REKORDSETTER: Magnus Carlsen. Her fra en turnering i København i Mai. Foto: Claus Bech
REKORDSETTER: Magnus Carlsen. Her fra en turnering i København i Mai. Foto: Claus Bech

Magnus Carlsen satte verdensrekord

Men er langt fra imponert over egen prestasjon.

Magnus Carlsen spilte remis mot Levon Aronian i turneringen på Isle of Man og satte samtidig en smått utrolig langsjakkrekord mandag.

Den norske verdenseneren har nå spilt 101 strake partier i klassisk sjakk uten å tape. Det er verdensrekord, ettersom kineseren Ding Liren hadde den internasjonalt anerkjente rekorden på 100 strake partier som ubeseiret. Den tangerte Carlsen søndag.

Carlsen har ikke tapt et langsjakkparti siden 31. juli i fjor. Da tapte han mot aserbajdsjanske Shakhriyar Mamedyarov i Biel-turneringen i Sveits. Siden er det blitt 33 seirer og 68 remis.

Det gjør han uten å være i toppform, ifølge ham selv.

– Jeg vil ikke si det var en god prestasjon. Rekken uten tap er fin, men prestasjonen min var ganske medioker, sier Carlsen i et intervju med Chess.com vist på Twitch.

– 100 er et magisk tall å passere. Det hadde jeg aldri trodd jeg skulle klare. Jeg har hatt litt flaks, selvsagt, også i denne turneringen.

Ny oppgave

Neste oppgave for Carlsen blir tidenes første offisielle VM i Fischer-sjakk. Semifinalene starter kommende søndag, og VM spilles på Henie Onstad-senteret på Høvik utenfor Oslo.

Fischer-sjakk skiller seg fra vanlig sjakk blant annet med at brikkene blir satt opp nærmest tilfeldig på brettet. Det gjør forberedelser langt vanskeligere. Normalt sett en fordel for en intuitiv sjakkspiller som Carlsen, men ikke i den formen han er i nå, påstår han.

– Jeg er ivrig på å prøve å vinne det, men jeg har ikke spilt så bra i det siste, sier Carlsen til Chess.com.

– Forberedelsene mine har vært bra, men sjakknivået mitt har ikke vært så bra. Det vil være en stor utfordring å spille uten teori. Normalt sett ville jeg vært glad for det, men nå er det annerledes.

Ikke turneringsseier

Andre er naturlig nok mer imponert over sjakk-kongens resultater og spill.

– 101 partier uten tap.. Egentlig er det mer overraskende at du har tapt partier enn at du setter verdensrekord, @MagnusCarlsen. Gratulerer! Du fortsetter å imponere, skriver kulturminister Trine Skei Grande på Twitter.

Aronian valgte en meget offensiv åpning med hvite brikker i mandagens parti, og det gjorde at Carlsen brukte en del tid i starten. Men nordmannen forsvarte seg godt, og stillingen var så å si helt jevn etter tolv trekk, ifølge datamaskinen som analyserte partiet.

Etter det begynte Aronian å bruke mer tid på trekkene. Armeneren hadde spilt svært hurtig i åpningen. Det jevnet seg ut på tiden etter nordmannens 16. trekk. Ifølge dataanalysene hadde svart også en liten fordel i stillingen.

Etter 34 trekk ble spillerne likevel enige om remis.

Et halvt poeng var riktignok ikke nok til å sikre turneringsseier. Carlsen endte på 7,5 poeng. Fabiano Caruana endte på 8.

(©NTB/TV 2 Sporten.)