mandag morgen at politiet gikk forsiktig frem, og kjenner seg ikke igjen i kritikken om maktmisbruk.

Jørgensen utdyper også hvorfor den ene Rosenborg-supporteren ble pågrepet.

– Han ble pågrepet fordi han dyttet en vakt. Sivilt politi ba om å få snakke med ham, og da trakk han seg lenger inn på tribunen, sier innsatslederen til NRK.

Flere Rosenborg-supportere valgte også å forlate Lerkendal i protest etter pågripelsen.

Helland får støtte etter tiraden
Etter søndagens seier benyttet også Pål André Helland muligheten til å ta et kraftig oppgjør med sin egen klubb i et intervju med Eurosport.

– Det er deilig å vinne fotballkamper på denne måten, men det skal sies at noe må skje her i klubben. Se på tribunen, det er 5000 folk her i dag. Noen må gå i seg selv, for nå er det så flaut det som foregår. Det er sjukt pinlig, tordnet Helland til Eurosport.

– Hver en jævel på kontorene her skal gå en runde med seg selv, for nå er det nok. Folk er pisse lei, folk er likegyldige. Det er det verste som kan skje med en fotballklubb. Det er undergangen, fortsatte RBK-profilen.

Kjernen-leder Espen Viken mener at Hellands uttalelser er på sin plass.

– Jeg er helt enig. Du kan ikke sitte på kontoret fra åtte til fire når vinrankene råtner i bakgården. Da må du ut i hagen og jobbe. Jeg syns de uttalelsene er betimelige fra Pål André.

– Vi må bli fortest mulig ferdig med sesongen nå. Alle får sånne år innimellom, sier Viken.