OVERRASKET SEG SELV: Selv om Maria Tviberg kom seg til finaleomgangen i storslalåm på tampen av fjorårssesongen, hadde hun ikke trodd at en topp ti-plassering i Sölden var mulig.
OVERRASKET SEG SELV: Selv om Maria Tviberg kom seg til finaleomgangen i storslalåm på tampen av fjorårssesongen, hadde hun ikke trodd at en topp ti-plassering i Sölden var mulig. Foto: NTB Scanpix

Maria (25) har røket korsbåndet fire ganger – så sjokkerte hun i Sölden

– Det er en drøm som går i oppfyllelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se herrenes sesongåpning i storslalåm fra Sölden på TV 2 og Sumo fra kl. 09.45 søndag.

Den norske laginnsatsen, med Mina Fürst Holtmann i spissen, og sensasjons-seieren til Alice Robinson, er snakkisene etter sesongpremieren i Sölden.

Men det er også Maria Tviberg, som overrasket med finaleomgangens beste omgangstid.

Slo verdensmesteren

Åsane-kjøreren, som ble nummer 26 i førsteomgang, kjørte seg helt opp til en sjetteplass.

Underveis satt 25-åringen og gliste i lederstolen, mens den ene toppkjøreren etter den andre, måtte gi tapt for Åsane-jenta.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, sa en sjokkert Tviberg etter rennet.

Sjetteplass er karrierebeste, og et ganske utrolig resultat med tanke på skadehistorikken til Geilo-kjøreren. I 2017 måtte hun operere korsbåndet for fjerde gang(!), etter et fall på trening i Lake Louise.

FALT STYGT: Her fraktes Maria Tviberg bort i helikopter etter fallet på utfor-trening i Lake Louise i 2017.
FALT STYGT: Her fraktes Maria Tviberg bort i helikopter etter fallet på utfor-trening i Lake Louise i 2017. Foto: Frank Gunn

Etter fallet i november 2017, mistet hun OL i Pyeongchang, og mens Ragnhild Mowinckel og resten av det norske laget forberedte seg til VM i Åre i februar, kjørte Tviberg FIS-renn på Beitostølen.

I dag slo hun den regjerende verdensmesteren i storslalåm, Petra Vlhová, på direkten i Sölden.

Vurderte fremtiden

– Det er en drøm som går i oppfyllelse. At det skulle skje i dag, hadde jeg aldri trodd.

Etter den siste operasjonen, hvor nære var du ved å legge opp?

– Jeg måtte vurdere om det var smart å fortsette, men jeg hadde en dialog med kirurgen min som var ekstremt avgjørende, forteller Tviberg

– Innerst inne hadde jeg jo ikke lyst til å legge opp. Så da fortsatte jeg, og nå står jeg her i dag. Det er helt vilt, legger hun til.

Lagvenninne Thea Louise Stjernesund, som ble nummer 20 i Sölden-premieren, hiver seg på:

– Det er virkelig helt rått det Maria gjør i dag, etter all den motgangen hun har hatt.

Arne Kristian Aune , spesialist i generell kirurgi og ortopedisk kirurg, er legen som har operert Tviberg for fire korsbåndskader. To ganger i hvert kne.

Han lar seg imponere over jobben Åsane-jenten har gjort.

– Jeg synes det er fantastisk gøy at Maria har fått til dette. Hun kjørte en del fart, men skjønte at det var nok skader. Så hun tok ned risikoen, og har gjort en kjempejobb med å bli tekniker, sier Aune til TV 2.

Han mener det er flere eksempler på alpinister som har kommet seg tilbake i verdenstoppen etter flere korsbåndskader.

– Tina Weirather har hatt tre, men har kommet seg på pallen igjen. Vi har kunnskap om idretten, og gir råd, men til syvende og sist er det utøverens beslutning.