LEKENT PÅ ULLEVAAL: Martin Ødegaard og lagkameratene i aksjon forut for kampene mot Spania og Romania.
LEKENT PÅ ULLEVAAL: Martin Ødegaard og lagkameratene i aksjon forut for kampene mot Spania og Romania. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Lagkameratene hyller Ødegaard

«The sky is the limit» er budskapet fra egne rekker til Norges største stjerne. En av lagkameratene har også ledd av medier som ville avskrive 20-åringen.

Inn mot den første av de to helt avgjørende EM-kvalikkampene denne uken har mye selvsagt handlet om Martin Ødegaard.

20-åringen ble kåret til månedens spiller i La Liga i september, og er derfor på de flestes lepper forut for oppgjøret mot hans hjemland Spania.

I den norske leiren er troen stor på at vidunderbarnet nok en gang kan levere, og de fryder seg over starten drammenseren har fått i Real Sociedad.

– Jeg synes det er fantastisk gøy, og først og fremst fordi han er den gutten han er. Han er så ydmyk. Det viser bare at de valgene han har tatt har vært riktige. Det er ikke lett, vet du, når du er 16 år og får det fokuset på deg, sier Rune Almenning Jarstein, og fortsetter:

– Han har veldig flinke folk rundt seg og en flink familie også. Jeg synes det er helt fantastisk det han har prestert, og du ser nå at etter det oppholdet i Vitesse så har han tatt voldsomme steg. Han er en klassespiller, som bare blir bedre og bedre. «The sky is the limit», og det er gøy, sier Hertha Berlin-keeperen.

Se Norge-Spania på TV 2 og tv2sumo.no fra kl. 20.30 lørdag.

Allerede fra kl. 18.55 kan man lade opp til kampen sammen med B-laget Marius Skjelbæk, Jesper Mathisen og Simen Stamsø Møller på tv2.no.

Selnæs: – Har bare flirt av media. På grensen til litt pinlig

Landslagskeeper Jarstein er langt ifra den eneste som har fulgt og gledet seg over Ødegaards utvikling de siste årene.

– Han er fantastisk. Det har han vært i mange år. Vi så det helt fra han kom inn på landslaget da han var 16 at han var helt sykt god og at han kom til å bli helt fantastisk god. Så har han jo blitt avskrevet av mange av dere i media de siste to årene. Det har vi bare sittet og flirt av. Nå har kappen og vinden snudd for media også, så nå er de jo på medgangsbølgen igjen, men vi har alltid sett at han er fantastisk bra, sier Ole Selnæs.

Kina-proffen benytter også anledningen til å sende et stikk til pressen.

– Du mener vi har vært litt for kritiske?

– Ja, det er det jo ikke noen tvil om. Jeg skjærer jo ikke alle over en kam her, og selvfølgelig har ikke alle drevet og avskrevet, men det er artig for oss å lese slike ting. Det blir på grensen til litt pinlig, og vi har alltid sett at han er fantastisk bra. Han kommer til å bli bedre og bedre, så vi får bare nyte det vi som får lov til å spille med ham, sier trønderen.

Andre trøndere som har latt seg imponere er Alexander Sørloth og Markus Henriksen.

– Det er jo fryktelig artig å se på ham i Spania. Det ser ut som om han føler seg skikkelig hjemme i den ligaen rett og slett. Det ser ut som om han har spilt der i flere år, så den starten han har hatt er jo helt fantastisk. Du ser på ham at har veldig høy selvtillit om dagen, det flyter skikkelig godt, så det er veldig godt å se, sier Sørloth.

– Han har imponert meg. Det er det ingen tvil om. Alle vet jo at han er en veldig bra fotballspiller, men tenk på alt det presset han hadde da han som unggutt gikk til Real Madrid. Han har hele tiden jobbet i det stille, og fra i fjor til i år tatt et veldig stort steg også når han ikke har ballen. Han er blitt sterkere, raskere, han løper jo helt til det blir mørkt ute, så han har tatt steg, sier Henriksen.

Nordtveit: – Han er rett og slett blitt mann

Hull-spilleren, som selv debuterte på landslaget som 18-åring, gleder seg til fortsettelsen.

– Det blir kjempeartig å følge ham videre, og jeg tror også at det ikke er kjempelenge til vi ser ham i Real Madrid. Det blir lagt merke til når du blir månedens spiller i det landet du er på utlån fra. Jeg tror han kommer til å ha mange gode år fremover, og når jeg har lagt skoene på hyllen så er det en spiller som jeg fortsatt får mye god nytte av å se på, sier 27-åringen.

To år eldre Håvard Nordtveit, som selv dro tidlig til proffeventyr i utlandet, er også full av lovord om Ødegaards start på karrieren i Real Sociedad og hans prestasjoner til nå denne høsten.

– Det er utrolig kjekt. Du ser de kvalitetene han har og den tilliten klubben gir ham og du ser at han tar ansvar. Han er rett og slett blitt mann, og det er egentlig det jeg personlig har ventet på. Han har hatt en fin utvikling, og nå ser du virkelig at han tar tak utpå der. Han er en av dem som tar ansvar, han skyver spillere fram når det er dødballer, han vil vinne kamper og det er den mentaliteten en trenger som spiller på et så høyt nivå. Jeg tar av meg hatten for det han har prestert. Når jeg er ferdig med fotball så har jeg mange år i sofaen der jeg kan følge med på Martin når han briljerer uti der, sier han.

Ødegaard tror ikke kåringen gjør noe med spanjolenes respekt

Selv er Ødegaard selvsagt klar over oppmerksomheten, men han tror ikke på noen økt respekt fra spanjolenes siden i lørdagens kamp av den grunn.

– Jeg tror ikke det endrer så mye, for å være helt ærlig. Jeg tror de fokuserer på seg selv og kommer til å spille sitt spill. Jeg tror egentlig ikke de bryr seg noe om oss.

– Ikke om deg heller?

– Nei, det tror jeg ikke, sier 20-åringen.

Formasjonsmessig har man forsøkt forskjellige varianter både på trening denne uken og i de siste kampene i kvaliken. Ødegaard har briljert både på høyresiden i 4-4-2 og i en den hengende spissrollen i bortekampen i Stockholm i september.

– Ser du for deg en lignende rolle mot Spania, som mot Sverige?

– Nei, det vet jeg ikke. Det er en mulighet. Jeg syns det fungerte bra mot Sverige. Nå vet vi at vi har to måter å spille som kan fungere bra begge deler, det blir litt vanskeligere for Spania å forutse hva vi skal gjøre kanskje. Det er ikke dumt det heller, sier Martin Ødegaard.

Norges mest omtalte fotballspiller. I en årrekke.