RBK slaktes etter nytt Europaliga-tap: – Det er nesten ikke til å tro at det går an

Rosenborg-forsvaret får kraftig kritikk etter baklengsmålene mot Sporting.

Rosenborg - Sporting CP 0-2 (0-2)

Se situasjonen Rosenborg-spillerne får kritikk for i vinduet øverst.

Saken oppdateres!

Det ble en iskald kveld for Rosenborg på flere måter. For i minus ti grader der frostrøyken lå som et teppe over Lerkendal, gikk trønderne på sitt sjette strake tap på hjemmebane i Europaligaen torsdag.

Rosenborg har dermed fremdeles null poeng og er dømt til sisteplass i gruppen med to kamper igjen. Både LASK Linz og PSV har nemlig syv poeng.

– En ting er å tape hjemmekamper i Europaligen, men det er måten Rosenborg har tapt på. Sist sesong, denne sesongen, de har ikke vært i nærheten av poeng. Det gjøres stygge feil i kamp etter kamp, da er man ikke i nærheten av disse lagene som er på et ganske mye høyere nivå, sier ekspertkommentator Jesper Mathisen som kritiserer Rosenborgs forsvarsspill:

– Sporting vinner fortjent, og det gjør de fordi Rosenborg slapp inn to enkle mål.

– Du blir lillebror i alt

Kaptein Mike Jensen var naturligvis skuffet etter nok et tap.

– Førsteomgang er for dårlig, andreomgang er ok. Vi slipper inn på dødball igjen, og så gjør vi en feil, som er sånn som skjer. Men igjen scorer vi ikke mål selv. Jeg synes vi har muligheter, sier han til TV 2.

Eirik Horneland hadde tro på at det kunne bli en seier før kampen, men mener det var noe engstelig over laget.

– Det ser ikke ut til at vi tror på det fra start av. Vi evner ikke å være med fra start av, og så kommer vi under 2-0. Vi kommer ut til andreomgang og gjør en helt okei andreomgang, men det er litt på grunn av at vi hadde lagt resultatet dødt i førsteomgang, da får vi være med litt i andre. Men det er en prestasjon som er langt fra det som er topp-potensialet hos oss. Vi er engstelige og klarer ikke ta takten fra start av, sier RBK-treneren til TV 2.

– Kan du si litt om måten dere slipper inn målene på?

– Det er en konsekvens av at du spiller høye skuldre og er litt engstelig. Du våger ikke å gå ut å prege kampen og ta tak i den. Du blir lillebror i alt av duellspill, og lillebror i kvalitet i oppbygningen av angrepene. Du blir lillebror i kvalitet på innløpene i boks. Alt er et nummer for smått.

Fryktelig start

Man skulle tro at når gradestokken viste nivået bikkjekaldt at det var tøffe forhold for portugiserne. Men slik så det ikke ut på gressmatten.

16 minutter tok det før Sporting gikk opp i ledelsen. Det begynte med en corner som Rosenborg først fikk bort. Så kom kampens første stygge forsvarsfeil.

Ballen endte hos Luís Neto som fikk lagt inn, der Sebastián Coates fikk stå helt alene og headet inn ledelsen til gjestene.

– Fryktelig forsvarsspill hos Rosenborg i egen boks, sier Mathisen.

Rosenborgs beste mulighet i førsteomgang kom etter 26 minutter på et frispark fra Alexander Søderlund. Even Hovland var på returen, men Sporting fikk kontroll.

– Nesten ikke til å tro at det går an

12 minutter senere var Hovland involvert igjen. Denne gangen foran eget mål. Marius Lundemo mistet ballen på midtbanen, der Sporting fosset i angrep. Bruno Fernandes fintet seg lett forbi Hovland og banket inn 2-0.

– Lundemo er selvfølgelig den alle skylder på for dette målet, men se også på Hovland. Det er nesten ikke til å tro at det går an å være så passiv og svak én mot én som det Hovland er i den situasjonen mot Fernandes, sier en frustrert Mathisen.

– Det målet er et veldig godt bilde på hvor langt unna Rosenborg er, understreker han.

Løftet seg i andreomgang

De første 45 minuttene på Lerkendal varmet ikke mange av de fremmøtte i kuldegradene på Lerkendal. Etter pause derimot viste trønderne større tempo fremover.

– Vi har fått en åpen kamp nå. Rosenborg spiller med større risiko og går mer i angrep. Sporting har ikke vært like skarpe, oppsummerer Mathisen etter de første 20 minuttene i andreomgang.

Med drøyt ti minutter igjen av ordinær tid satte Eirik Horneland inn Pål André Helland og Bjørn Maars Johnsen. Sistnevnte viste seg fram umiddelbart og vant i luften inne i Sporting sin 16-meter, dog en heading uten mye krutt.

Fem minutter før slutt var Lundemo nære en redusering for vertene, men Renan Ribeiro i Sporting-målet fikk akkurat hånden på ballen.

Nærmere kom ikke Rosenborg som fremdeles står med null poeng i gruppen.