OMDISKUTERT: Tre spillere har gitt beskjed om at de ikke ønsker å spille på U21-landslaget så lenge Leif Gunnar Smerud er sjef.
OMDISKUTERT: Tre spillere har gitt beskjed om at de ikke ønsker å spille på U21-landslaget så lenge Leif Gunnar Smerud er sjef. Foto: Pedersen, Terje

U21-landslagsspillere med krav: Nekter å spille under Smerud

U21-trio krystallklar i brev til NFF – men Smerud får støtte av Leo Skiri Østigård.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stemningen mellom Leif Gunnar Smerud og tre sentrale U21-landslagsspillere er mildt sagt svært dårlig.

Etter det TV 2 erfarer er Tobias Heintz (Kasimpasa), Rafik Zekhnini (Twente) og Dennis Johnsen (PEC Zwolle) så misfornøyd med landslagssjefen at de etter forrige landslagssamling sendte avgårde en mail til Norges Fotballforbund der budskapet ikke var til å misforstå:

Så lenge Smerud er sjef for laget, ønsker de ikke å spille for U21-landslaget.

Til TV 2 bekrefter Smerud at han er gjort kjent med misnøyen fra trioen.

– Dette er spillere som over tid har hatt problemer med å etterleve de krav og forventninger som stilles til landslagsspillere. Vi har strukket oss så langt vi kan for å få de involverte til å forstå hva som forventes uten å lykke, skriver Smerud i en mail til TV 2.

Elitedirektør Lise Klaveness skriver i en mail til TV 2 at Smerud har holdt henne orientert «om at disse spillerne over tid har hatt utfordringer med å etterleve de kravene og forventningene som stilles til landslagsspiller».

Hele tilsvaret til begge finner du nederst i denne saken.

Lang tids frustrasjon

TV 2 har fått sett deler av innholdet i mailen som ble sendt til Lise Klaveness (elitedirektør) og Truls Dæhli (seksjonsleder aldersbestemte landslag) i Norges Fotballforbund, der det pekes på flere årsaker til at samarbeidsklimaet mellom partene nå virker å ha kommet til et umulig punkt.

Over lengre tid skal det ha bygget seg opp en frustrasjon mot Smerud. Det pekes blant annet på flere konkrete ting som trioen er misfornøyde med.

* Trioen mener Smerud har en altfor defensiv inngang til kampene.

* Trioen mener kvalitetene på treningene er for dårlig. Treningene oppfattes som useriøse og det reageres blant annet på at medlemmer fra støtteapparatet får være med på øvelser.

* Trioen reagerer på at spillere brukes ute av posisjoner i forhold til hva de er vant med i klubbfotballen.

Av personer i miljøet er TV 2 blitt gjort kjent med at både Heintz, Zekhnini og Johnsen over lengre tid skal ha vært frustrert over Leif Gunnar Smeruds lederstil.

Føler seg gjort til syndebukker

Under forrige landslagssamling, som blant annet endte i et sviende 0-4-tap mot Nederland, skal Smerud ha tatt dette opp i plenum.

Der oppfattet Heintz, Zekhnini og Johnsen at de ble anklaget for å ha dannet en klikk som jobbet imot ham.

Trioen opplevde dette som ubehagelig og urettferdig. Sammen sendte de en felles mail til Norges Fotballforbund med beskjed om at de ikke ønsker å spille for U21-landslaget så lenge Smerud er trener.

Under forrige landslagssamling ble Tobias Heintz byttet ut etter 55 minutter i 0-4-tapet mot Nederland. Dennis Johnsen kom inn samtidig. Rafik Zekhnini ble sittende på benken hele kampen. I 1-1-kampen mot Hviterussland spilte Heintz de første 87 minuttene. Da ble han byttet ut til fordel for Johnsen. Zekhnini var ikke involvert i kampen.

Smerud-støtte fra Østigård

TV 2 har tirsdag forsøkt å komme i kontakt med de involverte spillerne, men har blitt informert om at de ikke ønsker å gi noen sitater.

U21-midtstopper Leo Skiri Østigård tar imidlertid treneren i forsvar. Han reagerer slik på at trioen ikke ønsker å spille under Smerud:

– Det får de stå for. Resten har tro på Smerud og står sammen som lag. Da får andre sultne gutter som vil spille på laget komme inn i stedet. Det er trist, men som spiller ønsker ikke jeg å spille med noen som ikke vil spille på laget og være en del av laget. Da er hele poenget med fotball borte, sier St. Pauli-spilleren i en melding til TV 2.

Hele tilsvaret fra NFF

Både Smerud og Klavenes bekrefter altså at Norges Fotballforbund er kjent med at spillerne ikke lenger vil spille for U21-landslaget.

I en mail til TV 2 skriver Leif Gunnar Smerud følgende:

«Dette er spillere som over tid har hatt problemer med å etterleve de krav og forventninger som stilles til landslagsspillere. Vi har strukket oss så langt vi kan for å få de involverte til å forstå hva som forventes uten å lykkes. Derfor var det allerede bestemt og rapportert inn til ledelsen i NFF at disse tre ikke kom til å bli tatt ut på neste samling grunnet de utfordringer som har vært. Denne beslutningen ble tatt i god tid før spillerne ga melding om at de nå trekker seg fra landslagsspill. Jeg tar spillernes reaksjon til etterretning. Jeg kan forstå at de opplever det som tøft å bli utfordret på egen profesjonalitet, men som leder for en prestasjonsgruppe må jeg sette noen grenser».

Lise Klaveness skriver følgende:

«Gjennom en lengre periode har Leif Gunnar Smerud holdt undertegnede orientert om at disse spillerne over tid har hatt utfordringer med å etterleve de kravene og forventningene som stilles til landslagsspillere. Han har beskrevet teamets prosesser og forsøk på å håndtere dette underveis. Allerede 18. oktober fikk jeg melding om at spillerne ikke kom til å være aktuelle for å bli tatt ut i kommende U21-tropp, og vår plan var å informere spillerne i tid før uttaket om dette.

Å bygge god kultur er en viktig del av en landslagstreners jobb. Tar han ikke nødvendige grep og beslutninger i slike sammenhenger, gjør han heller ikke jobben sin.

Samtidig er dette er unge, talentfulle spillere som vi ønsker å ha dialog med videre slik at de eventuelt kan bli aktuelle for landslagsspill i fremtiden».

Neste landskamp for U21-landslaget er mot Kypros 15. november. Til disse kampene er neppe Tobias Heintz, Rafik Zekhnini og Dennis Johnsen med.