EGNE LAG: LSKs Emilie Bosshard Haavi i duell med Vålerengas Njoya Ajara i Toppserien tidligere i år.
EGNE LAG: LSKs Emilie Bosshard Haavi i duell med Vålerengas Njoya Ajara i Toppserien tidligere i år. Foto: Kelly, Ryan

Vålerenga-leder: – Vi måler oss mot de beste utenlandske klubbene

Daglig leder i Vålerenga Fotball, Morten Grødahl, og Lillestrøm-sjef Emma Helena Sørensen forklarer hvordan klubbene målrettet har satset på sine kvinnelag. Men de frykter konkurransen fra de utenlandske storklubbene.

De fleste gigantklubbene i Europa har de siste årene etablert elitelag for kvinner, og spytter millioner av kroner inn på å hente de største profilene og de mest kompetente trenerne.

I Norge er det først og fremst de tradisjonsrike klubbene Vålerenga og Lillestrøm som har stått i bresjen for satsingen på egne kvinnelag med klubbenes logo de siste ti årene. Lillestrøm har vunnet Toppserien seks år på rad, mens Vålerenga denne sesongen skal lage spille cupfinale mot nettopp LSK Kvinner, og kjemper om sølvplassen i Toppserien.

Daglig leder i Vålerenga Fotball Kvinner, Morten Grødahl, medgir at Vålerenga henter inspirasjon fra utlandet i jakten på å bli best i Norge.

– Vi måler oss mot de beste utenlandske klubbene. Vi kan ikke bare drive med å tenke for oss selv her i Norge, vi må tenke internasjonalt. Det er en av grunnene til at vi inviterte Manchester United hit, for å muligheten til betraktninger på andre nivåer. Det er gøy å se at en treningskamp mot Manchester United kunne trekke 7000 tilskuere til vår arena, sier Grødahl.

Frykter konkurransen

LSK Kvinners daglige leder, Emma Helena Sørensen, innrømmer at klubben frykter konkurransen fra de store internasjonale klubbene.

– Konkurransen fra de utenlandske klubbene er naturligvis stor! Den frykter vi. Vi må agere nå for å kunne være med i utviklingen, sier Sørensen til TV 2.

LSK Kvinner har vært Norges desidert beste lag på kvinnesiden de siste årene. Det finnes det flere årsaker til.

– Vi har hele tiden hatt gode trenerressurser, et robust støtteapparat, og ikke minst evnet å skape en vinnerkultur som skaper gode spillere, oppsummerer Sørensen.

– Hva kan andre klubber i Toppserien lære av LSKs suksess?

– De kan lære av vårt profesjonelle treningsmiljø, og vår evne til å tenke langsiktig. Dessuten har vi hatt kontinuitet på trenersiden nå over en periode for A-laget. Vi bruker også mye tid på å kartlegge trenerressurser for øvrig, svarer LSK Kvinner-sjefen, som innrømmer klubben kunne tatt ytterligere skritt dersom budsjettene hadde vært større.

– Da kunne vi for eksempel hatt enda flere proffdager for jentene, og tilrettelagt enda bedre for spillerne på laget, sier hun.

– Målet var hele tiden å rykke opp som egen klubb

Vålerenga holdt en lav profil på kvinnesatsingen til slutten av 1990-tallet, da de til gjengjeld kom som en rakett. Daglig leder Morten Grødahl forteller til TV 2 at klubben har jobbet målrettet og bestemt med kvinnefotballsatsingen.

– Vi hadde store ambisjoner på begynnelsen av 2000-tallet, og brukte en del ressurser på å hente inn trenerkompetanse og lignende. Det som har vært holdningen i Vålerenga Fotball hele tiden er at vi ikke skulle la oss friste av å ta snarveier. Vi fikk flere tilbud fra eksisterende damelag i toppen av norsk fotball. Men vi har hele tiden stått fast på at vi skulle gjennomføre og rykke opp etter prestasjon som egen klubb, opplyser Grødahl.

– De seneste årene, fra 2015 og 2016, så har vi bygget videre på satsingen rundt damelaget, med blant annet en talentsatsing i full drift, etter vedtaket om at vi måtte bygge opp grunnlaget under oss. Vår måte å tenke på har hele tiden vært å bygge kompetanse rundt spillergruppen, trenere og også på det medisinske støtteapparatet, fortsetter han.

Fokus på kompetanse

Det å bygge opp kompetanse rundt laget har vært et av de største fokusområdene for Vålerenga, og mye av grunnen til klubbens suksess de siste årene.

– Vi har vært tydelige på at innenfor de ressursene vi har, så må vi bygge og hente mest mulig kompetanse på trenernivå, det medisinske apparatet rundt og mot dem som deltar på det daglige treningsarbeidet. Men her ser vi at vi fremdeles har noen skritt å gå. Vi har blant annet ikke en fysioterapeut i 100 prosent stilling, og legetimer må gjøres med avtalebestilling, så vi har relativt stramme rammer å forholde oss til. Vi mangler ressurser som fotballherrene tar som en selvfølge, poengterer Grødahl.

– Men vi tok samtidig en avgjørelse før 2018-sesongen om hente den beste treneren, Monica Knudsen, og det viser jo ar vi viser alvor med planene om å styrke apparatet med kompetanse, legger han til.

Ønsker flere proffdager

Med større økonomiske ressurser kunne imidlertid klubben tatt ytterligere skritt, mener Grødahl.

– Vi kunne som nevnt styrket apparatet rundt og vært på flere treningsleirer før sesongen. Slik det er nå så har vi to proffdager i uken, og det innebærer i prinsippet at spillerne kun har fotball å tenke på de dagene. Formålet er jo at vi skal kunne gi spillerne en hverdag som profesjonelle. Dette er noe vi kunne utvidet, oppsummer han.

Det langsiktige målet for Vålerengas kvinnelag er klart.

– Vi har som konkrete målsettinger å være kvalifisert til Champions League, og stabilt nummer en eller to i Norge. Det er en langsiktig plan vi fortsatt står for. Denne sesongen skal vi spille cupfinale og kjemper om sølvplass, så greier vi sølvplassen er hovedmålsettingen for 2019 oppnådd, sier han.