Oslo 20191015. 
Norges Tobias Heintz under EM-kvalifiseringskampen U-21 mellom Norge og Nederland på Marienlyst stadion.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Lublin, Polen 20190529.
FIFA U-20 VM i fotball 2019: Trening i Lublin. Leif Gunnar Smerud, Norges U-21 landslagssjef, under treningen dagen før VM-kampen i fotball mellom Norge og Honduras på Lublin Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Mener han ble hengt ut av Smerud: – Han skrev «Hvordan skal vi slå gode lag når vi har Heintz i et kjøleskap i Tyrkia»

– Vi blir hengt ut rett og slett, sier Tobias Heintz om landslagssjef Leif Gunnar Smerud på U21-landslaget.

Tobias Heintz (Kasimpasa), Rafik Zekhnini (Twente) og Dennis Johnsen (PEC Zwolle) nekter å spille for U21-landslaget så lenge Leif Gunnar Smerud er trener.

Til TV 2 utdyper Tobias Heintz forholdene mellom ham og Smerud.

– Jeg er misfornøyd med hvordan Smerud har behandlet oss. Han har satt oss opp mot spillergruppen på en måte som jeg ikke synes er akseptabel. Han ser ikke på prestasjonene våre på klubblag, vi blir satt opp i feil posisjon og vi blir hengt ut rett og slett, sier Tobias Heintz til TV 2.

– Vi tenkte nok er nok, vi får ikke noe ut av det å være med på dette landslaget, forteller Heintz.

Leif Gunnar Smerud slår tilbake.

– Dette har vært en prosess over en ganske lang tid. Det er problemer hos de til å etterleve de kravene som vi har, og derfor hadde jeg samtaler underveis med min ledelse, vi har prøvd ganske mange tilnærminger, og nå har vi kommet til at vi ikke kommer til å ta dem ut. Jeg forstår at de er skuffet, sier Smerud til TV 2.

«Hvordan skal vi slå gode lag med gode spillere når vi har Heintz i et kjøleskap i Tyrkia»

Heintz som spiller for den tyrkiske klubben Kasimpasa, mener at de blir hengt ut på landslagssamling.

– Smerud startet første samling med det nye laget med et møtet der han hadde en powerpoint-presentasjon. Der stod det:

«Hvordan skal vi slå gode lag med gode spillere når vi har Heintz i et kjøleskap i Tyrkia».

– Det var det første som ble tatt opp foran et helt nytt lag. Senere kommer han med en ny spydig kommentar:

«Du Heintz, du har sikkert gode tips til filmer og TV-serier til de andre guttene, siden du ikke gjør noe i Tyrkia».

Smerud: – Det vil jeg ikke kommentere

Da TV 2 konfronterer Leif Gunnar Smerud med sitatene sier han følgende om dette er tilfellet.

– Prosessen og dialogen med de enkelte vil jeg ikke gå inn på her, så det vil jeg ikke kommentere, sier Smerud til TV 2.

– Er det greit for en trener å si sånt?

– Jeg tenker at det en trener kan si og ha fokus på er ting som kan utvikles og heve laget. Her har vi hatt en prosess over tid der jeg har prøvd å synliggjøre til spillerne hva som kreves og forventes, og jeg kan ikke stille meg til doms over hva man kan og ikke kan si som trener, forteller Smerud som mener at han ikke henger ut spillerne på landslagssamling.

– Jeg henger ikke ut folk, jeg stiller krav og sier det jeg forventer. Det er en viktig del av min jobb å gjøre det, men jeg henger ikke ut folk.

Mener han ikke blir vurdert på klubblaget

Kasimpasa-spilleren kan fortelle at Smerud ville sette midtbanespilleren på høyreback og at begrunnelsen var at han ikke hadde fått sett nok tyrkiske kamper.

– Han slenger i trynet mitt at jeg ikke bli vurdert i min optimale posisjon, da ville han heller sette meg på høyreback. Selv om jeg tidligere har spilt i tier-rollen og på kant, der jeg spiller for klubblag. Han svarer med at han ikke har fått sett nok av meg i Tyrkia, at det er vanskelig å følge med der og at han bare har fått rapporter. Det mener jeg er en veldig ugyldig grunn. Da har han ikke sett meg i tier-rollen mot de beste tyrkiske klubbene. Da har han ikke fått se meg spille i tier-rollen mot Galatasaray. Den kjøper jeg ikke, sier Heintz.

– Det ser ut som et dårlig redningsforsøk

Lise Klaveness skriver følgende i en mail til TV 2 tirsdag:

«Gjennom en lengre periode har Leif Gunnar Smerud holdt undertegnede orientert om at disse spillerne over tid har hatt utfordringer med å etterleve de kravene og forventningene som stilles til landslagsspillere. Han har beskrevet teamets prosesser og forsøk på å håndtere dette underveis. Allerede 18. oktober fikk jeg melding om at spillerne ikke kom til å være aktuelle for å bli tatt ut i kommende U21-tropp, og vår plan var å informere spillerne i tid før uttaket om dette».

Heintz mener NFF forsøker å redde seg selv etter at spillerne nektet å spille for U21-landslaget.

– Jeg har vært med i nesten to år og etter at vi sendte mail til NFF om at vi ikke ville delta på den kommende samlingen, dukket dette plutselig opp, sier Heintz og fortsetter:

– De sier at de har fått beskjed 18. oktober om at vi ikke var aktuelle for å bli tatt ut på landslaget, seks dager senere får vi en mail fra NFF og Smerud at vi er høyaktuelle for landslagssamlingen i november. Det gir ikke noe mening, det ser heller ut som et dårlig redningsforsøk, sier Heintz.