Da treneren ga Haaland muligheten, skapte det bruduljer i spillerstallen

Erling Braut Haalands tidligere trener visste at det ville skape støy da han ga spisskometen tillit i Obos-ligaen allerede som 15-åring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erling Braut Haaland er på alles lepper etter en fenomenal sesongstart med status som Champions League-toppscorer etter seks mål på de tre første kampene for Salzburg.

– Han var egentlig god fra første trening. Jeg har alltid visst at han ville nå langt, men jeg kunne ikke ane at han skulle nå så langt allerede nå, sier Alf Ingve Berntsen til TV 2 dagen etter at hans tidligere elev satte inn to scoringer mot Kalidou Koulibaly og Napoli.

Berntsen var trener for Haaland og hans jevnaldrende var seks-sju år og opp gjennom ungdomsårene.

– Dette er en gutt med et spesielt talent for det han holder på med. Han har jobbet steinhardt over mange år, han er kjempeseriøs når det kommer til kosthold og søvn og han har tatt gode klubbvalg. Han har også hatt veldig gode medspillere og trent mye uorganisert. Forhåpentligvis har han også hatt gode fellestreninger, sier Berntsen.

Haaland-tillit skapte bruduljer

Haaland fikk debuten for Brynes A-lag i Obos-ligaen allerede som 15-åring. Etter kort tid kom Berntsen inn som trener for Haaland også på A-laget.

– Han debuterte kampen før jeg begynte, men jeg brukte ham en del. Allerede da hadde han en nese for mål og var god i boksen, selv om det fysiske ikke var helt på plass. Hadde han blitt satt opp i riktig situasjon, ville han scoret mål allerede da. Det uheldige var at han ikke fikk mange sjanser, sier Berntsen, som forteller at bruken av Haaland skapte uro i spillerstallen.

– Selvfølgelig blir det litt bruduljer når etablerte spillere blir utfordret av en 15-åring. Det var ikke bare Erling, men også andre unge fikk plassen. Jeg vil tro at det er derfor styret ville at jeg skulle ha jobben. Det skaper støy når en uferdig 15-åring får spille. Det skaper støy, ikke bare i Bryne. Det var jeg fullt klar over, forteller Alf Ingve Berntsen.

Haalands tidligere trener, som nå jobber for Bryne videregående skole, mener er det er forventet at spillere utenfor førsteelleveren er misfornøyde.

– Sånn er det nå, og sånn har det vært til alle tider, mener Berntsen.

Khalili: – Læringskurven var bratt

Aram Khalili var blant de etablerte spillerne i Bryne-stallen i 2016. Han så kampen mot Napoli og synes det er veldig gøy å se sin tidligere lagkamerat.

– Det aldri noen tvil om at han skulle lykkes med den mentaliteten og med den lysten og gleden over å vinne. Han var en «vi»-spiller, ikke en «jeg»-spiller. Han ville vinne med laget sitt. Det viste han også i intervjuet etter kampen mot Napoli, der han var forbannet over at de ikke fikk mer ut av kampen, sier den nåværende Jerv-angriperen til TV 2.

Slik beskriver han en ung Haaland på sine første Bryne-treninger:

– Erling var en sulten gutt. Han var sta, han ville lære mye. Og han ville lære fort. Han var en vinnerskalle som hatet å tape, sier Khalili.

Khalili minnes også at det ikke bare var god stemning da Haaland kom inn.

Aram Khalili (t.h.), her for Bryne mot Branns Kristoffer Barmen, skjønte tidlig at Erling Braut Haaland kom til å bli god.
Aram Khalili (t.h.), her for Bryne mot Branns Kristoffer Barmen, skjønte tidlig at Erling Braut Haaland kom til å bli god. Foto: Carina Johansen

– Han var nok litt unna det nivået vi var på den tiden, men læringskurven var veldig bratt. Han tok nivået, sier han.

– Man er ikke fornøyd når man ikke får spillere. Hadde man vært fornøyd, hadde man ikke drevet med toppidrett. Jeg kjente meg igjen i ham. Å få tillit har mye verdi når det gjelder motivasjon og drivkraft videre. Det lønner seg å gi unge spillere sjansen, og det er ikke bare der og da, sier Khalili.

– Han kan bli en verdensklassespiss

Khalili har vært i kontakt med Haaland etter Napoli-kampen.

– Jeg måtte sende ham en melding. Han ville veldig gjerne bli bedre på å heade, så jeg har gitt ham noen tips. Jeg likte det andre målet, forteller den luftsterke Jerv-spissen, og sikter til 2-2-utligningen fra Haalands hode.

Den tidligere Start-spissen har stor tro på at Haaland skal ta nye steg.

– Sky is the limit. Det viktigste er å unngå skader. Han må selvfølgelig ha en god porsjon flaks og riktig valg av klubb. Det neste steget blir veldig avgjørende, for jeg tror han kan bli en verdensklassespiss om han fortsetter å holde på som nå. Jeg er veldig glad på hans vegne, sier Aram Khalili.

Alf Ingve Berntsen mener Haaland er et bevis på at man kan lykkes uten å ha vært på et spisset toppnivå fra ung alder.

– Hvordan kan en ung spiller bli så god og feie over Europas beste forsvarere som om de var flatbrød? Hvordan kan en 19-åring fra Bryne gjøre det etter å ha trent med bredde- og toppspillere? Hva er årsaken? Det viser at det går an for mange, sier Berntsen.