Klæbo om morfar: – Den mest innovative personen jeg vet om

Johannes Høsflot Klæbo går inn i sin første sesong på allroundlandslaget. Da er morfar viktigere enn noen gang.

Det er omtrent akkurat tre år siden Johannes Høsflot Klæbo slo gjennom på Beitostølen. Den 20. november 2016 knuste han Norgeseliten på sprinten i sesongåpningen.

– Jeg skjønte egentlig ikke hva som skjedde, sier 23-åringen når TV 2 møter han tre år senere.

Det var kun de mest langrennsinteresserte som hadde hørt navnet hans før. Da vi gikk inn i adventstiden i 2016 visste derimot de fleste i Norge hvem langrennskometen var.

– Det var et lite sjokk. Alt eksploderte rundt han, rundt oss egentlig, sier trener og morfar, Kåre Høsflot.

Nå er 23-åringen straks klar for sin fjerde sesong på seniornivå. For første gang på allroundlandslaget.

– Jeg synes ikke overgangen har vært så voldsomt stor. Vi har et veldig bra opplegg der vi fortsatt kan være mye med sprint. Jeg kan fortsatt sparre med Arild (Monsen, sprinttrener, red.anm.), som er en av de beste jeg vet på taktikk på sprint. Jeg kan bruke Nossum (Eirik Myhr Nossum, trener allround, red.anm.) der jeg føler jeg trenger han. Og morfar bruker jeg hver eneste dag, sier Høsflot Klæbo.

– Den mest innovative personen jeg vet om
Morfar Kåre Høsflot har trent barnebarnet siden barndommen, men er nå viktigere enn noen gang, skal vi tro skistjernen selv.

– Jeg vil si han er minst like viktig, om ikke viktigere. Det er morfar jeg diskuterer trening med. Det er han jeg bruker mest tid på. Andre blir bare med inn og sparrer. Det er han jeg planlegger alt med. Alt det andre kommer på siden, det blir uvesentlig i mine øyne, sier Høsflot Klæbo.

Han har fått oppmerksomhet for sin teknikk, hvor han nærmest løper på skiene. "Klæbo-klyv" som det nå kalles. Unggutten har hele tiden tatt egne, utradisjonelle valg. Det er mye takket være morfaren.

– Morfar har fortsatt den innovative måten å tenke på, han må hele tiden finne en ny utvikling i ting. Jeg kan spørre "hva tror du om det her?". Da kommer det en lang mail tilbake, da har han lest alt det går an å lese om det.

– Han er 76 år og fortsatt den mest innovative personen jeg vet om. Og fortsatt den viktigste støttespilleren jeg har med meg innenfor trening, sier Høsflot Klæbo.

– Grunnmur i tykt og tynt
Fjorårets verdenscupvinner er opptatt av å ha nære støttespillere rundt seg. Helst noen som kan holde han nede på jorda.

– Det handler om å finne en grunnmur som kan stå der i tykt og tynt, og hvor man hele tiden blir minnet på hvor man kommer fra. Jeg trenger ikke bekymre meg for at den går i stykker. Det så jeg i fjor også, når det går dårlig før jul. Da er det ikke like fett, da flyter ikke ting like enkelt. Men jobben må fortsatt gjøres, forklarer Klæbo.

Han er nå på samling med landslaget og gjør siste finpuss før sesongstarten.

– Når jeg drar på samling kommer morfar på døra kvelden før med brød som mormor har bakt, og skiene er helt klare. Jeg sitter og spiller, men han henger nå der, blir værende. Det er sånn det skal være. Jeg føler det er viktig å få den relasjonen, den verdsetter jeg mer enn noe annet, sier Høsflot Klæbo.

Våkenetter
Men det er nok ikke bare enkelt å være treneren og morfar til Johannes Høsflot Klæbo, som har blitt superstjerne i langrennsverdenen.

– Johannes føler nok mer og mer ansvar. Da er det fort gjort å gjøre ting man kanskje ikke burde gjort. Det hender jeg våkner om natta og spekulerer litt, sier morfar Høsflot.

– Hva gjør du da?

– Da sender han meg mail. Da har han lest forskning, bryter barnebarnet ut og ler.

– Neida, jeg snur meg nok bare over på andre siden, svarer morfar.