MOR OG DATTER: Moa Högdahl og Mia Hermansson-Högdahl blir begge å se når håndballjentene tar turen til Japan.
MOR OG DATTER: Moa Högdahl og Mia Hermansson-Högdahl blir begge å se når håndballjentene tar turen til Japan. Foto: Vidar Ruud

Ville trekke seg da datteren kom på landslaget, men én ting satte en stopper for det

Moa Högdahl er for første gang tatt ut til en mesterskapstropp med det norske håndballandslaget, men at moren er assistent på landslaget gjør situasjonen litt spesiell.

Thorir Hergeirsson presenterte i dag troppen til håndball-VM i Japan, som starter 30. november og avsluttes 15. desember.

Der var det plass til Moa Högdahl som er tatt ut til en mesterskapstropp for første gang.

Hun er datter til Hergeirssons assistent på landslaget Mia Hermansson-Högdahl.

Hun forteller at hun vurderte å trekke seg den dagen datteren ble tatt ut på landslaget.

– Har du på noe som helst tidspunkt tenkt, at når min datter kommer på landslaget, så går jeg ut?

– Ja, svarer Mia Hermansson-Högdahl bastant på TV 2s spørsmål.

– Men du er her fortsatt?

– Ja, jeg har kontrakt og så får vi se, sier assistenten på landslaget.

Både Mia Hermansson-Högdahl og Thorir Hergeirsson har kontrakt ut neste år, til 31.12.2020.

– Det er fordi hun er kvalifisert

Landslagssjefen er klar på at det er på grunn av ferdighetene at Moa Högdahl er tatt ut blant de 16 spillerne som blir med til Japan.

– Det er fordi hun er kvalifisert. Hun er en av de unge spillerne, som har vært med på rekruttlandslaget over tid og var reserve under mesterskapet i fjor sammen med Ingvild Bakkerud. Moa tar jevnt og trutt nye steg i Viborg og er i utvikling. Hun er en veldig spillende bakspiller, det er fremtiden. Når landslag har mindre og mindre tid sammen, er spillende spillere nøkkelen til å skape spill på kort tid sammen med spillerne, sier Thorir Hergeirsson til TV 2.

– Det har nok vært litt diskusjon

TV 2s håndballekspert Bent Svele forstår at det kan se litt spesielt ut.

– Det har nok vært litt diskusjon om de skal ta med Moa Högdahl som den tredje venstrehendte spilleren. Det er en spiller for fremtiden, sier Svele.

Han tror ikke det blir noe problem at mor og datter er samlet på landslaget.

– Man kan alltid problematisere det, men jeg tror de har en veldig grei og ryddig arbeidsfordeling på det. Jeg tror ikke mor snakker så mye med datter om det, det har dem sagt selv også. Det er Thorir Hergeirsson som kommuniserer med henne om det håndballfaglige rundt det og man kan ikke bli diskvalifisert fra å være med på et landslag på grunn av et opphav, det blir for dumt.

– Man mister ikke jobben heller fordi datteren kan utøve et yrke at hun er så god at hun kan representere landet. Det er spesielt ja, men samtidig så er det sånn det er. Norge vil stille med det beste laget, teamet rundt landsslaget har Mia vært en del av i mange år, man ikke begynne å endre på det fordi det blir sånn den ene eller den andre veien, forklarer han.

– Thorir som følger henne opp tett

Mia Hermansson-Högdahl er klar på at de har funnet en god rutine på mor-datter-situasjonen.

– Først er jeg veldig glad på hennes vegne, det er jo en drøm som går i oppfyllelse for henne. Som mamma er jeg jo det, som trener må jeg være så faglige som jeg kan i forhold til det å være en del av et trenerteam som er i et mesterskap med min datter. Jeg mener vi har funnet en god modell, jeg har lite med Moa å gjøre under mesterskapet, det er Thorir som følger henne opp tett og på samling forholder hun seg til Thorir og Mats Olsson (assistent) i dette tilfellet.

– Hun er jo tatt ut på grunn av sine kvaliteter som spiller, ikke fordi hun er min datter. Jeg tror faktisk det er tøffere å bli tatt ut da, sier Mia Hermansson-Högdahl.

Tror Norge kan kjempe om medalje

TV 2s håndballekspert Bent Svele tror Norge kan ta seg til semifinale med maks flyt.

– Du har sagt du tror at denne troppen, med åtte ute, at med maksimal flyt, så kan de ta medalje, det står du på etter det du har sett her?

– Ja, det står jeg på. Troppen er så å si som vi trodde på forhånd. Det kommer til å bli tøft, mye bredde er borte, mye verdenklassespillere er borte, en Katrine Lunde, Nora Mørk, Veronica Kristiansen er borte, altså spillere som er helt der oppe er borte. De som skulle avløse dem er skadet, mye av bredden er borte, men det er mange unge sultne spillere, sier Svele.

– Det jeg er mest bekymret for er hvor mye Thorir Hergeirsson kan hvile Stine Bredal Oftedal før det drar seg til. For belastningen hennes må vektes dette mesterskapet, da får vi håpe at noen andre kan være inne å avlaste henne slik at vi ikke må bruke henne hele tiden. For hun trenger vi når det virkelig drar seg til, mener han.

– Er Norge ikke lenger en gullkandidat, men en «outsider»?

– Jeg synes Norge er en kandidat til å spille semifinale med maks flyt, og da spiller man om medalje. Som Hans Trygve Kristiansen alltid sa: «gull er også en medalje», men det blir vanskelig å vinne gullmedaljen det tror jeg. Kommer vi til en semifinale med dette laget her så skal vi være veldig fornøyde, mener TV 2s håndballekspert.

Hele VM-troppen:

Venstre kant: Camilla Herrem (Sola HK) og Sanna Solberg-Isaksen (Team Esbjerg).

Venstre bakspiller: Emilie Hegh Arntzen (Våg Håndball Elite) og Helene Gigstad Fauske (Herning-Ikast Håndbold), Ingvild Bakkerud (Odense)

Midtback: Stine Bredal Oftedal (Gyøri Audi ETO) og Marta Tomac (Våg Håndball Elite).

Høyre bakspiller: Silje Waade (Våg Håndball Elite) og Stine Skogrand (Herning-Ikast), Moa Högdahl (Viborg)

Høyre kant: Malin Aune (Våg Håndball Elite) og Marit Røsberg Jacobsen (Team Esbjerg).

Linje: Heidi Løke (Våg Håndball Elite) og Kari Brattset Dale (Gyøri Audi ETO)

Målvakter: Silje Solberg (Siófok KC) og Andrea Austmo Pedersen (Våg Håndball Elite).

Reserver: Emily Sando, Kristine Breistøl, Tonje Enkerud