Mener mental trening er forsømt i norsk fotball – nå tar Stabæk-spilleren saken i egne hender

Vil bli mental trener etter fotballkarrieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Yaw Amankwah har blitt 31 år gammel og har opplevd mye innenfor fotballen, men en ting sliter Stabæk-stopperen fortsatt med å forstå.

– Hvis du spør enhver trener i Eliteserien om hvor viktig det mentale er, så vil han si at det er ekstremt viktig. Men spør du hvor mye tid man bruker på det til vanlig, så er det minimalt. For meg gir det ingen mening. Derfor synes jeg det er veldig viktig å rette fokus på det, sier Amankwah til TV 2.

Han slo gjennom i Brann og Bergen som 20-åring og har siden vært innom klubber som Sandefjord og danske Hobro. Nå er han tilbake i norsk fotball, der han og Stabæk virkelig er i vinden om dagen. I helga scoret Amankwah det første målet i 2-0-seieren over Ranheim – Stabæks femte kamp på rad uten baklengsmål.

– Etter en lang fotballkarriere, har jeg sett et enormt behov for fokus på det mentale og mentale trening. Spesielt siden jeg har sett hvor mye utbytte jeg har hatt av å lære om mentale verktøy. Jeg har sett hvordan både med- og motspillere har vært preget på trening og konkurranse, sier han.

Selv mener han at mental trening har gjort ham selv til en langt bedre fotballspiller de siste årene.

– Da jeg var yngre, prøvde jeg å hype meg opp til kamp. Men av og til følte jeg meg bare helt utladet da fløyten gikk. Jeg har funnet ut at jeg presterer best når jeg er rolig. Så når jeg forbereder meg til kamp, så gjelder det å finne rett spenningsregulering. Jeg må finne roen, sier han.

Stabæk vil engasjere Amankwah

Det er imidlertid ikke bare Yaw Amankwah som har sett at norsk fotball kan ha noe å hente på mental trening.

Ifølge daglig leder Jon Tunold begynte Stabæk allerede i fjor på en jobb for å gjøre mental trening til en viktigere del i klubben.

– Vi som klubb har en plan om å gjøre noe med dette her. I fjor startet vi prosjektet «Sykt god», der vi håpet å få inn midler til et større prosjekt. Inntil videre er det ingen stiftelser som har sett på dette som viktig nok, men planen er at vi kanskje i en litt mindre skala planlegger å starte med mental trening for både trenere og ikke minst spillere, sier Tunold.

Håpet er at dette skal komme alt fra unge akademispillere til etablerte spillere på klubbens Eliteserie-lag til gode.

– Fotballen har i alle år hatt en tøff kultur, der du på en måte skal bli herdet undervegs og tåle å takle motgang. Ja, det er nok viktig, men samtidig tror jeg det er viktig å ha fokus på at spillerne blir robuste og tar hensyn til det mentale, sier Tunold.

Han er særdeles glad for å ha en kapasitet som Amankwah i klubben – og planen er at klubbens midtstopper snarest mulig skal bli en ressurs på det mentale.

– For Stabæk som klubb er det en gavepakke å ha Yaw i klubben. Han er reflektert, har masse erfaring og har helt siden han kom hit tatt vare på de rundt seg. Jeg har allerede snakket med Yaw, og tanken er å bruke hans erfaring og utannelse til å utdanne både spillere og trenere her i klubben, sier Tunold.

Yaw Amankwah studerer i dag idrettspsykologi ved Norges Idrettshøyskole. Planen er å ta en master etter at den aktive fotballkarrieren er over.

– Ønskesituasjonen er jo at jeg skal bli mentaltrener i Stabæk når jeg legger skoene på hyllen, sier Amankwah.

Tror norsk fotball kan ta kvantesteg

Han tror nemlig at spesialtrenere på det feltet bare vil bli viktigere og viktigere framover. Han peker på at forbedringspotensialet der, til et felt få har veldig stort fokus på, er enormt.

– Du trener time etter time på det fysiske, det tekniske og det taktiske, men minimalt på det mentale. Jeg tror det er på den mentale biten at norsk fotball kan ta et kvantesprang på resten de neste fem til ti årene, sier Amankwah.

Hans inntrykk er nemlig at norske klubber til en viss grad bruker mental trening, men da stort sett i krisesituasjoner.

Foreleseren hans ved Norges Idrettshøgskole, idrettsspykolog Frank Abrahamsen, har jobbet med flere av Norges største idrettstalenter.

Han mener at mental trening stadig får større fokus, spesielt blant de aller største idrettstalentene, men at spesielt mengden har mer å gå på.

– Du ser ofte at de aller beste skiller seg ut. De står igjen på treningsfeltet og trener på spesialferdighetene sine. Det eksemplifiserer et prinsipp hos meg at de alltid prøver å finne en måte å bli bedre på. Det sier meg at mental trening er en del av det. Jeg tenker nesten sånn at hvis du skal være en virkelig god spiller på internasjonalt nivå, så skjønner jeg ikke at du ikke tør å jakte de siste prosentene som kan gjøre det litt bedre, sier han.

Yaw Amankwah er i alle fall overbevist om at store ting kommer til å skje.

– Om 15 år kommer vi til å se tilbake på hvordan man jobbet, eller ikke jobbet, med det mentale i 2019 og bare riste på hodet og tenke «hva var det vi holdt på med egentlig?». Fordi det er så mye å hente, sier Stabæk-spilleren.