Som 12-åring hadde han Tarjei Bø-plakat på gutterommet. Nå deler de rom på elitelaget

– For meg er han en legende.

Vinteren 2010 fikk Tarjei Bø sitt store gjennombrudd som skiskytter.

Med sin kvikke replikk og smittende humør ble han raskt en medieyndling.

– Jeg prøver ikke å kopiere noen, men tar litt fra Emil (Hegle Svendsen) og Ole (Einar Bjørndalen). Det mikser jeg sammen til Tarjei Bø. Det er han som er framtida, er det ikke det? sa Bø og skrattet høyt i TV 2s mikrofon.

– En ære
Stryningen opparbeidet seg raskt en solid tilhengerskare, og én av dem var en 12 år gammel gutt fra Fetsund.

I januar 2010 fikk han møte skiskytterhelten sin etter et renn i Ruhpolding. Spol snaue ti år fram i tid - og den nå 22 år gamle Johannes Dale er blitt romkamerat med barndomsidolet på elitelaget.

– Jeg må si det er litt spesielt. Jeg dro til Ruhpolding for å se Tarjei gå, og nå bor vi på rom sammen. Det er litt stilig, sier Dale.

Duoen ler når de studerer bildet av det første møtet i Ruhpolding i 2010.

– Han har vist det til meg før, sier Tarjei Bø.

– Vi har snakket mye om Emil Iversen, og hvordan han så ut da han var yngre. Man kan dra med Dale i samme slengen. Den boblejakka der var ikke bare dun, sier Bø og bryter ut sin lett gjenkjennelige latter.

Johannes Dale var såpass ivrig at han også hadde plakater av Tarjei Bø på gutterommet i Fetsund.

– Da jeg var ung hadde jeg plakat av Zidane, Roy Keane og den gjengen der. At jeg er på høyde med dem i øynene til Johannes, det er jo en ære for meg, sier Bø.

– For meg er Tarjei en legende, jeg må si det. Han fortjener litt ros, sier Dale, mens romkameraten holder seg takknemlig til brystet.

Jovial plugg
Johannes Dale er fersk på elitelaget denne sesongen, etter å ha imponert i IBU-cupen og verdenscupen sist vinter. Han fikk også prisen for årets gjennombrudd av Det internasjonale skiskytterforbundet i april.

– Jeg fikk prøvd meg litt i fjor, og vet hva går til denne sesongen. Jeg har et hårete mål om å havne på pallen. Hvis jeg har en dag hvor mye klaffer, så tror jeg det skal være oppnåelig, sier Fetsund-gutten.

Tarjei Bø beskriver tilveksten slik:

– Han er veldig jovial og skaper god stemning. Det er ikke bare jeg som må stå for latteren lenger, han bidrar veldig bra. I tillegg er han en hardhaus, med noen egenskaper vi kanskje har savnet litt på laget. En plugg med bra power og fart i kroppen. Det er noe vi kan lære av.

Men enda en Johannes på laget medfører selvsagt også enkelte forviklinger.

– Johannes (Thingnes Bø) ble litt fornærmet da den nye Johannes kom inn på laget, og det hele tiden var to som snudde seg hvis noen sa navnet. Min bror sa da «det e eg som e Johannes». Det er litt stjernenykker på Thingnes Bø om dagen, flirer Tarjei.

Han forsøker å overføre deler av sin kunnskap og erfaring fra ti år i verdenstoppen på ferskingen fra rekruttlaget.

– På rekruttlaget er det gjerne slik at man gir bånn gass hele tida. Den mentaliteten har han tatt med seg videre. Hvis det er noe jeg kan bidra med er det å lære ham å ha litt is i magen, og være litt kald når det drar seg til. For det er nå og fram til sesongstart at folk driter seg ut. Så nå må han være smart, sier Tarjei.

– Jeg prøver å suge til meg alt jeg kan av kunnskapen til Tarjei. Det sitter mye i hodet hans som jeg kan lære av, sier Johannes Dale.