STEMNING: Det gikk hett for seg under kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga.
 Lillestrøm møter hjemme på Åråsen lørdag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STEMNING: Det gikk hett for seg under kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga. Lillestrøm møter hjemme på Åråsen lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det var en fantastisk ramme for Fotball-Norge

Både spillere, supportere og klubbene er enige om at det var en god ramme rundt lørdagens kamp, men at noen supporteres handlinger var i meste laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lillestrøms kaptein og superveteran Frode Kippe sier han aldri har opplevd lignende stemning på Åråsen i løpet av sin tid i klubben.

– Vi merket at det var ekstremt ladet stemning. Jeg tror ikke jeg har opplevd maken på Åråsen, så det var spesielt, sier Kippe.

– Jeg tror mange av spilleren synes det er ålreit. Vi følte sikkerheten var tatt hånd om, så jeg tror spillerne satt igjen med noe positivt. Det er litt utfordrende når det blir på den måten, men jeg tror spillerne synes det var artig. Men det er en grense som må settes et sted, uten at jeg tror vi kjente så mye på det. Spillerne hadde fokus på kampen, og jeg tror ingen føler seg truet, fortsetter LSK-kapteinen.

Han får støtte av lagkamerat Fredrik Krogstad:

– Jeg personlig synes det er fine rammer, men det er det å finne den balansegangen da. Det boblet kanskje litt over med raketter på banen, og de scenene etter kampen spesielt er ikke helt heldig. Men det er fint med sånne rammer i norsk fotball, mener midtbanespilleren.

– Vi følte oss ikke truet. Disse derbykampene trenger det. Jeg vil gjerne ha flere slike kamper, men det må ikke renne over. Man må ta tak i finlandshettene så man ikke kan gjemme seg, men jeg liker pyro.

– Det er en grunnpilar i supporterkultur

Talsperson for Klanen Erling Rostvåg mener bluss er en viktig del av tribunekulturen.

– For supportergrupperinger over hele landet er bluss en viktig stemningsskaper. Det setter rammer, det blir fine bilder av det, og det er mye kreativt man kan gjøre med det, også i kombinasjon med andre elementer på tribunen. Det er en grunnpilar i supporter- og ultraskultur, sier Rostvåg.

Han er klar på at noen supportergrupperinger gikk for langt på Åråsen lørdag, og at noen supportergrupperinger har brutt enigheten mellom supporterne og klubben.

– Det er viktig for meg å understreke at vi ikke er imot bruk av fyrverkeri på tribunen generelt, men det er det at det kastes på banen og maskering under hele kampen som er kjernen i problemet, mener Rostvåg, som kaller supporterne som skjulte seg bak finlandshetter for «feige».

– Det er ikke per definisjon trygt med bluss, og det er ikke per definisjon trygt å kjøre bil, men det går an å gjøre det i former som minimerer risiko. Vi har blusset i mange år på mange måter, uten skader. Men det er klart at det som skjedde på lørdag var at de som ikke bryr seg om konsekvensene satte tonen. Da er det ikke trygt.

Rostvåg sier at Klanen ikke vil være med å betale en eventuell bot, da styret i supporterorganisasjonen ikke har vært aktive i planleggingen.

– Det var en fantastisk ramme

Daglig leder i Lillestrøm, Robert Lauritsen, mener rammen rundt kampen på lørdag var fantastisk for fotball-Norge.

– Det var magisk. Det var bra. Det var en fantastisk ramme for Fotball-Norge, men så var det noen hendelser vi skulle vært foruten.

– Hvor går grensen?

– Med finlandshetter, fyrverkeri og bluss inn på banen. Der går grensa. Det er uholdbart, og det skal ikke være på fotballbanen, sier Lauritsen til TV 2.

Han er overbevist om at det vil kommer sanksjoner fra NFF i kjølvannet av hendelsene på lørdag.

– Vi har en fan som har vært med å betale dette ofte. Så kan du si mye om det, men det er sånn at vi får dette som klubb og må håndtere det deretter. Så må vi se hva boten er på.

– Noen ganger er det fansen som betaler den selv. Det har Kanarifansen gjort før, og gjort opp for seg, forteller Lauritsen.

– Vil ta tid

Yngve Haavik, kommunikasjonssjef i NFF, forteller til TV 2 Sporten at det trolig vil gå en stund før doms- og sanksjonsutvalget kommer med sin avgjørelse.

– Det vil ta tid. Saken skal først behandles i påtalenemd. Deretter skal en anmeldelse eller grunnlag skrives ut. Deretter behandling i doms- og sanksjonsutvalget. Beslutningen skal så skrives ut. Så offentliggjøring. Det er umulig å si når, men det vil ta tid. Dette er ikke en rødt kort-sak der disiplinærutvalget fatter beslutning samme uke. Det er helt andre saksprosedyrer i slike saker, skriver Haavik i en tekstmelding.