SATSER STORT: Viking A-lag trenes av Egil Østenstad og Helge Aune.
SATSER STORT: Viking A-lag trenes av Egil Østenstad og Helge Aune. Foto: VikingFK/Viking F.K damelaget/Facebook

Vikings elitesatsing for kvinner bærer frukter: – Trenerne har gitt laget en fantastisk utvikling

Vikings fremadstormende kvinnelag ledes av rutinerte Egil Østenstad og Helge Aune. Målet på sikt er å etablere seg i Toppserien for kvinner, men foreløpig tar klubben et skritt om gangen.

TV 2 Sporten har omtalt hvordan de største og mest tradisjonsrike klubbene i Europa de siste årene har satset stort på etableringen av egne elitelag for kvinner.

I Norge har lag som Vålerenga, Lillestrøm og Stabæk sine egne lag i Toppserien. I tillegg har Rosenborg planer om å starte en elitesatsing for kvinner i januar 2020

Årets cupfinalist Viking, stiftet tilbake i 1899, har store ambisjoner for sitt kvinnelag.

Denne sesongen kjempet laget om opprykket til 1. divisjon, men måtte se seg slått i kvalifiseringsspillet til fordel for Frigg.

Sportslig leder for Vikings jentesatsing, Christer Corneliussen, forteller at dannelsen av et eget elitelag for kvinner ble vedtatt tilbake i 2011.

Spillermateriellet skulle rekrutteres lokalt.

– Det var et initiativ som ble tatt i 2011 etter et godt arbeid med guttene på utviklingssiden, og vi ønsket å gjøre noe lignende på jentesiden. Viking inngikk et samarbeid med 5-6 naboklubber der ivrige jenter fra ulike klubber kunne komme å trene i Viking-regi med kompetente trenere og i gode utviklingsgrupper. Det var slik det startet med det som ble rekrutteringsgrunnlaget for A-laget, som var vårt mål, forteller Christer Corneliussen til TV 2.

– Skal spille i 1. divisjon innen tre år
Viking har bygget såkalt «stein på stein» med sin utvikling for A-laget med kvinner. Det innebærer et solid fundament på alderbestemt nivå.

– Målet for Vikings A-lag for kvinner er at vi innen tre år skal etablere oss som en 1. divisjonsklubb. Det vi ser nå er at vi har fått på plass flere trenere, og at jentene på alderbestemt trener like ofte som gutter. Vi har gjort det mer og mer profesjonalisert og fått en bedre struktur, samtidig som vi skulle hatt flere ansatt på heltid. Foreløpig har vi ikke de midlene som guttene får fra norsk toppfotball og sponsorer, eller kan selge spillere som en inntektsside, sier Christer Corneliussen, og legger til.

– Vi har vært heldige og faktisk hatt ansatt en ressurs i heltidsstilling for jentene i klubben i fire-fem år. Men vi har ikke klart å ekspandert og fått flere inn i full stilling. Men nå er vi i ansettelsesprosess med en ny trener for jenter 17 og rekrutt, og håper at vi kan ansette flere finansiert med støtte fra norsk toppfotball og sponsorsamarbeidspartnere, konstaterer den sportslige lederen.

– Hva kunne dere utrettet med enda større økonomiske midler?

– Hadde vi hatt større økonomiske midler å rutte med så hadde dette gjort hverdagen enklere for alle jentene som ønsker å bli bedre og har en drøm om å bli toppfotballspiller. Det har imidlertid blitt gjort en god jobb i klubben med tanke på at vi har skapt et miljø der flere har jobbet med jentefotballen, og jentefotballen er blitt mer synlig i klubben. Viking har gitt A-lagsjentene tilgang til SR-Bank Arena, de har fått gode treningstider og vi opplever at klubben spiller på lag med jentene. Nå handler det om å profesjonalisere dette ytterligere, og få inn ytterligere ekstern kompetanse.

Meritterte trenere
Vikings A-lag trenes av tidligere landslagsspiller Egil Østenstad og Helge Aune. Østenstad har en fortid som England-proff i klubber som Southampton, Blackburn Rovers og Manchester City (lån). Han var også innom skotske Rangers. Helge Aune har toppspillererfaring fra Rosenborg og Bodø/Glimt på 1990-tallet.

– Den kompetansen de som trener A-laget har, har gitt en fantastisk utvikling. Det er to trenere som begge vet hva det dreier seg om å spille på det øverste nivået. De gjennomfører gode treningsøkter, er flinke til å analysere motstanderne, og ikke minst klarer de å dyrke frem en god treningskultur. I tillegg har de godt foran og gitt tydelig beskjed om hvilke ressurser klubben bør legge i damefotballen.

Selv om Viking tar et skritt om gangen i sin satsing på A-laget for kvinner, drømmer om klubben på sikt om å spise kirsebær med de store.

– Foreløpig er vi en nummer to-klubb
Corneliussen minner imidlertid om at konkurransen om de beste spillerne lokalt er stor, og at Klepp, som spiller i Toppserien, for øyeblikket er den beste klubben i distriktet.

– Vi er på vei og tenker og drømmer stort. Vi opplever mer og mer at hele organisasjonen vil at Viking skal få frem et jentelag i Toppserien. Samtidig er det sånn at et lag i Toppserien som Klepp spiller kamper en drøy mil fra Viking Stadion. Så akkurat nå må vi leve godt med å være en nummer to-klubb i distriktet. Selvfølgelig ønsker vi å ta ytterligere steg og være enda mer konkrete om spill i toppserien, men vi har et ungt lag og ønsker ikke å legge unødvendig press på jentene. Men at vi har en drøm om at det kan bli Toppseriefotball og Champions League-fotball, sier han.