Sjokktall fra fersk undersøkelse: 98 prosent av Eliteseriespillere sier de får flest skader på kunstgress

SKADER: Norske Eliteseriespillere sier de får flest skader på kunstgress.
SKADER: Norske Eliteseriespillere sier de får flest skader på kunstgress. Foto: Ned Alley
– Nå må spillerne lyttes til, sier Tore Reginiussen om NISO-undersøkelsen som ble offentliggjort i dag.

En ny, felles undersøkelse blant de beste fotballspillerne i Skandinavia viser at spillerne velger gress som deres foretrukne underlag.

Det som er mer oppsiktsvekkende, er at hele 98 prosent av Eliteserie-spillerne, 99 prosent av OBOS-liga-spillerne og 91 prosent av Toppseriespillerne oppgir at de får flest skader på kunstgress.

– Tallene fjerner all tvil om hva spillerne mener. Der er de unisont enige om at det er kunstgress som forårsaker flest skader, sier NISO-leder Joachim Walltin.

460 spillere fra Norge deltok i undersøkelsen som ble gjennomført i september i år.

Krever å bli lyttet til

– Når man ser hvor mange spillere som mener kunstgress er det underlaget som forårsaker flest skader, så er dette et varsko som må det tas hensyn til, sier Rosenborg- og landslagspiller Tore Reginiussen, som også er NISO-representant.

Han er i ferd med å avslutte sin fysioterapiutdannelse, og mener det er på tide å lytte til hva spillerne opplever.

– Kunstgress er tøffere for kroppen, slitasjen er større. Det er ikke synsing, det er selvopplevd. Man må lytte til spillere. Det er vi som er utpå der og kjenner det på kroppen hver dag.

KREVER Å BLI HØRT: Tore Reginiussen.
KREVER Å BLI HØRT: Tore Reginiussen. Foto: Åserud, Lise

NISO-leder Walltin mener spillerne ikke er blitt tatt på alvor når de også tidligere har gitt uttrykk for hvilket underlag de vil helst spille på.

– Avgjørelsene blir tatt på økonomi og flerbruk. Gress, kvalitet og toppfotball blir ikke prioritert på samme måten. Nå er vi på et vendepunkt. Vi må finne ut hva vi ønsker - både norsk fotball og våre kolleger i Skandinavia.

Bekymret for unge spillere

86 prosent av Eliteserien-spillerne, 90 prosent av OBOS-ligaspillerne og 85 prosent av Toppserien-spillerne sier i undersøkelsen at de er enige eller sterkt enige i at en veksling mellom kunstgress og gress øker den fysiske belastningen på kroppen.

NISO-lederen har sett utfordringene som følger med at spillerne stadig må bytte underlag.

– Det har vært mange delte meninger og løsninger rundt hvordan man møter det. Men det er et dilemma som er tilbakevendende i norsk fotball, sier Walltin.

BEKYMRET: NISO-leder Joachim Walltin.
BEKYMRET: NISO-leder Joachim Walltin. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Han frykter for utviklingen av unge spillere som knapt spiller på gress i løpet av året.

– Etter 15 år med kunstgress så ble det sagt "bare vent til den yngre generasjonen vokser opp for de er vant til det". Men nå ser vi at også de sier tydelig hva de mener. Kvaliteten på kunstgress blir dårligere med årene og selvfølgelig belaster det spillerne på en ganske kraftig måte.

Fotball-president Terje Svendsen mener det ikke er grunn til bekymring.

– Det finnes forskningsrapporter som viser at skadefrekvensen på kunstgress ikke er større og vi har eksempler på spillere som tåler overgangen. Man har ingen faste holdepunkter for å si hva. For klubbene er dette et økonomisk spørsmål. Det er klubbene som avgjør - så fremt det ikke er enighet klubbene imellom at det for eksempel skal være et lisenskrav om at det skal være naturgress.

Få vil ha kunstgress

Det er første gang spillerforeningene i Sverige, Norge og Danmark gått sammen om en felles undersøkelse om spillernes holdning til underlaget. Det sentrale spørsmålet i undersøkelsen var;

Hvis du selv kunne bestemme underlaget i din klubb, hvilket underlag ville du valgt?

I Eliteserien svarte 94 prosent at de ville velge gressbane, mot 91 prosent i OBOS-ligaen.

Blant Toppseriespillerne var det derimot kun 55 prosent som ga uttrykk for at de ville velge gress som som i klubbunderlag.

Hjerteskjærende

Nå mener både Tore Reginiussen og Joachim Walltin at norsk fotball må ta grep.

– Tilbakemeldingene som nå er kommet, må bli tatt på alvor. Det er kanskje på tide å gjøre en endring? Hvis vi i Norge skal konkurrere mot de beste internasjonalt, tror jeg vi også må spille på samme underlag, sier Reginiussen.

Han etterlyser et mer tydelig skille mellom topp og bredde.

– I breddeidrett er kunstgress en selvfølge. Men man skal være forsiktig med å gjøre toppstadion til allidrettsanlegg. Hvis man som åtteåring allerede har spilt på stadion, ødelegger du litt av magien.

NISO-leder Walltin blir provosert over hvor mange gressbaner som skiftes ut til fordel for kunstgress.

– Det skjærer i hjertet. Sør i Norge er ikke klimaet noen unnskyldning. Det handler om ressurser og prioritering. Det er mer penger i fotballen nå enn for 20-30 år siden – da vi kunne spille på gress. Så det er mulig, det er det ingen tvil om. Vi snakker ikke millioner, men milliarder som er brukt på kunstgressbaner. Hvis noe kunne blitt brukt på gressbaner så ville selvsagt standarden vært god på de også.

Om undersøkelsen:

  • 460 spillere deltok i undersøkelsen, som ble sendt ut til 1348 spillere.
  • Svarprosenten i Norge endte på 43 prosent.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 2. til 19. september.
  • Undersøkelsen er foretatt av spillerforeningene i Sverige, Norge og Danmark.
  • Respondenter i undersøkelsen er menn på nivå 1 og 2, samt kvinner på nivå 1.
  • Over 80% av de norske spillerne svarer at de mener debatten om bruk av kunstgress er interessant eller veldig interessant.
Lik TV 2 Sporten på Facebook