Landslagskeepernes spesielle variant: – Som en halvdårlig Donald-stripe

Frode Grodås eksperimenterer daglig med nye oppvarmingsøvelser på landslagets treninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske landslaget finpusser formen inn mot de TV 2-sendte oppgjørene mot Spania (lørdag) og Romania (tirsdag), som avgjør den videre skjebnen i EM-kvaliken i løpet av den neste uken.

På Ullevaal-gresset gjennomgås taktiske varianter og innprenting av det Lars Lagerbäck har kalt «tålmodig forsvarsspill», men det mest iøyenfallende for dem som har overvært starten av av øktene har kanskje vært måten keeperne varmer opp på.

Hver eneste dag drar keepertrener Frode Grodås nye øvelser opp av hatten, og særlig onsdagens variant der store medisinballer var involvert fikk de bivånende til å lette på øyelokkene.

– Jeg bruker faktisk ganske mye tid på å forberede øktene. Ofte kan jeg sitte i en time og to og jobbe med det. Og så handler det litt om å gjøre noen nye vrier av og til, gi dem litt utfordringer og gjerne med humor. Det synes jeg er kult, og det setter keeperne også pris på, sier Grodås til TV 2.

Se aksjonen med medisinballene, der Grodås, sammen med landslagets materialforvalter Børge Fedje (tidligere Sogndal-keeper), setter keeperne på prøve i videovinduet øverst!

Mathisen: – Så ut som noe fra en halvdårlig Donald-stripe

TV 2s fotballekspert, som selv overværer nærmere 50 landslagstreninger hvert år, har latt seg underholde av Grodås’ seneste krumspring denne uken.

– Akkurat den der med ballene, det så ut som noe fra en halvdårlig Donald-stripe, men vi skal ikke undervurdere effekten av å gjøre ting litt annerledes. Frode Grodås er veldig flink til å variere øvelsene for keeperne, og det tror jeg de setter pris på siden det må være dørgende kjedelig å gjennomføre de samme oppvarmingsøvelsene dag ut og dag inn i årevis, sier Jesper Mathisen.

Jarstein: – Frode har alltid noen småting på lur

Keeperne selv synes også å sette pris på variasjonen, selv om Rune Almenning Jarstein må dra på smilebåndet når han blir konfrontert med den seneste varianten.

– Jeg visste ikke om den der, men den var egentlig fin, den. Det handlet om å få et lite spensthopp før du skal skyve over og få et skudd. Frode har alltid noen småting på lur. Noen ganger må du koble på hodet og litt forstyrrelser er bra for tankegangen og konsentrasjonen, sier mannen som skal vokte Norges bur mot Spania lørdag.

Ørjan Håskjold Nyland har forståelse for at øvelsen kunne se rar ut fra utsiden, men bekrefter at hans tidligere treningsøvelser der medisinball har vært involvert har vært av en annen grad enn denne.

– Jeg har jobbet litt med det, men aldri hoppet over slike, så det var vel en ny øvelse fra Grodås. Det er spennende å prøve nye ting, så det var okey det. Det handler vel litt om eksplosivitet og det å få i gang kroppen og muskulaturen. Det er greit å prøve nye ting. Alle skuddaksjoner eller aksjoner i kamp blir som regel forskjellige, så det er greit å «mixed it up» litt, sier Aston Villa-keeperen.

– Nesten ikke den samme øvelsen flere ganger gjennom en uke

Grodås bekrefter at nettopp variasjon i øvelsene er ekstremt viktig, og at han prøver å finne frem til de optimale variantene innen forskjellige områder av treningshverdagen.

– Jeg gjør nesten ikke den samme øvelsen flere ganger gjennom en uke. Det er alltid forskjellig. Og så går det litt temabasert. Denne økten hadde et litt fysisk preg med litt hopp og litt forflytning, og så være skuddklar. Og så tenkte jeg at i stedet for å hoppe over en hekk, så kan de hoppe over en ball. Og de syntes det fungerte bra.

– Det så jo litt rart ut, men det virket litt gøy også?

– Ja. Det var jo det å finne den rette typen kast. Vi måtte jobbe litt med det, slik at ballen ble kastet riktig. Underveis i øvelsen prøver vi å se om det kanskje er andre ting du kan utvikle den med. Det er måten jeg prøver å tenke på når jeg har øvelser. Det er ikke alltid revolusjonerende, men jeg prøver alltid å utvikle dem slik at øvelsene blir bedre, sier landslagets keepertrener.

Prøvde en variant til, som ikke lyktes

Og skal en tro Jarstein, er det ikke alltid det lyktes.

– Han prøvde jo en ting til. Det fungerte jo ikke. Vi hoppet over ballen, og løp ut, og idet skuddet kom, så skulle han som hadde tatt imot ballen kaste den over. Det skulle liksom forstyrre keeperen idet skuddet kommer. Det fungerte ikke, men det var et godt forsøk, smiler Hertha-keeperen.

TV 2-ekspert Mathisen regner ikke med at Norges sisteskanse tar skade av den uortodokse varianten på Ullevaal-gresset.

– Vi får håpe Rune Almenning Jarstein ikke hopper vekk fra ballene når de kommer mot ham på Ullevaal på lørdag. Men bortsett fra det så er det sikkert mye fornuftig i å variere litt, og da var dette et friskt pust, smiler han.

Se Norge-Spania på TV 2 og tv2sumo.no fra kl. 20.30 lørdag.

Allerede fra kl. 18.55 kan man lade opp til kampen sammen med B-laget Marius Skjelbæk, Jesper Mathisen og Simen Stamsø Møller på tv2.no.