HØY BELASTNING: Flere spillere sliter med småskader. Det gir Christian Berge hodebry.
HØY BELASTNING: Flere spillere sliter med småskader. Det gir Christian Berge hodebry. Foto: Vidar Ruud

Derfor hviles seks spillere i viktig landslagsturnering

Golden League gir håndballgutta to dyrbare kamper før EM på hjemmebane, men turneringen må brukes til å hvile spillere i form.

– One take, vettu.

Sander Sagosen gliser etter å ha levert på sosiale medier til TV 2. Snakketøyet er det med andre ord ingenting i veien med. Lysken har vært en annen sak. Landslagsstjernen skadet seg for PSG for fem uker siden. Nå hviles han i form mot Spania under Golden League.

– Jeg tar ingen sjanser. Jeg har så å si hatt min første håndballtrening her nede. Det var godt å spille håndball igjen, men jeg tar ingen sjanser på å spille kamp så tidlig.

Men han er ikke alene. Seks spillere må hviles eller begrenses i turneringen hvor Norge møter Spania på torsdag og Frankrike eller Danmark på lørdag.

– Det er litt av prisen å betale for å ha mange gode spillere ute i gode klubber. Det er et hardt kjør. Det er tøff belastning blant våre spillere, men det er også en bekreftelse på at vi har veldig mange gode spillere, mener Sagosen.

Magnus Abelvik Rød har fått vanvittig med spilletid i Flensburg. Med to høyrebacker skadet er den høyreiste 22-åringen alene på sin posisjon.

– Jeg må ta litt vare på kroppen min. Jeg har hatt en ganske tøff belastning i Tyskland, og det er ikke så mye vits i å utsette seg for mer belastning ved å spille disse to kampene. Vi reiser så mye og har de tøffe bortekampene i Champions League 48 timer etter at vi har spilt en tøff ligakamp så da er det greit å få en uke på samme sted og få litt behandling av kroppen.

Oktober-turneringen ble for bare få år siden brukt til å få spillere i kampform og opp på nivå. Med så mange proffer med stadig mer ansvar i sine toppklubber brukes nå turneringen til å gi spillerne restitusjon og behandling.

– Vi har en gjeng som spiller på et veldig høyt nivå nå. De er sentrale i klubbene sine, og det ønsker vi jo, men det fører til høy kampbelastning og en del smårusk vi har valgt å ta tak i denne uka, sier landslagets fysioterapeut, Harald Markussen.

Han gir oss skadestatus før møtet med Spania:

Sander Sagosen skal ikke spille etter en avtale med PSG. Han fikk en muskelskade i lysken for snart fire uker siden. Han har stor fremgang og får trent veldig bra.
Bjarte Myrhol har hatt en kjenning på forsiden av låret. Han har blitt mye bedre. Han kommer vi nok til å begrense spilletid på, men det ser veldig bra ut.
Magnus Abelvik Rød er veldig sentral i klubben sin og spiller mye. Han har vondt i en jumpers-knee sene. Han har vi virkelig tenkt til å bruke mye tid på denne uka så han kan snu utviklingen. Han kommer heller ikke til å spille for å få pila til å peke i rett retning.
Kent Robin Tønnesen har et hælproblem. Han spiller i klubben sin og for å få pila til å peke i rett retning spiller han ikke denne uka.
Magnus Fredriksen fikk en støtskade i CL-kampen til Elverum mot Celje på søndag og den har ikke gått vesentlig tilbake. Da skal han få reise tilbake og restituere hos Elverum uten at det vil bli noe langvarig.
Petter Øverby har hatt en betennelse på hjertet i lang tid. Alle tester er positive. Han trener ikke langt unna fullt, men spiller ikke kamper denne uka.

God kontroll

En lang liste, men ingen står per nå i fare for å miste EM på hjemmebane i januar.

– Vi er veldig føre-var nå. Det er denne uka vi har mulighet til å justere belastningen for de. Sånn vi ser det nå har vi god kontroll. Vi har gått fra disse turneringene fra å utvikle spillerne på trening til å justere belastningen for spillerne. Det er fordi spillerne har gått fra et mye lavere nivå til et høyere nivå internasjonalt, sier Markussen.

Selv om Golden League består av to viktige landslagskamper for Christian Berge til å kjøre inn viktige elementer risikerer han ingenting når det kommer til spillernes fysiske form.

– Vi spiller ikke med risiko på de småskadde spillerne i en turnering som ikke betyr noen så de får muligheten til å være her og restituere, trene godt fysisk og få masse god behandling. Så sender vi de tilbake uten at vi har slått opp en skade.

Plussiden er at yngre krefter kommer inn. I Danmark har Berge med seg tre debutanter i tillegg til Willam Aar, som fikk sin debut i april. Alle ligger an til å få spille.

– Tidligere har jeg tatt med spillere som kanskje ikke har fått spilt så mye, nå er er det ikke den muligheten. Nå MÅ de spille. Og jeg gleder meg vanvittig til å se den kampen mot Spania.

– Hvem står fremst i rekken for å få spilletid her nede?

– Alle sammen, ler Berge.

Høy belastning

Sander Sagosen mener situasjonen viser hvor mye de norske profilene har vokst de siste årene.

– Det er et veldig stort kompliment til spillerne for vi spiller nå rundt i de største klubbene i verden og har veldig mye belastning som viser at vi er gode spillere, men igjen med høy belastning og da må man ta vare på kroppene sine i den situasjonen man kommer i.

– Nå er det noen nye som får muligheten og som kan stå med landslagsdrakta for aller første gang. Det er mange som skal bære litt ansvar når andre er borte så det blir en morsom og spennende kamp.

Han har sammen med flere stjerner tatt til orde for å redusere kampbelastningen på klubb og i Champions League.

– Det var en komité i Østerrike nå i sommer. Presidenter i IHF og EHF var til stede. Vi fikk lagt frem synspunktene våre på ulike ting. Vi blir hørt litt, men det er en lang vei. Det er mye belastning på de beste spillerne og da går det utover turneringer som dette, dessverre.