Fotballjentene gruses av herrene på inntektslistene: – Drømmer om at jenter kan leve av fotball, også i Norge

TJENER MYE MINDRE ENN GUTTA: Elise Thorsnes (t.v.) og Isabell Herlovsen under treningen dagen før kampen mot Nord-Irland, i Shamrock Park, PortadownFoto: Berit Roald / NTB scanpix
TJENER MYE MINDRE ENN GUTTA: Elise Thorsnes (t.v.) og Isabell Herlovsen under treningen dagen før kampen mot Nord-Irland, i Shamrock Park, Portadown Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald
LSK Kvinner-profilen Elise Thorsnes tjente 8,86 millioner mindre enn Eliteseriens best betalte.

Den best betalte spilleren i Eliteserien, Nicklas Bendtner, som nå spiller i FC København, tjente 8,9 millioner kroner i fjor.

Danske Mike Jensen, også han RBK-spiller, hadde en inntekt på 6,45 millioner kroner, viser skattelistene for 2018.

Magnus Wolff Eikrem hadde høyest inntekt av ikke-RBK-spillere. Molde-strategen står oppført med en skattbar inntekt på fem millioner kroner.

De aller fleste spillerne i Eliteserien, inkludert reservene, tjener mer enn godt nok til å kunne leve av fotballen.

TV 2 Sporten har sjekket inntektene til spillerne i de største klubbene i Eliteserien på herresiden. Den viser at det for eksempel i en klubb som Brann finnes 16 spillere som tjener én million kroner eller mer i troppen.

Inntektene er en av en helt annen verden i Toppserien for kvinner.

LSK Kvinner-profilen Elise Thorsnes hadde en skattbar inntekt på kun 40.563 kroner i fjor. Hun spilte imidlertid fotball i USA og Australia i fjor. Det er uansett 8,86 millioner mindre enn Nicklas Bendtner, som tronet øverst på lønnslistene i Eliteserien.

Landslagsprofilen Ingrid Moe Wold, også hun til daglig i LSK Kvinner, tjente 474.000 kroner, og plasserer seg dermed helt i lønnsadelen i Toppserien. Kolbotns Isabell Herlovsen troner øverst med en inntekt på 542.868 kroner. TV 2 Sportens gjennomgang viser imidlertid at den største majoriteten blant profilene i Toppserien har en skattbar inntekt på mellom 100.000 kroner og 200.000 kroner i året.

TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen drømmer om at spillerne i Toppserien for kvinner kan tjene nok til å kunne leve av fotballen.

– Det har alltid vært sånn at herrene tjener mer enn kvinnene på elitenivå i Norge. Men jeg har alltid hatt en drøm om at jenter kan leve av å spille fotball, også i Norge, slår Gulbrandsen fast overfor TV 2 Sporten.

Frykter spillerflukt fra Toppserien

Gulbrandsen, som spilte for klubber som Kolbotn, Stabæk og Vålerenga i Toppserien fra 1998 til 2018 og fikk med seg 183 landskamper og 55 mål for Norges A-landslag, frykter at nivået i Toppserien kan svekkes dersom lønnsbetingelsene ikke bedrer seg.

– Ser du internasjonalt så kan jenter leve av det, men det er det veldig få i Norge og i Toppserien som kan. Det er en semi-profesjonell liga, og jeg mener klubbene bør forvalte det bedre og legge mulighetene bedre til rette, sier Gulbrandsen, som selv ikke akkurat tjente seg rik på fotballen.

– Målsettingen min var aldri å bli rik av å spille fotball. Ikke er jeg blitt rik heller, eller samlet mye pensjonspoeng eller tjent nok til å kunne spare heller. Det er en del utfordringer som må løses, men drømmen min er at jenter i Toppserien kan leve av det, akkurat som guttene. Det handler ikke om å tjene masse penger, men at fotballen kan være en jobb for jenter. Dit tror jeg vi kan komme, men da må utfordringer som hvordan få opp publikumsinteressen og slike ting løses, poengterer hun.

Og fortsetter:

– Det er et samfunnsengasjement som må til, sponsorene må være med og spillerne må levere og fortsette å utvikle seg. Den største utfordringen for Toppserien nå er at det er bedre økonomi i utlandet, og at de beste spillerne reiser til utlandet for å leve av fotballen. Det forringer produktet i Norge, sier hun.

– 90 prosent er studenter
Gulbrandsen minner om at de fleste spillerne i Toppserien har studier eller jobb ved siden av karrieren på fotballbanen.

– De aller fleste spillerne i Toppserien for kvinner er i en alder som tilsier at de er studenter. 90 prosent studerer nok ved siden av fotballen, hvis ikke flere. De er i en vanskelig situasjon fordi de ikke tjener nok på fotballen til at det blir en brukbar lønnsinntekt. Men det finnes et par utenlandske spillere i klubber som Avaldsnes og Vålerenga som tjener nok til å leve av fotballen, og dette kommer nok av det er klubbene med de høyeste lønnspostene i budsjettene. Men det er synd at disse pengene går til utenlandske spillere, og ikke til de norske spillerne.

TV 2-ekspert: Solveig Gulbrandsen.
TV 2-ekspert: Solveig Gulbrandsen. Foto: Espen Solli, Tv 2

– Tror du vi får se at majoriteten av spillerne i Toppserien kan leve av fotballen i fremtiden?

– Jeg håper det, men da må hverdagen bli enklere for spillerne. De fleste trener på ettermiddagen etter skole og jobb. De lever ikke livet som toppidrettsutøvere, egentlig, slik det er nå, sukker Gulbrandsen.

PS: Norge innførte likelønn blant landslagsspillere uansett kjønn i 2017 da landslagskapteinene Stefan Johansen og Maren Mjelde skrev under en avtale i London.

Lik TV 2 Sporten på Facebook