Ny norsk storseier - maskert helt med nesebrudd scoret to

Lisa-Marie Utland spilte med knekt nese og spesialmaske, men dunket inn de to første målene i ny norsk storseier i EM-kvaliken.

Norge - Nord-Irland 6-0 (2-0)

Se målene over (video med tillatelse fra NRK)

Norges kvinnelandslag i fotball overvintrer som overlegne gruppeledere i EM-kvaliken.

Fredag ble Nord-Irland slått 6-0 på SR-Bank Arena i Stavanger, og dermed har Martin Sjögrens lag vunnet fire av fire kamper og står med den totale målforskjellen 32-1.

Lisa-Marie Utland (2), Guro Reiten, Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen (2) scoret de norske målene.

– Vi gjennomførte på en veldig god måte, fra start til slutt. Vi dominerte i alle fall 80 av 93 minutter. Jeg er veldig fornøyd med hvordan vi fremstod i angrepsspillet og gjenvinningsspillet, og vi skapte mange sjanser og scoret mange mål. Det var en veldig fin avslutning på et veldig spennende landslagsår, sier landslagstrener Martin Sjögren til TV 2.

Utland-dobbel før pause - med maske

Allerede etter to og et halv minutt fant de norske jentene den første åpningen på høyresiden av gjestenes forsvar. Karina Sævik foret Lisa-Marie Karlseng Utland, som iskaldt fra to meter satte inn 1-0 med sitt 18. landslagsmål.

Samme kvinne - for anledningen iført maske grunnet nesebrudd i aksjon for klubblaget Reading mot Manchester United forrige måned - doblet snaut ti minutter senere, da etter et flott innlegg fra Ingrid Moe Wold i enden av et lekkert angrep fra samme side. Det å kaste seg inn i hodedueller er til tross for nesebruddet tilsynelatende problemfritt.

– Jeg fikk knekket den tilbake etter kampen, så den er så sånn høvelig rett nå, men jeg må nok sikkert operere litt etter hvert. Det er bare irriterende med den masken.

– Men den stopper deg ikke fra å hive deg inn i duellen og stange inn mål?

– Nei, det er det den skal hjelpe meg med. Den skal gjøre meg mer komfortabel med å stupe inn, sier Utland til TV 2 etter kampslutt.

Etter å ha stanget ballen i nettet ble hun liggende etter å ha blitt truffet av en irsk arm, men reiste seg og spilte videre.

– Jeg slo ut pusten. Det tok så lang tid før jeg fikk den tilbake, men det kom seg etter hvert, sier tomålsscoreren.

Nord-irene hadde på dette tidspunktet vært nære ved å utligne etter at Cecilie Fiskerstrand måtte i aksjon og hindre en avslutning fra kloss hold etter åtte minutter, men Norge så seg i praksis aldri tilbake etter 2-0. Synne Skinnes Hansen traff stolpen, Guro Reiten traff tverrligger og flere andre gode muligheter ble også bommet på før pause.

Vakker Reiten-scoring og Graham Hansen med to

Fem minutter etter hvilen satt den imidlertid for Reiten, da hun etter flott samspill med Caroline Graham Hansen ble spilt gjennom og iskaldt satte 3-0 i det nærmeste krysset med en leken avslutning.

6709 tilskuere på SR-Bank Arena fikk virkelig noe å juble for i Stavanger-kulden, og to drøyt to minutter senere var det Ingrid Syrstad Engen som la på til 4-0 med en stuss fra Reitens hjørnespark.

Drøyt halvveis i omgangen var det Graham Hansen sin tur, og dermed var 5-0 et faktum. Flere andre store sjanser fulgte i 2. omgangs andre halvdel, men den siste spikeren ble ikke satt i den nord-irske kisten før på overtid da Graham Hansen scoret sitt andre og la på til 6-0. Dermed kopierte de norske jentene resultatet fra det motsatte oppgjøret i Belfast i august.

TV 2-ekspert: – De må skaffe seg gode treningskamper

TV 2s fotballekspert gleder seg over det norske lagets suksess, men poengterer også at det blir betydelig tøffere når det faktiske mesterskapet - EM i England - skal i gang sommeren 2021.

– Norge er, som forventet, overlegne. Det er så dårlig motstand i EM-kvalifiseringen at det blir ikke reell matching inn mot mesterskapet som så å si garantert venter om halvannet år. De må skaffe seg gode treningskamper, mot de aller beste lagene i verden, sier TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen.

Caroline Graham Hansen har forståelse for at det stilles spørsmål ved utbyttet man har av slike maktdemonstrasjoner i kvaliksammenheng.

– I 2. omgang i dag har vi gode angrep og gode relasjoner. Jo oftere vi klarer å gjøre det mot dårlige lag, desto større sannsynlighet er det for at vi gjør det mot gode lag også. Det er det vi får gjort ut av det mot denne typen motstand. Og så vet vi at det blir mye tid både på Algarve Cup og etter kvaliken, med ett år frem til mesterskapet begynner, til å velge ut motstandere og få god nok matching, sier Norges største landslagsstjerne til TV 2.

Norges neste kamp i EM-kvaliken er borte mot gruppetoer Wales i mars neste år. EM i England spilles sommeren 2021.