SIKRET EM-PLASS: Både Wales, Nederland og Finland kvalifiserte seg til EM den siste uken.
SIKRET EM-PLASS: Både Wales, Nederland og Finland kvalifiserte seg til EM den siste uken. Foto: Scanpix/montasje

Disse skal til EM - slik ble det avgjort

Få oversikt over alt som skjedde i de avgjørende landskampene i 2019.

Se samtlige EM-kvalikkamper på TV 2 Sumo

Nå er det klart hvilke 20 nasjoner som skal til EM direkte og hvilke 16 som skal delta i playoff'en til våren.

Belgia, Italia, Russland, Polen, Ukraina og Spania var alle EM-klare før disse november-kampene og har nå fått selskap av Tyrkia, Frankrike, England, Tsjekkia, Finland, Sverige, Tyskland, Nederland, Kroatia, Østerrike, Portugal, Sveits, Danmark og Wales.

Her er de ti gruppenes status, en artikkel som er blitt kontinuerlig oppdatert gjennom uken, og i tillegg en statusrapport for play off'en til våren, der det nå er bekreftet at Norge skal gjøre sitt ytterste for å kvalifisere seg for neste sommers mesterskap.

Altomfotball: Se oversikten over samtlige puljer her

Gruppe A:

England sikret seg EM-billett med 7-0 over Montenegro torsdag, samtidig som Tsjekkia snudde 0-1 til 2-1-seier mot Kosovo i den helt avgjørende kampen om 2. plassen i gruppen. Dermed er ble de to forhåndsfavorittene begge klare for EM før de avsluttende kampene i helgen. England avsluttet deretter med stil og vant 4-0 borte mot Kosovo samtidig som Tsjekkia tapte i Bulgaria. Dermed vant Harry Kane og co. med seks poeng margin til slutt.

Sluttabell, gruppe A:

 1. England, 21p
 2. Tsjekkia, 15 p
 3. Kosovo, 11 p
 4. Bulgaria, 6 p
 5. Montenegro, 3 p

Tsjekkias suksess førte til at de opprettholder sin sterke rekke av deltakelser i EM. Helt siden oppløsningen av Tsjekkoslovakia og siden de fikk muligheten til å kvalifisere seg som egen nasjon har de klart det hver eneste gang. Høydepunktene var sølvet i debuten i 1996 og veien til semifinalen i 2004.

Kosovo deltar i en EM-kvalik for første gang siden de ble tatt opp som UEFA-medlem i 2016, og kan fremdeles bli historiske. De har nemlig en play-off plass å falle tilbake på som Nations League-gruppevinner på nivå D i fjor høst, og der de vil være blant de sterkeste kandidatene til å ta seg videre

For de to lagene i gruppen som ikke kjempet om avansement helt inn, er skjebnene forskjellig. Montenegro har ingen play off-plass å falle tilbake på, men Bulgaria får en ny mulighet ettersom så mange andre nasjoner som hadde prestert bedre enn dem i utgangspunktet nå har kvalifisert seg direkte til EM. De var femte best på nivå C i Nations League (2. plass i Norges gruppe), og får nå en ekstra sjanse siden. Det er imidlertid usikkert om plassen gis dem på nivå C eller på nivå A. Det avgjøres av loddtreking.

Gruppe B:

Ukraina hadde vunnet gruppen allerede før disse avgjørende kampene, og fikk til slutt som forventet følge direkte til EM av Portugal. Portugiserne gjorde jobben både mot Litauen i det første av to potensielle bananskall torsdag og i den avgjørende kampen mot Luxembourg lørdag. Til tross for at Cristiano Ronaldo slaktet «potetåkeren» de spilte på, vant de 2-0 og dermed skal den regjerende mesteren også direkte til EM.

Portugals suksess betød også at Serbia endte på 3. plass i gruppen, og som grundig rapportert i andre artikler betyr det et møte med Norge (nest best på nivå C i Nations League i fjor høst) på Ullevaal for Serbia (tredje best på C) i mars. Den trekningen var allerede foretatt før disse kampene.

Slutttabell, gruppe B:

 1. Ukraina, 20 p
 2. Portugal, 17 p
 3. Serbia, 14 p
 4. Luxembourg, 4 p
 5. Litauen, 1 p

Gruppejumbo Litauen var dårligst av samtlige lag på nivå C i Nations League og skulle derfor uansett ikke til EM, mens det for Luxembourg levde et ørlite håp om et første mesterskap noensinne helt til lørdag kveld. De var femte best på nivå D i fjor høst, og var dermed avhengig av at ett av de fire lagene foran dem kvalifiserte seg til EM via gruppespillet. Både Kosovo (gruppe A) og Nord-Makedonia (gruppe G) hadde teoretiske sjanser til det før disse november-kampene, men den siste av dem forsvant i Østerrike lørdag kveld.

Gruppe C:

Nederland og Tyskland sikret begge EM-plassen lørdag kveld. Nederlands 0-0 mot Nord-Irland i Belfast var nok til at britene ikke har sjanse å ta dem igjen, mens Tysklands oppskriftsmessige 4-0 over Hviterussland betyr at også de skal til mesterskap igjen neste sommer. Gigantene med tre EM-gull og tre EM-sølv på CVen sikret seg deretter gruppeseieren og toppseeding med hele 6-1 over Nord-Irland i siste kamp tirsdag.

Kamper/tabell, gruppe C:

 1. Tyskland, 21 p
 2. Nederland, 19
 3. N.Irland, 13 p
 4. Hviterussland, 4
 5. Estland, 1 p

Dermed er det duket for ny tysk deltakelse, men også nederlandsk mesterskapscomeback, seks år etter VM-bronsen i Brasil i 2014. Nord-Irland må nøye seg med play off-plass, som de får til tross for at de endte nederst av samtlige lag på nivå B i Nations League. De møter Bosnia-Herzegovina borte, før en enkeltkamp mellom vinneren av den kampen og vinneren av Slovakia-Irland definerer hvem som får EM-plass av de fire. nasjonene

Estland er helt ute av EM-dansen, mens Hviterussland får en ekstrasjanse via play-off siden de vant sin gruppe i Nations League på nivå D i fjor høst (fjerde beste vinner). Der venter Georgia borte i semifinalen, noe som ble bekreftet da Nord-Makedonia mistet sin siste sjanse for å kvalifisere seg direkte fra en av de andre puljene lørdag kveld.

Gruppe D:

Sveits kapret gruppeseieren foran Danmark mandag, men det bryr nok få i den danske leiren seg om. Åge Hareides lag klarte nemlig å unngå nederlag i Irland, og 1-1 i Dulbin var akkurat det som måtte til for å holde irene bak seg og selv sikre seg direkte plass i EM neste år. Sveitserne styrte også sin egen skjebne, og vant som forventet enkelt 6-1 borte mot Gibraltar i sin kamp.

Sluttabell, gruppe D:

 1. Sveits, 17 p
 2. Danmark, 16 p
 3. Irland, 13 p
 4. Georgia, 8 p
 5. Gibraltar, 0 p

Dermed ble Irland nummer tre, og er avhengig av play off for å kunne spille seg til sitt tredje EM på rad. De havnet nest nederst av alle lag på nivå B i Nations League, men vil allievel altså få en slik ekstrasjanse fordi såpass mange andre lag over dem i hierarkiet allerede er direkte kvalifisert. Tirsdag ble det klart at den plassen skal kjempes om på nivå B - nivået de hørte hjemme i i Nations League - siden nøyaktig fire lag fra det nivået må ut i play off. Irene møter Slovakia borte, før deretter vinneren av Boznia-Herzegovina mot Nord-Irland potensielt venter i en enkeltstående play-off-dyst. Georgia har også en ekstrasjanse som gruppevinner på nivå D, der de møter Hviterussland hjemme og så potensielt vinneren av Nord-Makedonia-Kosovo, mens Gibraltar - som har tapt alle sine kamper i år - blir hjemme fra EM.

Gruppe E:

Kroatia snudde kampen mot Slovakia og sikret seg både EM-plass og gruppeseier med 3-1-seieren lørdag. Bak dem kjempet så tre lag om 2. plassen til siste slutt, og det ble Wales som sikret seg den med 2-0-seier hjemme over Ungarn i siste kamp. Dermed datt også Ungarn fra 2. til 4. plass, og må belage seg på play-off. Det samme må Slovakia, som endte ett poeng bak waliserne og på 3. plass i gruppen. Det eneste laget som uansett er ute før tirsdagens kamper var Aserbajdsjan.

Sluttabell, gruppe E:

 1. Kroatia, 17 p
 2. Wales, 14 p
 3. Slovakia, 13 p
 4. Ungarn, 12 p
 5. Wales, 11 p
 6. Aserbajdsjan, 1 p

Både Slovakia, som ble nummer ni på nivå B i Nations League, og Ungarn, som ble nummer sju på nivå C, får play-off-mulighet fordi så mange av lagene foran dem allerede er direkte kvalifisert. Slovakia skal ut i aksjon mot Irland hjemme, før det deretter blir finale mellom vinneren av den kampen og vinneren av Bosnia-Herzegovinas oppgjør mot Nord-Irland i en finale. Ungarns plassering er foreløpig ukjent, da det enten blir på nivå C mot Skottland eller som ett av tre lag fra nivå C som blir plassert opp til nivå A der kun Island trenger play-off for å komme til EM. Det avgjøres av loddtrekning fredag.

Gruppe F:

Norges gruppe ble også avgjort fredag kveld, da Sverige gjorde jobben i Romania og sikret 2. plassen bak Spania. Dermed hadde Norge kun FIFA-rankingpoeng og en eventuell 3. plass i gruppen å spille for borte mot Malta mandag. Den ble da også sikret, med 2-1-seier samtidig som Romania tapte hele 0-5 borte for Spania.

Sluttabell, gruppe F:

 1. Spania, 26 p
 2. Sverige, 21 p
 3. Norge, 17 p
 4. Romania, 14 p
 5. Færøyene, 3 p
 6. Malta, 3 p

Backupmuligheten via Nations League er imidlertid som kjent allerede i boks for Norge, som altså møter Serbia på Ullevaal i mars. Deretter venter vinneren av Skottland og enten Romania, Israel, Bulgaria eller Ungarn i en enkeltstående finale. Romania får nemlig også en ekstra sjanse fra denne puljen, til tross for at de ble nummer åtte på Nations League-nivå C i fjor høst. Det skyldes at så mange lag over dem i hierarkiet klarer å kvalifisere seg direkte. Og det blir altså loddtrekning mellom dem, Israel, Bulgaria og Ungarn om hvem av dem som skal inn på nivå C sammen med Skottland, Norge og Serbia, og hvilke tre av dem som skal bryne seg på Island fra et fra høyere nivå. Malta og Færøyene har for øvrig begge vært helt ute av EM-dansen lenge.

Gruppe G:

Gruppevinner Polen var allerede EM-klare før denne runden, og fikk selskap av Østerrike lørdag kveld da de slo Nord-Makedonia 2-1. Dermed røk den direkte EM-plassmuligheten for både Slovenia, Israel og Nord-Makedonia i helgen.

Sluttabell, gruppe G:

 1. Polen, 22 p
 2. Østerrike, 19 p
 3. Nord-Makedonia, 14 p
 4. Slovenia, 14 p
 5. Israel, 11 p
 6. Latvia, 3 p

Nord-Makedonia er imidlertid i den posisjonen at de er sikret playoff, siden de vant sin gruppe i Nations League på nivå D, og skal der møte Kosovo og deretter vinneren av Georgia-Hviterussland i en kamp om EM-billett i mars. Israel får tilsvarende mulighet fra et annet nivå (enten C eller A, av samme grunner som overnevnte) fordi de var sjette best på nivå C, mens Slovenia (som ble jumbo i Norges Nations League-gruppe) er sjanseløse på EM-plass. Latvia er og var ute uansett før denne runden med kamper.

Gruppe H:

Tyrkia og Frankrike ble EM-klare torsdag etter at Tyrkia-Island endte 0-0. Det resultatet førte nemlig til at islendingene ikke kunne ta igjen noen av de to andre. Senere på kvelden sørget Frankrike selv med 2-1-seier over Moldova for at de gjenvant initiativet i gruppen, og søndag sikret fjorårets verdensmester gruppeseieren med 2-0 borte mot Albania.

Sluttabell, gruppe H:

 1. Frankrike, 25 p
 2. Tyrkia, 23 p
 3. Island, 19 p
 4. Albania, 13 p
 5. Andorra, 4 p
 6. Moldova, 3 p

Island får allikevel en sjanse til å kvalifisere seg via playoff'en siden de har prestert så godt de foregående år at de var en A-nasjon i Nations League høsten 2018. Der var de en kasteball, tapte samtlige fire kamper og fikk en totalmålforskjell på -12, men det gjør ingenting så lenge alle de andre elleve nasjonene kvalifiserte seg direkte. Hvem som blir islendingenes motstander er helt avhengig av hvilke tre lag fra nivå C (tre av Romania, Israel, Bulgaria og Ungarn) som trekkes opp til deres nivå, men det som nå er klart er at de i hvert fall får hjemmekamp i semifinalen.

Albania, Andorra og Moldova hadde ikke sjanse til avansement, verken via gruppespillet eller via playoff, forut for november-kampene.

Gruppe I:

Forut for disse kampene var dette den eneste gruppen der begge de to direkteplassene allerede var avgjort, så Belgia (til slutt 30 poeng) og Russland (24 poeng) kjempet i praksis kun om gruppeseieren da de møttes lørdag. Den sikret Belgia seg på overlegent vis med 4-1-seier på russisk jord. Deretter slo VM-bronsevinneren Kypros 6-1 tirsdag, og sikret seg med det sin tiende strake triumf av ti mulige i gruppespillet.

Sluttabell, gruppe I:

 1. Belgia, 30 p
 2. Russland, 24 p
 3. Skottland, 15 p
 4. Kypros, 10 p
 5. Kasakhstan, 10 p
 6. San Marino, 0 p

Skottland, Kasakhstan, Kypros og San Marino kompletterte gruppe I, men var i praksis sjanseløse på avansement via gruppen for lenge siden. Når det gjelder playoff, var imidlertid skottene sikret. De var best på nivå C i Nations League, og skulle egentlig møte Finland i sin semifinale. Finnene kvalifiserte seg imidlertid direkte (se neste pulje), og da blir nå enten trolig bulgarsk, israelsk, ungarsk eller rumensk motstand på Skottland. Det avhenger av den nevnte loddtrekningen rundt hvilket lag fra nivå C som må spille sin kvalik på et høyere nivå. Skottland har uansett hjemmekamp i sin semifinale siden de var den beste gruppevinneren i Nations League nivå C i fjor høst. Kypros, Kasakhstan og San Marino blir alle hjemme fra EM også denne gang.

Gruppe J:

Italia var gruppevinner allerede før denne runden, og hadde vunnet samtlige kamper i kvalifiseringen. De imponerte allikevel stort med 3-0-seier borte mot Bosnia-Herzegovina fredag før de deretter fullførte en sylskarp kvalifiseringsrekke av ti strake triumfer med hele 9-1 hjemme mot Armenia mandag.

Sluttabell, gruppe J:

 1. Italia, 30 p
 2. Finland, 18 p
 3. Hellas, 14 p
 4. Bosnia-Herzegovina, 13 p
 5. Armenia, 10 p
 6. Liechtenstein, 2 p

Allerede fredag ble det også klart at Finland skal delta i sitt første mesterskap noensinne etter at de nedsablet Liechtenstein 3-0 på hjemmebane. Finnene avsluttet deretter sin kvalik med 1-2-tap borte mot Hellas mandag.

Bosnia-Herzegovina måtte dermed ta til takke med kvalik, som de sikret seg som nivåvinner på nivå B i fjor høst. De skal møte Nord-Irland på balkansk gress i semifinalen, før det deretter potensielt blir finale mot vinneren av Slovakia-Irland.

En ekstrasjanse kunne også Hellas fått, litt avhengig av hvordan det gikk med lag foran dem i hierarkiet, men som nummer ni på nivå C i fjor skulle det mye til, og resultater i andre puljer i helgen talte mot dem. Dermed går EM 2020 uten vinnerne fra 2004, og fra denne gruppen var og er både Armenia og Liechtenstein også helt ute av dansen.

Oppsummert gikk følgende nasjoner direkte til EM: England, Tsjekkia, Ukraina, Portugal, Nederland, Tyskland, Danmark, Sveits, Kroatia, Wales, Spania, Sverige, Polen, Østerrike, Frankrike, Tyrkia, Belgia, Russland, Italia og Finland.

Det som foreløpig er klart av play-off'en ser slik ut:

Semifinaler nivå A:
Island-Bulgaria/Israel/Ungarn/Romania*
Bulgaria/Israel/Ungarn/Romania**-Bulgaria/Israel/Ungarn/Romania*

Semifinaler nivå B:
Bosnia-Herzegovina - Nord-Irland
Slovakia-Irland

Semifinaler nivå C:
Skottland-Bulgaria/Israel/Ungarn/Romania*
Norge-Serbia

Semifinaler nivå D:
Georgia-Hviterussland
Nord-Makedonia - Kosovo

* Ifølge UEFAs egne hjemmesider er det slik at loddtrekning vil avgjøre hvilken nasjon av Bulgaria, Israel, Ungarn og Romania som vil gjøre sin kvalik-entré på nivå C (der de kommer fra) og hvilke tre som må flyttes til nivå A der Island er det eneste laget som trenger kvalik-muligheten.

Les mer om kvaliken - fordelt etter Nations League-innsatsen - på UEFAs egne sider her.

Kilde: UEFA