«Alle» er forbannet etter denne mannens Twitter-melding

FIKK KINA PÅ NAKKEN: Daryl Moreys (til høyre) Twitter-melding om opptøyene i Hong Kong har sørget for at Houston Rockets er blitt bannlyst fra kinesisk tv og fått NBA til å skjelve. Basketligaens reaksjon har igjen utløst raseri fra amerikanske politikere. På bildet er Morey avbildet sammen med stjernespilleren Russell Westbrook.
FIKK KINA PÅ NAKKEN: Daryl Moreys (til høyre) Twitter-melding om opptøyene i Hong Kong har sørget for at Houston Rockets er blitt bannlyst fra kinesisk tv og fått NBA til å skjelve. Basketligaens reaksjon har igjen utløst raseri fra amerikanske politikere. På bildet er Morey avbildet sammen med stjernespilleren Russell Westbrook. Foto: David J. Phillip
Daryl Moreys tvitring har skapt furore i både innad i NBA, i Kina og i USA, men av helt forskjellige grunner.

«Kjemp for frihet. Stå med Hong Kong» skrev Daryl Morey, daglig leder for Houston Rockets.

Støtteerklæringen til demonstrantene i Hongkong ble svært dårlig mottatt i Kina, som var raskt ute med å legge et sterkt press på NBA.

Basketligaen og Houston Rockets skjelver, fordi det står enorme pengesummer på spill.

Og som det ikke er nok, så freser både republikanere og demokrater mot det de ser på som et kinesisk angrep på ytringsfriheten i USA.

Bannlyst fra kinesisk tv

Etter at den nå famøse Twitter-meldingen var et faktum, var Houston Rockets-eier Tilman Fertitta raskt ute med å påpeke at Morey ikke uttalte seg på vegne av Rockets. Morey slettet også sin Twitter-meldingen.

Men det har ikke stilnet stormen i Kina. Søndag stoppet Det kinesiske basketforbundet, nå ledet av Rockets-legenden Yao Ming, alt samarbeid med laget fra Texas.

En rekke kinesiske bedrifter har også distansert seg fra laget. Både CCTV 5, sportskanalen til den statlige kringkasteren, og Tencent Sports, som ifølge The Guardian har inngått en streaming-avtale verdt 13,66 milliarder kroner de neste fem årene, har uttalt at de ikke kommer til å vise Rockets-kamper.

– Det var ikke meningen at Twitter-meldingen min skulle fornærme Rockets-fans og venner av meg i Kina. Jeg uttrykte en tanke, basert på en tolkning av en komplisert hendelse. Jeg har siden den tweeten hatt gode muligheter til å lytte til og vurdere andre perspektiver, skriver Morey på Twitter.

– Jeg har alltid satt pris på den betydelige støtten fra våre kinesiske fans og sponsorer, og jeg håper de som er oppbrakt vil skjønne at å fornærme og misforstå dem ikke var min intensjon. Twitter-meldingene er mine egne, og representerer på ingen måte Rockets eller NBA, fortsetter han.

Også NBA har gått ut og uttrykt at Moreys melding var beklagelig. Kommunikasjonssjef Mike Bass sier at ligaen innser at Twitter-meldingen «fornærmet mange av våre venner og fans i Kina, noe som er beklagelig», men la til at ligaen støtter enkeltpersoner som «deler sitt syn på saker som er viktig for dem».

– Vi har har stor respekt for historien og kulturen i Kina, og håper at sport og NBA kan blir brukt for å bygge bro mellom kulturelle kløfter og bringe folk sammen, sier Bass.

– Hyklere

Hans kommentarer har imidlertid ikke falt i god jord, ettersom det etterlatte inntrykket er at NBA legger seg flat for presset fra Kina.

Det har sørget for noe så sjeldent som enighet på tvers av de partipolitiske skillelinjene i USA.

Kongressmann Tom Malinowski, som representerer Demokratene, er ikke nådig med ligaens håndtering av den ømtålige saken.

– Kina bruker sin økonomiske makt til å sensurere amerikaneres ytringsfrihet i USA. Og NBA, som (helt korrekt) ikke har noe problem med spillere/ansatte som kritiserer vår regjering, ber nå om unnskyldning for å ha kritisert Kina. Dette er skammelig, skriver Malinowski på Twitter.

Den republikanske senatoren Marco Rubio er også enig.

– NBA-spillere har ingen problemer med å snakke om politikk og samfunn i Amerika, men de ber om unnskyldning til Kina for en pro-demokrati Twitter-melding fra en NBA-leder. Hyklere, skriver han på samme sted, og lenker til en artikkel der Houston Rockets-stjernen James Harden ber kineserne om unnskyldning.

– Vi ber om unnskyldning. Du vet, vi elsker Kina. Vi elsker å spille der, sier han ifølge ESPN.

– Sender en melding til NBA

Rockets har vært det mest populære NBA-laget i Kina, fordi Yao Ming spilte der i ni år, men at de nå plutselig er helt ute i kulden er ikke overraskende for Ben Rhodes, som jobbet med nasjonal sikkerhet under Obama-administrasjonen.

– Statlige kinesiske medier mater det kinesiske folket en jevn diett av anti-Hong Kong-protestpropaganda, og vil angripe alle som ikke oppfattes som å være i tråd med den kinesiske regjeringen. Den kinesiske offentligheten er veldig utsatt for dette, fordi staten kontrollerer så mye av media. Det er ikke uvanlig at den kinesiske regjeringen presser vestlige virksomheter til å tie om menneskerettighetene. Spesielt liker de å sende en melding om at det vil få konsekvenser dersom du ikke gjør som ønsket, og det ser ut som de bruker Rockets til å sende en melding til NBA, skriver han i en mail til Sports Illustrated.

Han mener menneskerettighetene til innbyggerne i Hong Kong står på spill, og mener NBA bør holde seg unna private ytringer.

– Folket i Hong Kong risikerer livene sine ved å stå opp for menneskerettigheter og demokrati. Det er mer å risikere enn noen penger, påpeker han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook