MÅ VENTE: Tim Robin Lihaug må smøre seg med tålmodighet.
MÅ VENTE: Tim Robin Lihaug må smøre seg med tålmodighet. Foto: Marit Hommedal

Lihaugs tittelkamp utsatt fordi motstander var for gammel

Knockout-nemnda godkjente ikke Ruben Eduardo Acosta (41).

Tim Robin Lihaug skulle etter planen bokse tittelkamp mot argentinske Ruben Eduardo Acosta (41) i Grieghallen 26. oktober.

Nå er kampen avlyst.

Grunnen er at Lihaugs motstander ikke ble godkjent av knockout-nemnda. Aldersgrensen for å bokse profesjonelt i Norge er 40 år. Acosta er 41 år. Søknaden om å arrangere selve boksestevnet ble også avvist.

Det ble søkt om dispensasjon fra aldersgrensen, men nemnda sa nei.

– Problemet var Acosta. Han fikk ikke dispensasjon til å bokse her i Norge. Det lar seg ikke gjøre. Da jeg fikk høre det, gikk alt i svart. Det er tross alt bare en uke til. Det var ikke gøy. Men dette er min kamp. Ting blir flyttet. IBA er fast bestemt på at jeg er førsteutfordrer. Det er fint å høre. Det ordner seg, men det blir utsatt, sier Lihaug til TV 2.

– Proffboksing er lovlig i Norge, men regelverket er ikke laget for at det skal være enkelt å arrangere. Det er veldig vanskelig. Jeg skal ikke gå til angrep på de som sitter i nemnda, for de gjør bare jobben sin. Men systemet for å få gjennom proffkamper i Norge er veldig krevende, sier han.

Morten Justad Johnsen, leder i Godkjenningsnemnda i Kulturdepartementet, sier dette til TV 2:

– Vi vurderte to søknader som gjald henholdsvis selve kampaktiviteten under stevnet og dispensasjon fra aldergrensen på 40 år etter norsk lov. Kampaktivitet som tillater knockout krever godkjenning i Norge. Da må man oppfylle en rekke sikkerhetsbestemmelser. Vi har funnet at de ikke er oppfylt her. Det er hovedsakelig begrunnet i mangelfull søknad og mangelfull dokumentasjon. Blant annet er det ikke dokumentert om eventuelle dopingdommer vil bli håndhevet utenfor Europa.

Den formelle søknaden kom til nemnda forrige uke og det er grunnen til at nemnda hastebehandlet den 11. oktober.

– Nemnda praktiserer aldersgrensen strengt og har av hensyn til utøvers helse og sikkerhet kun gitt dispensasjon for enkeltkamp/tittelkamp med høyt internasjonalt nivå og hvor nemndas medisinske krav er oppfylt. Søknaden hadde blant annet manglende medisinsk dokumentasjon og det var ikke dokumentert at søknaden omfattet et sportslig nivå på linje med nemndas praksis. Vi fant derfor ut fra en helthetsvurdering at det ikke kunne gis dispensasjon, sier Morten Justad Johnsen.

Vil bokse i mars

Avlysningen påvirker også kampene til Simen Nysæther, Adam Mekdad og Aron Jahnsen, som skulle bokset matcher før Lihaugs kamp mot Acosta.

Nå vil Lihaug i stedet få mulighet til å vinne IBAs VM-tittel 7. mars 2020. Det blir en ny motstander for nordmannen.

– Jeg regner med at motstanderen blir klar i løpet av året. Vi har god kontakt med IBA. De skal finne en motstander under 40 som er kvalifisert. Da blir det en ganske god bokser, sier Lihaug.

Han skulle etter planen til Gran Canaria etter kampen. Den turen blir ikke avlyst.

– Men treningen blir lagt litt om. Nå kommer jeg til å gå ned et hakk i to måneders tid før ny oppkjøring starter 1. januar. Jeg skal blant annet en tur til Gran Canaria med damen. Jeg skulle kose meg litt etter kampen, men den kommer nå før kampen. Jeg ser lyst på det nå, selv om det er tøft at det ender slik uken før. Jeg var helt knust da det skjedde, men folk jobber for å få det til. Det setter jeg stor pris på, avslutter han.