SATSER PÅ KVINNENE: Manchester City, Manchester United, PSG og Lyon.
SATSER PÅ KVINNENE: Manchester City, Manchester United, PSG og Lyon. Foto: Scanpix/montasje

Disse gigantklubbene satser stort på sine kvinnelag: – På tide de kom på banen

De aller fleste storklubbene har nå sine egne elitelag for kvinner. – På tide, mener Eli Landsem. Sjekk storklubbene som har sine egne kvinnelag her!

Flere av Europas største klubber har satset stort på sine kvinnelag de siste årene.

De spytter inn millioner av kroner på satsingen, henter kompetente trenere og signerer de beste og største profilene på fulltidskontrakter med gode lønninger.

Kun et fåtall av de aller største klubbene i Europa har for øyeblikket ikke et hardsatsende kvinnelag i de øverste divisjonene, viser TV 2s oversikt, som du kan se nederst i denne saken.

I Norge har lag som Vålerenga, Lillestrøm og Stabæk sine egne lag i Toppserien. I tillegg har Rosenborg planer om å starte en elitesatsing for kvinner i januar 2020, mens cupfinalist Viking har store ambisjoner for sitt kvinnelag, som for øyeblikket spiller i 2. divisjon.

Sportslig leder for Vålerengas kvinnelag, Eli Landsem, gleder seg over gigantklubbenes ambisiøse satsing på damelagene i Europa.

– Jeg synes det er spennende, positivt, og egentlig på tide at de kom på banen, sier Landsem til TV 2.

– Hva tror du er årsaken til at Europas største klubber først de seneste årene har etablert sine elitelag for kvinner?

– For det første tror jeg det har mye med likestilling å gjøre. Så tror jeg, uten at jeg skal si det sikkert, at herrefotballens marked har begynt å mette seg, og at klubbene ønsker flere produkt å selge til sine supportere, svarer hun.

FORNØYD: Tidligere landslagstrener Eli Landsem mener det er på tide storklubbene kom på banen med egne kvinnelag.
FORNØYD: Tidligere landslagstrener Eli Landsem mener det er på tide storklubbene kom på banen med egne kvinnelag. Foto: Terje Bendiksby

– Får en felles infastruktur
Landsem, som var landslagstrener for kvinnelandslaget fra 2009 til 2012, ser bare fordeler med at Europas største klubber nå har etablert sin egen elitesatsing for kvinnefotball.

– For vår del i Vålerenga så handler det om å bruke felles fasiliteter og infrastruktur, og vi kan dra nytte av hverandre på jobb og diskutere fag på tvers av gangen. Det er ingen tvil om at dette er positivt for alle avdelinger, sier hun.

Hun mener at det Europas største klubber har sine egne profesjonelle kvinnelag også bidrar til at flere jenter satser på fotballen.

– Det er ikke noen tvil om at flere jenter drømmer om å bli proffer og leve av å være profesjonelle spillere i utlandet. Så kan vi se om vi kan komme dit i Norge også. Vi har foreløpig et par helprofesjonelle spillere fra utlandet. Men det må passes på at de utenlandske spillerne som hentes til Norge hever serien. Vi må sørge for at de hever standarden, og at Toppserien blir en attraktiv serie å spille i, poengterer Landsem.

Vålerenga har ambisjoner om å konkurrere i Champions League. Landsem er overbevist om at lag som Juventus, Barcelona, PSG, Liverpool og Manchester City kan bli motstandere gjør det bare enda mer attraktivt for norske klubber å spille i Europa.

– Det klinger utvilsomt godt å kunne møte lag som det. Nå har vi fått en del spillere fra Norge som har gått til klubber i Premier League, men disse lagene er ikke mye bedre enn de beste norske lagene i Toppserien. Uansett så vil det nok utvilsomt friste de norske spillerne å måle seg mot de store lagene i Europa, påpeker Vålerengas sportslige leder.

De største klubbene i Europa med egne kvinnelag:

Spania:
Av de 20 lagene i La Liga er det kun Celta Vigo, Getafe og Real Valladolid som nå ikke har et eget kvinnelag, etter at Real Madrid lanserte sin satsing på kvinnelaget tidligere i år.

Real Valladolid hadde imidlertid et kvinnelag mellom 2009 og 2011, og eier Ronaldo Nazario har gitt beskjed om at han ønsker å relansere satsingen på kvinnelaget.

Athletic Club, Atletico Madrid, Barcelona, Real Betis, Espanyol, Levante, Rayo Vallecano, Real Sociedad, Sevilla og Valencia har alle lag i Liga Iberdrola, mens Villarreal, Alaves og Eibar har lag i andredivisjon. Huesca, Girona og Leganes har lag i lavere divisjoner.

England:
Alle lagene i Premier League har egne kvinnelag.

Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool, West Ham, Everton, Tottenham, Brighton og Manchester United spiller i toppdivisjonen. Leicester, Aston Villa, Sheffield United og Crystal Palace er i nest øverste divisjon.

De andre lagene er representert i de lavere divisjonene.

Tyskland:
Den eneste storklubben i Bundesliga som ikke har et eget kvinnelag er Borussia Dortmund. Det kommer nok ikke med det første.

– Dortmund har fokus på vårt elitelag for kvinner i håndball, som har en lang og suksessfull historie, opplyser klubben til BBC Sport.

Bayer Leverkusen, Bayern München, Borussia Mönchengladbach, Duisburg, Freiburg, Hoffenheim, Werder Bremen og Wolfsburg har alle lag i den øverste divisjonen, mens klubber som Leipzig og Hertha Berlin konkurrerer regionalt.

Frankrike:
De beste lagene på kvinnesiden i Europa finnes i Frankrike. Lyon, med Ada Hegerberg i spissen, har vunnet Champions League de fire siste gangene.

PSG, Montpellier, Bordeaux, Guingamp, Dijon, Soyaux, Metz, Lille og Rodez kjemper alle mot Lyon i toppdivisjonen, mens lag som Marseille, Saint-Etienne, Nancy og Toulouse spiller i divisjonen under. Nylig fikk også Monaco sitt eget kvinnelag. Rennes er foreløpig en av få klubber i Ligue 1 som inntil videre ikke har sitt eget kvinnelag.

Italia:
Juventus' er den største klubben i Italia, både på kvinne -og herresiden. Av andre lag som kjemper i den øverste divisjonen for kvinner finnes lag som Fiorentina, AC Milan, Roma, Atalanta, Sassuolo og Chievo.

Inter, Empoli, Lazio og Genoa spiller i kvinnenes Serie B, mens Torino, Bologna og Napoli i divisjonen under. Sampdoria, SPAL, Cagliari, Udinese, Frosinone og Parma har kvinnelag i lavere divisjoner og i ungdomsfotballen.

Skottland:
Livingston er den eneste klubben i skotske Premier League som foreløpig ikke har sitt eget kvinnelag.

Celtic har nylig offentliggjort sin satsing på sitt profesjonelle kvinnelag, og har også bekreftet planene om å bygge et nytt storslått treninganlegg for kvinnefotballen.

Leder i det skotske fotballforbundet, Ian Maxwell, uttalte til BBC at han ser svært lyst på fremtiden for kvinnelagene i Skottland.

– En rekke klubber har nå fulltidsansatte spillere på sine kvinnelag. Jo flere og større muligheter jentene får, desto flere klubber vil følge etter i satsingen på sine kvinnelag, slo han fast.

Europa øvrig:
Av de andre store klubbene i Europa er det verdt å merke seg at Porto (Portugal), Red Bull Salzburg (Østerrike) og Zenit St. Petersburg (Russland) inntil videre ikke har satset på sine egne kvinnelag.

I Sverige har årets seriemester i Allsvenskan, Djurgården, sitt eget lag i Damallsvenskan. Det samme har Örebro.

Kilder: BBC/Marca.com/altomfotball.no