FELLESSKAP: Det norske laget jubler etter 1-1 mot Spania lørdag. Nå må prestasjonen gjenskapes og resultatet forbedres enda et hakk for at det direkte EM-håpet skal leve.
FELLESSKAP: Det norske laget jubler etter 1-1 mot Spania lørdag. Nå må prestasjonen gjenskapes og resultatet forbedres enda et hakk for at det direkte EM-håpet skal leve. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

Mentaliteten i laget hylles før skjebnekampen

Norges kaptein og trenere forteller om et samhold der flere og flere tar ansvar. TV 2s ekspert mener også laget fremstår på en helt annen måte enn før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Romania-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo tirsdag fra 20.00 (kampstart 20.45)!

Tirsdag er det duket for skjebnekamp i Norges EM-pulje i Bucuresti, der ingenting annet enn tre poeng mot Romania vil være godt nok for at et realistisk håp om direkte avansement til neste års mesterskap skal holdes i live.

1-1-resultatet mot Spania viste et oppofrende norsk landslag som stadfestet at de kan levere mot de aller ypperste, og særlig mentaliteten i gruppen trekkes frem av flere forut for bataljen på rumensk jord.

– Det var en fantastisk oppløftende prestasjon at vi kan gjennomføre en slik prestasjon mot en av verdens største nasjoner. Vi gjennomførte fabelaktig, sier assistenttrener Per Joar Hansen til TV 2.

Han forteller om et trenerteam som kjente på stolthet etter Spania-opptredenen, og fortsetter:

– Du blir stolt, glad og rørt. Du sitter igjen med mange følelser etter kampen, og mest av alt glede på spillernes vegne over at de klarer å få ut potensialet og viser i en enkeltkamp mot en store nasjon at de kan gå ut der og være den beste utgaven av seg selv. Det er ikke så lett. Alle sammen spilte «lagets kamp», og det vitner om stor, stor kvalitet - både taktisk, teknisk, fysisk og mentalt.

– Vi er blitt mange kapteiner i laget

Poenget ble sikret via oppofrende og heroisk innsats av visekaptein Omar Elabdellaoui i sluttminuttene. Forut for Romania-oppgjøret som må vinnes, er hovedkapteinen Stefan Johansen klar på at det er flere enn dem som har bindet på armen som fremstår i slike roller i denne spillergruppen.

– Både jeg og ham danner et bra kapteinsteam. Vi er blitt såpass mange kapteiner i laget som tar ansvar, både på spillermøter og i garderoben. Det er vi to som bærer bindet, men det viktigste er at vi alle sammen tar ansvar. Det føler jeg at vi gjør. Vi er stolte over å være både kaptein og visekaptein, men vi er mange ledere, sier Fulham-spilleren.

Det er også et virkelighetsbilde av spillergruppen som deles av hans sjef.

– Jeg synes denne gjengen har vokst hele tiden. Det har kommet inn en del nye spillere også, men hele den mentale styrken og måten de er på i gruppen har vokst hele tiden. Jeg tror det henger sammen med lederbiten de snakker om. Flere og flere av dem har fått litt mer sentrale roller i sine klubber. Ta for eksempel Omar, som er blitt kaptein i Olympiakos. Jeg tror spillere automatisk vokser og tar mer for seg også når de kommer hjem til landslaget om de også får en mer sentral rolle i sine klubblag, også fotballmessig. Det har vært en veldig positiv utvikling på det området, sier Lars Lagerbäck.

TV 2-ekspert: – Norge er avhengig av det om det skal bli sluttspill

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er blant dem som mener at nettopp en slik innstilling og mentalitet er helt avgjørende for å bli et lag å regne med helt i det ypperste selskap, og trekker også frem spesifikt en av de «usynlige» kapteinene uten bind som Johansen refererer til.

  1. Spania, 19 p
  2. Sverige, 14 p
  3. Romania, 13 p
  4. Norge, 10 p
  5. Malta, 3 p
  6. Færøyene, 0 p

Gjenstående kamper for de fire topplagene som kjemper om EM-plassene:

15. oktober:
Romania-Norge
Sverige-Spania

15. november:
Norge-Færøyene
Romania-Sverige
Spania-Malta

18. november:
Malta-Norge
Spania-Romania
Sverige-Færøyene

– Mot Spania var det flere ledere i det norske laget, og det er Norge avhengig av om det skal bli sluttspill i fremtiden. Det er mange måter å være en leder på ute på en fotballbane, og Joshua King er et eksempel på en spiller hos Norge som ikke har kapteinsbindet rundt armen, men som har fremstått som en leder i kamp etter kamp for Lars Lagerbäck. Jobben han legger ned for kollektivet er enorm, og det smitter naturligvis over på spillerne lengte bak i banen, sier den tidligere Start-spilleren.

Les også: TV 2 Sportens eksperter og profiler: Roller og bindinger

Haitam Aleesami, som ble kåret til banens beste av nettopp Mathisen mot Spania lørdag, forteller også om en offensiv innstilling i spillergruppen. Håpet er iallfall å replisere det mentale aspektet som gjorde at prestasjonen mot Spania var blant nye norsk landslagshistories beste.

– Vi må ha tre poeng i de tre neste kampene. Enkelt og greit. Vi får være offensive. Vi vet at Romania er et godt lag, og så får vi håpe at vi går inn dit med samme mentalitet. Vi er offensive i hodet, med samme råskap, og vi gjør det sammen slik vi har vært gode på i det siste, sier Frankrike-proffen, som selv var blant dem som hyllet den krigerske mentaliten til Elabdellaoui umiddelbart etter kampslutt på Ullevaal lørdag.

– Ikke alltid sett ut som alle elsker å spille med flagget på brystet

TV 2s ekspert Mathisen lot seg også beundre av situasjonen som sikret poenget mot Spania, og mener den vitner om en innstilling til det å spille landslagsfotball som ikke alltid har vært tilstedeværende i de norske fargene.

– Man kommer ikke utenom Omar Elabdellaoui og hvordan han ofret seg før 1-1. Det å hoppe inn i en duell på den måten er det ikke alle som hadde gjort, og det er den type spillere Norge har savnet de gangene det ikke har blitt sluttspill. Nå ser det ut som at hele laget elsker å spille med flagget på brystet, og det er ikke alltid det har sett slik ut, sier han.

Henriksen: – En helt annen giv enn det har vært

Det er tydelig at den oppfatningen deles av flere i en tropp som utad generelt har vært preget av god stemning og sterkt kameratskap gjennom en hel uke allerede. Spania-kampen lørdag kom nøyaktig ni år etter Markus Henriksens landslagsdebut mot Kroatia i 2010, og trønderen bekrefter at stemningen har nådd et høydepunkt.

– Den dynamikken vi har i troppen, både sportslig og sosialt, er veldig, veldig bra. Vi gleder oss alle sammen skikkelig til å komme på samling, og det er en helt annen giv enn det har vært. Jeg har vært med ganske mange år på landslaget. Nå håper jeg vi klarer å dra i land det å komme til et stort mesterskap, for det føler jeg dette landslaget her fortjener.

– Og du er klar for å hoppe inn i en duell på slutten mot Romania hvis det trengs?

– Selvfølgelig. Hvis man får noe godt ut av det, selv om man får seg en trøkk, så gjør man det, smiler Hull-spilleren.

Se Romania-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo tirsdag fra 20.00 (kampstart 20.45)!